Wszechnica Żywieniowa SGGW
Wykłady Wszechnicy odbywają się co miesiąc podczas roku akademickiego (od października do czerwca), co roku prezentowanych jest co najmniej 9 wykładów. Do lutego 2020 r spotkania Wszechnicy odbywały się stacjonarnie na Wydziale, ale od roku 2011 były jednocześnie transmitowane przez Internet w trybie on-line. W związku z pandemią, od marca 2020 r. Wszechnica funkcjonuje zdalnie, nagrywane wcześniej przez TV SGGW wykłady są umieszczane (z wyjątkiem wykładu ze stycznia 2019 r.) na kanale You Tube Wszechnicy Żywieniowej, działającym od października 2017 roku.
Dzięki temu Internauci mają stały i niograniczony dostęp do wykładów, które były prezentowane w ciągu ostatnich kilku lat, a niektóre z nich do dnia dzisiejszego obejrzane zostały przez tysiące osób zainteresowanych szeroko pojętym żywieniem człowieka (np. wykład dot. magnezu – ponad 178 tys. odsłon, wykład dot. choroby Hashimoto – ponad 745 tys. odsłon). Poruszane w wykładach zagadnienia dotyczą podstaw fizjologii żywienia, żywienia człowieka i dietetyki, bezpieczeństwa i higieny żywności, psychologii żywienia, oceny organoleptycznej, technologii przyrządzania potraw, technologii żywności, ochrony konsumenta i innych dyscyplin w obszarze dotyczącym żywności i żywienia, ale też kilka wykładów poświęcono swego rodzaju ciekawostkom żywieniowym, ale ciekawostkom opartym na faktach naukowych (np. „Smak soplicowski”, „Co i jak jadał człowiek prehistoryczny?”).
Sprawny umysł dzięki diecie. Żywienie w profilaktyce choroby Alzheimera, mgr Wojciech Grodzicki
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Alternatywne źródła białka, dr inż. Joanna Rachtan
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Jak prawidłowo żywić niemowlę i małe dziecko?nie zostawiamy pytań bez odpowiedzi,dr hab. Anna Harton
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Żywienie w okresie ciąży i laktacji - wybrane fakty i mity, dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
mgr inż. Ludmiła Podgórska - Dietoterapia w PCOS
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Optymalizacja wartości odżywczej produktów na przykładzie ograniczenia spożycia cukrów w diecie
Wykład wygłosiła dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. Żywności i żywienia z Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców. Pełny tytuł wykładu to: "Optymaliza
Przewlekła choroba nerek - groźny problem XXI wieku, dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Właściwości dietetyczne i prozdrowotne grzybów jadalnych/leczniczych, prof. dr hab. Bożena Muszyńska
Prelegentką jest Pani prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Bożena Muszyńska z Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej, Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Jagiellońskiego Collegium Medicum
Działalność Wszechnicy
Działalność Wszechnicy żywieniowej przy Wydziale Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (wcześniejsza nazwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w latach 1999-2019; Wydział Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego w latach 1977-1986; Wydział Żywienia Człowieka oraz Gospodarstwa Domowego w latach 1986-1999) wpisuje się w misję Wydziału, zgodnie z którą pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW realizujący zajęcia dydaktyczne dla studentów wszystkich kierunków Wydziału i badania naukowe zajmują się również edukacją żywieniową.
Pierwowzorem dla Wszechnicy żywieniowej była Warszawska Szkoła Zdrowia, którą założyła i przez wiele lat prowadziła prof. dr hab. Irena Celejowa promując zdrowy styl życia, w tym zasady zbilansowanej diety. Wykłady Warszawskiej Szkoły Zdrowia zainspirowały na początku lat 90-tych XX w. mgr inż. Hannę Wysocką, do zorganizowania wykładów koncentrujących się na zagadnieniach żywieniowych, a ówczesne władze Wydziału pomysł ten zaakceptowały, a władze kolejnych kadencji popierały i wspierały. Pomysłodawczynią nazwy Wszechnica żywieniowa była prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger. Działalność Wszechnicy Żywieniowej zainicjowana została w dniu 25 października 1994 r., a pierwszy wykład pt. „Czy wiemy co jemy?” wygłosił prof. dr hab. Stanisław Zalewski.
Przez 25 lat opiekunem, dobrym duchem oraz kierownikiem Wszechnicy Żywieniowej była Hanna Wysocka, a schedę po niej przejęła dr inż. Ewa Fürstenberg, która prowadzi Wszechnicę do chwili obecnej.
Wykłady Wszechnicy mają charakter popularno-naukowy, przedstawiają najnowszą, rzetelną opartą na dowodach wiedzę, gdyż wykładowcami Wszechnicy są eksperci w danej dziedziny, głównie żywienia człowieka i dietetyki, ale też technologii żywności, medycyny, biologii i mikrobiologii, toksykologii, biochemii, fizyki, ekologii, ichtiologii, psychologii, a nawet archeologii. Są to- przede wszystkim pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywienia Człowieka oraz innych Instytutów SGGW (np. Instytutu Nauk o Żywności, Instytutu Nauk o Zwierzętach, Instytutu Nauk Ogrodniczych, Instytutu Medycyny Weterynaryjnej). ALe zapraszani są także specjaliści z innych placówek naukowych (np. Instytutu Żywności i Żywienia, Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej, Akademii Morskiej w Gdyni, Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej, Polskiej Akademii Nauk, Centrum Medycznego Uniwersytetu Miukołaja Kopernika w Toruniu, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Matki i Dziecka, Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, Lithuanian University of Agriculture – Kowno Litwa, Akademii Morskiej w Gdyni, Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie, Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego, Centralnego Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż), Polskiej Federacji Producentów Żywniości), a także praktycy np. szefowie kuchni znanych restauracji warszwskich. Dwukrotnie odbyły się też spotkania w formie debaty (dot. żywności modyfikowanej genetycznie i diet wegetariańskich), a niektóre wykłady wzbogacane były filmem, pokazem kulinarnym i/lub degustacją produktów lub potraw, a nawet pokazem tanecznym. W dniu 12 czerwca 2019 r. z okazji 25-lecia działalności odbyła się konferencja podczas której jubileuszowy, 227. w historii, wykład pt. „Mity w żywieniu człowieka”wygłosiła dr hab. Małgorzatę Drywień prof. SGGW.
Edukacyjnym dorobkiem Wszechnicy po pierwszych pięciu latach jej działalności była książka „Czy wiesz co jeść” pod red. I. Ozimek i H. Wysockiej wydana przez Wydawnictwo Prószyński i S-ka w roku 2000, a zwieńczeniem konferencja naukowa, która odbyła się z okazji 25-lecia działalności Wszechnicy publikacja EDUKACJA ŻYWIENIOWA w teorii i praktyce wydana przez Wydawnictwo SGGW w roku 2019.