Wydział Żywienia Człowieka
Nasz Wydział jest pierwszą placówką akademicką w Polsce, która rozpoczęła kształcenie studentów w zakresie nauki o żywieniu człowieka. Studia u nas koncentrują się na poznawaniu współzależności między żywnością i żywieniem a organizmem człowieka na poziomach molekularnym, komórkowym, tkankowym, całego organizmu oraz populacji. Kształcimy żywieniowców, dietetyków, a także specjalistów w zakresie gastronomii.
Kierunek Dietetyka realizowany na naszym Wydziale, jako jedyny kierunek dietetyczny w Polsce, został wyróżniony Certyfikatem Doskonałości Kształcenia w kategorii ‘Doskonały kierunek — doskonałość w kształceniu’, a także dwukrotnie, w roku 2022 i 2023 w rankingu PERSPEKTYWY znalazł się na pierwszym miejscu w kategorii kierunków dietetycznych w Polsce.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/06/grafika_wzcz_inzcz-e1630926988331.png?x69766)
Życie wydziału
![Wielka gala finałowa Akademia Mistrzów Smaku](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/07/ORA_0747-min-scaled.jpg?x69766)
Aktualności
Wielka Gala Finałowa Akademii Mistrzów Smaku
02.07.2024
Finał II Edycji.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/06/dzien-otwarty_10.07_sggw_aktualnosc-1.jpg?x69766)
Aktualności
Dzień otwarty SGGW
24.06.2024
Zapraszamy 10 lipca w godzinach 10-15 do Auli Kryształowej.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/06/IMG_1718962311296.jpg?x69766)
Aktualności
Studia Podyplomowe Poradnictwo żywieniowe i dietetyczne - rekrutacja
21.06.2024
Rozpoczęła się rekrutacja na studia podyplomowe - zapraszamy!
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/06/PXL_20240614_093449045-scaled.jpg?x69766)
Aktualności
Odsłonięcie muralu Profesora Stanisława Bergera
19.06.2024
Na budynku Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich przy ul. Majdańskiej w Warszawie.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/06/Konferencja-Fizjologiczna-2024.jpg?x69766)
Aktualności
Jubileuszowa X Konferencja Katedry Dietetyki
17.06.2024
Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/06/wszechnica-WZCZ.jpg?x69766)
Aktualności
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład
10.06.2024
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/06/Koordynator-ds.-Kontaktu-z-Kandydatami-na-Studia-na-Wydziale-Zywienia-Czlowieka-scaled.jpg?x69766)
Aktualności
Powołanie Koordynator ds. Kontaktu z Kandydatami na Studia
10.06.2024
Wspieramy kandydatów na studia na naszym Wydziale.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/06/apel.jpg?x69766)
Aktualności
Apel Prezydium KRASP w sprawie udziału w wyborach do Parlamentu Europejskiego
05.06.2024
9 czerwca - wybory do Parlamentu Europejskiego - przyszłość Europy jest w naszych rękach.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/05/rekrutacja_2024_slider.jpg?x69766)
Aktualności
Rekrutacja na studia I stopnia
24.05.2024
Zapraszamy do podjęcia studiów na naszym Wydziale.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/05/fakty-i-fikcje-2024.jpg?x69766)
Aktualności
Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
10.05.2024
Zapraszamy do udziału w corocznej konferencji.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/06/wszechnica-WZCZ.jpg?x69766)
Aktualności
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych
07.05.2024
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład prof. dr hab. Eweliny Hallmann.
Nadchodzące wydarzenia
Komunikaty dla studentów
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/kwiat-miniatura.png?x69766)
Komunikaty
Rekrutacja na płatne praktyki absolwenckie
19.06.2024
Kampania Wiem co jem.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/dekor-rozeta.png?x69766)
Komunikaty
Staż w Dziale Jakości
10.06.2024
Consorfrut Polska Sp.z o.o. – świeże owoce i warzywa.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/kwiat-miniatura.png?x69766)
Komunikaty
Zostań uczestnikiem warsztatów Consumer Engagement Labs
19.03.2024
Rejestracja trwa do 27 marca br.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/dekor-rozeta.png?x69766)
Komunikaty
Targi pracy SGGW
19.03.2024
20 marca w godzinach 9-15.00 w Hali Sportowej (budynek 28).
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/kwiat-miniatura.png?x69766)
Komunikaty
Konkurs na najlepszą pracę dyplomową dotyczącą zagadnień związanych z Łowiczem
14.03.2024
Termin składania prac 30 września 2024 r.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/kwiat-miniatura.png?x69766)
Komunikaty
Warszawskie Dni Nauki
14.02.2024
Konferencja dla studentów kierunków: dietetyka, pielęgniarstwo, położnictwo, ratownictwo medyczne oraz zdrowie publiczne.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/dekor-rozeta.png?x69766)
Komunikaty
Exploring Tomorrow’s Opportunities in Bioeconomy: Insights from the BIOBec Project
15.01.2024
Webinar for International Students.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/kwiat-miniatura.png?x69766)
Komunikaty
Oferta płatnego stażu
12.01.2024
Hoogwegt Poland - eksport i import artykułów mleczarskich.
Zajrzyj na nasze media społecznościowe
Koła Naukowe
Nasz instytut
Wykłady na kanale YouTube Wszechnica Żywieniowa SGGW
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu, prof. l. Kozłowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych, prof. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych, prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Żywność ekologiczna - jakość i wpływ konsumpcji na zdrowie, prof. Ewa Rembiałkowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Rozmnażanie winorośli #shortvideo #shorts
#shortvideo #shorts https://www.youtube.com/watch?v=WBIkmzKwo7I
Wszechnica Żywieniowa SGGW #shorts #shortvideo
https://www.youtube.com/watch?v=hZpENILMlc0 Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe nasz
Czy jedzenie uzależnia? dr Monika Świątkowska, mgr Anna Piotrowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy jedzenie uzależnaia? dr Monika Świątkowska, mgr Anna Piotrowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Wspomnienie o Hani Wysockiej
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest? dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest? dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
"Mleko nie jedno ma imię" - dr Danuta Gajewska, dr Paulina Kęszycka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Mleko nie jedno ma imię - dr Danuta Gajewska, dr Paulina Kęszycka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dawne odmiany owoców - gdy historia spotyka się z żywieniem, prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy jest miejsce dla diety w zapobieganiu i leczeniu endometriozy? mgr Angelika Bogusz
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy żywienie może wpływać na nastrój? dr n.med. Joanna Róg
15.11.2023 mgr Angelika Bogusz „Czy jest miejsce dla diety w zapobieganiu i leczeniu endometriozy?" 13.12.2023 Prof. dr hab. Ewelina Hallmann „Dawne odmiany owoców - gdy historia spotyka się z
Żywność jako źródło zakażeń wirusowych, dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dieta przeciwzapalna, dr inż. Danuta Gajewska, dr inż. Paulina Kęszycka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne działanie β-glukanów zbożowych - prof. J. Gromadzka-Ostrowska, mgr Ł. Kopiasz
Wykład dotyczyć będzie prozdrowotnego działania jednego ze związków biologicznie czynnych, zawartych w ziarnach niektórych zbóż – beta-glukanów. Związki te, dzięki szerokiemu spektrum ko
Zaburzenia odżywiania okiem dietetyka, dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Sprawny umysł dzięki diecie. Żywienie w profilaktyce choroby Alzheimera, mgr Wojciech Grodzicki
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Alternatywne źródła białka, dr inż. Joanna Rachtan
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Jak prawidłowo żywić niemowlę i małe dziecko?nie zostawiamy pytań bez odpowiedzi,dr hab. Anna Harton
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Żywienie w okresie ciąży i laktacji - wybrane fakty i mity, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
mgr inż. Ludmiła Podgórska - Dietoterapia w PCOS
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Optymalizacja wartości odżywczej produktów na przykładzie ograniczenia spożycia cukrów w diecie
Wykład wygłosiła dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. Żywności i żywienia z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Pełny tytuł wykładu to: "Optymaliza
Przewlekła choroba nerek - groźny problem XXI wieku, dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Właściwości dietetyczne i prozdrowotne grzybów jadalnych/leczniczych, prof. dr hab. Bożena Muszyńska
Prelegentką jest Pani prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej, Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
Dieta w profilaktyce i leczeniu migreny, mgr Karolina Osowiecka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Wpływ kawy na zdrowie - przekonania a badania naukowe, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Wszechnica Żywieniowa SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Zdrowie i tradycyjne Święta
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Insulinooporność-przyczyna czy skutek otyłości? - dr hab. n. med. Alina Kuryłowicz, prof. IMDiK PAN
Czy insulinooporność jest kolejną pandemią? Jak ją rozpoznać? Czy zawsze insulinooporność jest połączona z otyłością? A jeżeli tak, to czy stanowi jej przyczynę, czy raczej skutek? Co n
Jak poradzić sobie z przerostem bakterii w jelicie cienkim czyli SIBO?-mgr Justyna Wielgosz
Tym razem zapraszamy na prelekcję dotyczącą SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Przerost bakterii w jelicie cienkim jest coraz powszechniejszym problemem zabieganych, zestresowanych
Czym skorupka za młodu nasiąknie...czyli o pochodzeniu chorób przewlekłych w wieku dorosłym
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład Czym skorupka za młodu nasiąknie.... czyli o pochodzeniu chorób przewlekłych w wieku dorosłym, który wygłosi dr hab. n. biol. Monika Słupec
Jak pomóc otyłemu dziecku? dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości, mgr Dominika Skolmowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dieta planetarna - czas na zdrową równowagę! dr inż. Ewa Halicka, mgr Agata Szczebyło
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
zaproszenie do oglądania wykładów Pani Prof. Ewy Rembiałkowskiej na kanale SGGW SCIENCE
https://www.youtube.com/watch?v=dXpMxtfzdyM https://www.youtube.com/watch?v=HtLMJ1RWg4M
zaproszenie do wykładów Pani prof. Eweliny Hallmann
https://www.youtube.com/watch?v=JfC412BcblY https://www.youtube.com/watch?v=eiXPsFF07uI&t=16s Pani Profesor Ewelina Hallmann to ekspert z zakresu żywności ekologicznej, nowoczesnych metod analizy
Czy istnieje idealna dieta odchudzająca? dr hab. Dariusz Włodarek, prof. SGGW
dr hab. Dariusz Włodarek (z Katedry Dietetyki Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW) Otyłość to efekt zaburzenia bilansu energetycznego organizmu, do którego prowadzi nadmierne spożycie żywn
Obesogeny czym są i w jaki sposób przyczyniają się do rozwoju otyłości?dr hab.n.med.Alina Kuryłowicz
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Związki bioaktywne w warzywach i owocach z uprawy ekologicznej, dr hab. Ewelina Hallmann, prof. SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie człowieka, prof. dr hab. Ewa Rembiałkowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Położyć kres marnotrawstwu żywności - dlaczego i jak? dr hab. Krystyna Rejman, prof. SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Fakty i mity o probiotykach, dr hab. Dorota Zielińska, dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka. Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o