Wydział Żywienia Człowieka
Nasz Wydział jest pierwszą placówką akademicką w Polsce, która rozpoczęła kształcenie studentów w zakresie nauki o żywieniu człowieka. Studia u nas koncentrują się na poznawaniu współzależności między żywnością i żywieniem a organizmem człowieka na poziomach molekularnym, komórkowym, tkankowym, całego organizmu oraz populacji. Kształcimy żywieniowców, dietetyków, a także specjalistów w zakresie gastronomii.
Kierunek Dietetyka realizowany na naszym Wydziale, jako jedyny kierunek dietetyczny w Polsce, został wyróżniony Certyfikatem Doskonałości Kształcenia w kategorii ‘Doskonały kierunek — doskonałość w kształceniu’, a także dwukrotnie, w roku 2022 i 2023 w rankingu PERSPEKTYWY znalazł się na pierwszym miejscu w kategorii kierunków dietetycznych w Polsce.
Życie wydziału
Aktualności
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład
12.11.2024
W środę 20 listopada o godznie 17.15.
Aktualności
Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
29.10.2024
Relacja z konferencji.
Aktualności
Wszechnica Żywieniowa zaprasza na wykład
14.10.2024
16 października o godzinie 17.15.
Aktualności
Konferencja „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka”
09.10.2024
25.10.2024 r., od godz. 11.00, online.
Aktualności
Inauguracja Roku Akademickiego 2024/2025
13.09.2024
Zapraszamy 1 października br. o godzinie 15.00 do Auli Kryształowej.
Aktualności
Partnerstwo instytucjonalne w trosce o zdrowie dzieci
01.09.2024
VIII Narodowy Kongres Żywieniowy.
Aktualności
Prace nad strategią rozwoju Warszawy 2040+
29.08.2024
Zachęcamy do udziału.
Nadchodzące wydarzenia
Brak nadchodzących wydarzeń
Komunikaty dla studentów
Komunikaty
Spotkanie organizacyjne Koła Naukowego Dietetyków
06.11.2024
Zapraszamy 12 listopada o godzinie 18.00.
Komunikaty
FOEBE+ is back! Applications are now open!
30.10.2024
FOEBE+ – Wspieranie przedsiębiorczości na rzecz zrównoważonej i innowacyjnej biogospodarki
Komunikaty
Dyżur dziekanatu dla studentów niestacjonarnych
09.10.2024
12.10.2024 r.
Komunikaty
Kultura organizacyjna uczelni i etykieta akademicka
08.10.2024
Przewodnik dla studentów Wydziału Żywienia Człowieka.
Komunikaty
Orientation Days na Wydziale Żywienia Człowieka
02.10.2024
4 października, godzina 8, aula II.
Komunikaty
Zaświadczenia o studiowaniu
30.09.2024
Zgłoszenie przez formularz Forms.
Komunikaty
Godziny dziekańskie
26.09.2024
Dla studentów pierwszego roku studiów I stopnia oraz pierwszego roku II stopnia (sem.1).
Komunikaty
Wybór Tutorów i Mentorów na semestr zimowy
18.09.2024
Możliwość aplikacji otwarta do 30 września br.
Komunikaty
Zapisy na lektoraty z języków obcych w semestrze zima 2024/25
11.09.2024
11 -25 września 2024 r.
Komunikaty
Rok akademicki 2024/2025
02.09.2024
Sprawdź organizację nowego roku akdemickiego.
Zajrzyj na nasze media społecznościowe
Koła Naukowe
Nasz instytut
Wykłady na kanale YouTube Wszechnica Żywieniowa SGGW
Czy wiesz co pijesz? dr hab. Dorota Nowak, Instytut Nauk o Żywności SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy wiesz co pijesz? dr hab. Dorota Nowak, Instytut Nauk o Żywności
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Jakość i bezpieczeństwo żywności, dr hab. Rafał Wołosiak, prof. SGGW
UWAGA!!!! Studenci dietetyki SGGW zapraszają osoby w wieku 60+ na bezpłatne zajęcia dotyczące zasad zdrowego żywienia, zatytułowane "Ze zdrowiem Ci do twarzy - Jak sobie radzić z zespołem meta
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu, prof. l. Kozłowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych, prof. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych, prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Żywność ekologiczna - jakość i wpływ konsumpcji na zdrowie, prof. Ewa Rembiałkowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Rozmnażanie winorośli #shortvideo #shorts
#shortvideo #shortshttps://www.youtube.com/watch?v=WBIkmzKwo7I
Wszechnica Żywieniowa SGGW #shorts #shortvideo
https://www.youtube.com/watch?v=hZpENILMlc0Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe nasz
Czy jedzenie uzależnia? dr Monika Świątkowska, mgr Anna Piotrowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy jedzenie uzależnaia? dr Monika Świątkowska, mgr Anna Piotrowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Wspomnienie o Hani Wysockiej
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest? dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czym jest żywność probiotyczna, a czym nie jest? dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
"Mleko nie jedno ma imię" - dr Danuta Gajewska, dr Paulina Kęszycka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Mleko nie jedno ma imię - dr Danuta Gajewska, dr Paulina Kęszycka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dawne odmiany owoców - gdy historia spotyka się z żywieniem, prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy jest miejsce dla diety w zapobieganiu i leczeniu endometriozy? mgr Angelika Bogusz
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy żywienie może wpływać na nastrój? dr n.med. Joanna Róg
15.11.2023 mgr Angelika Bogusz „Czy jest miejsce dla diety w zapobieganiu i leczeniu endometriozy?"13.12.2023 Prof. dr hab. Ewelina Hallmann „Dawne odmiany owoców - gdy historia spotyka się z
Żywność jako źródło zakażeń wirusowych, dr Małgorzata Jałosińska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dieta przeciwzapalna, dr inż. Danuta Gajewska, dr inż. Paulina Kęszycka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne działanie β-glukanów zbożowych - prof. J. Gromadzka-Ostrowska, mgr Ł. Kopiasz
Wykład dotyczyć będzie prozdrowotnego działania jednego ze związków biologicznie czynnych, zawartych w ziarnach niektórych zbóż – beta-glukanów. Związki te, dzięki szerokiemu spektrum ko
Zaburzenia odżywiania okiem dietetyka, dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Sprawny umysł dzięki diecie. Żywienie w profilaktyce choroby Alzheimera, mgr Wojciech Grodzicki
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Alternatywne źródła białka, dr inż. Joanna Rachtan
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Jak prawidłowo żywić niemowlę i małe dziecko?nie zostawiamy pytań bez odpowiedzi,dr hab. Anna Harton
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Żywienie w okresie ciąży i laktacji - wybrane fakty i mity, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
mgr inż. Ludmiła Podgórska - Dietoterapia w PCOS
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Optymalizacja wartości odżywczej produktów na przykładzie ograniczenia spożycia cukrów w diecie
Wykład wygłosiła dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. Żywności i żywienia z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Pełny tytuł wykładu to: "Optymaliza
Przewlekła choroba nerek - groźny problem XXI wieku, dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Właściwości dietetyczne i prozdrowotne grzybów jadalnych/leczniczych, prof. dr hab. Bożena Muszyńska
Prelegentką jest Pani prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej, Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
Dieta w profilaktyce i leczeniu migreny, mgr Karolina Osowiecka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Wpływ kawy na zdrowie - przekonania a badania naukowe, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Wszechnica Żywieniowa SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Zdrowie i tradycyjne Święta
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Insulinooporność-przyczyna czy skutek otyłości? - dr hab. n. med. Alina Kuryłowicz, prof. IMDiK PAN
Czy insulinooporność jest kolejną pandemią? Jak ją rozpoznać? Czy zawsze insulinooporność jest połączona z otyłością? A jeżeli tak, to czy stanowi jej przyczynę, czy raczej skutek? Co n
Jak poradzić sobie z przerostem bakterii w jelicie cienkim czyli SIBO?-mgr Justyna Wielgosz
Tym razem zapraszamy na prelekcję dotyczącą SIBO (ang. Small Intestinal Bacterial Overgrowth). Przerost bakterii w jelicie cienkim jest coraz powszechniejszym problemem zabieganych, zestresowanych
Czym skorupka za młodu nasiąknie...czyli o pochodzeniu chorób przewlekłych w wieku dorosłym
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykładCzym skorupka za młodu nasiąknie.... czyli o pochodzeniu chorób przewlekłych w wieku dorosłym, który wygłosidr hab. n. biol. Monika Słupec
Jak pomóc otyłemu dziecku? dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dieta w profilaktyce i leczeniu niedokrwistości, mgr Dominika Skolmowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Dieta planetarna - czas na zdrową równowagę! dr inż. Ewa Halicka, mgr Agata Szczebyło
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
zaproszenie do oglądania wykładów Pani Prof. Ewy Rembiałkowskiej na kanale SGGW SCIENCE
https://www.youtube.com/watch?v=dXpMxtfzdyMhttps://www.youtube.com/watch?v=HtLMJ1RWg4M
zaproszenie do wykładów Pani prof. Eweliny Hallmann
https://www.youtube.com/watch?v=JfC412BcblY https://www.youtube.com/watch?v=eiXPsFF07uI&t=16sPani Profesor Ewelina Hallmann to ekspert z zakresu żywności ekologicznej, nowoczesnych metod analizy
Czy istnieje idealna dieta odchudzająca? dr hab. Dariusz Włodarek, prof. SGGW
dr hab. Dariusz Włodarek (z Katedry Dietetyki Wydz. Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW)Otyłość to efekt zaburzenia bilansu energetycznego organizmu, do którego prowadzi nadmierne spożycie żywn
Obesogeny czym są i w jaki sposób przyczyniają się do rozwoju otyłości?dr hab.n.med.Alina Kuryłowicz
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Związki bioaktywne w warzywach i owocach z uprawy ekologicznej, dr hab. Ewelina Hallmann, prof. SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o