Koło Naukowe
Żywieniowców

O naszym Kole

Koło Naukowe Żywieniowców – od 2016 reaktywowane pod nową nazwą (dawniej Koło Naukowe Żywieniowców i  Dietetyków). Jest to organizacja studencka działająca na Wydziale Żywienia Człowieka, która zrzesza głównie studentów kierunku Żywienie Człowieka i  Ocena Żywności, ale  także studentów z innych kierunków pasjonujących się szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka oraz technologii żywności.

Studenci w ramach działalności Koła biorą udział w  różnych projektach. Są to przedsięwzięcia nie tylko uczelniane, ale również opierające się na współpracy z jednostkami zewnętrznymi. Dzięki temu studenci mają możliwość poszerzania zainteresowań z  tematyki związanej z  żywnością i  żywieniem, w tym rolnictwem i żywnością ekologiczną oraz żywnością funkcjonalną i wygodną, biotechnologią, mikrobiologią czy bezpieczeństwem żywnościowym. Najnowsze prace członków Koła obejmują innowacje w projektowaniu żywności, a także ciekawe rozwiązania z wykorzystaniem surowców poprodukcyjnych, zgodnie z ideą zero waste. Koło Naukowe Żywieniowców podpisuje się pod działaniami zapobiegającymi marnotrawieniu żywności na świecie.  

Aktywni członkowie Koła Naukowego Żywieniowców prezentują własne doniesienia naukowe na konferencjach, publikują artykuły naukowe w krajowych oraz zagranicznych czasopismach, reprezentują Wydział Żywienia Człowieka na licznych eventach.  

Koło Naukowe Żywieniowców aktywnie uczestniczy w organizacji różnych wydarzeń naukowych – jesteśmy organizatorem I i II edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność. Żywienie. Rynek. Innowacje w nauce i praktyce” oraz XLVII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW.  

Nasze osiągnięcia w ostatnich latach potwierdzają, że jesteśmy prężnie działającą organizacją studencką – w roku akademickim 2020/21 zajęliśmy I miejsce w XLVII Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW, a rok wcześniej w poprzedniej edycji wydarzenia zdobyliśmy drugie miejsce. 

Sukcesy Kół Naukowych

Dołącz do nas

Jeśli dążysz do rozwijania własnych zainteresowań naukowych związanych z żywnością i żywieniem, mikrobiologią, biotechnologią, bezpieczeństwem żywnościowym czy projektowaniem nowych potraw i produktów nie czekaj dłużej – napisz do nas na adres mailowy, a z pewnością ułatwimy Ci realizację twoich pasji.  

Zarząd Koła

Piotr Lalowski

Przewodniczący

Julia Kostrzewa

Wiceprzewodniczący

Bartosz Gwarek

Koordynator ds. Promocji i Komunikacji

Marcin Kruk

Koordynator ds. nauki

Galeria

Adres kontaktowy

Wyślij wiadomość