Koło Naukowe
Żywieniowców
O naszym Kole
Koło Naukowe Żywieniowców – od 2016 reaktywowane pod nową nazwą (dawniej Koło Naukowe Żywieniowców i Dietetyków). Jest to organizacja studencka działająca na Wydziale Żywienia Człowieka, która zrzesza głównie studentów kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, ale także studentów z innych kierunków pasjonujących się szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka oraz technologii żywności.
Studenci w ramach działalności Koła biorą udział w różnych projektach. Są to przedsięwzięcia nie tylko uczelniane, ale również opierające się na współpracy z jednostkami zewnętrznymi. Dzięki temu studenci mają możliwość poszerzania zainteresowań z tematyki związanej z żywnością i żywieniem, w tym rolnictwem i żywnością ekologiczną oraz żywnością funkcjonalną i wygodną, biotechnologią, mikrobiologią czy bezpieczeństwem żywnościowym. Najnowsze prace członków Koła obejmują innowacje w projektowaniu żywności, a także ciekawe rozwiązania z wykorzystaniem surowców poprodukcyjnych, zgodnie z ideą zero waste. Koło Naukowe Żywieniowców podpisuje się pod działaniami zapobiegającymi marnotrawieniu żywności na świecie.
Aktywni członkowie Koła Naukowego Żywieniowców prezentują własne doniesienia naukowe na konferencjach, publikują artykuły naukowe w krajowych oraz zagranicznych czasopismach, reprezentują Wydział Żywienia Człowieka na licznych eventach.
Koło Naukowe Żywieniowców aktywnie uczestniczy w organizacji różnych wydarzeń naukowych – jesteśmy organizatorem I i II edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność. Żywienie. Rynek. Innowacje w nauce i praktyce” oraz XLVII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW.
Nasze osiągnięcia w ostatnich latach potwierdzają, że jesteśmy prężnie działającą organizacją studencką – w roku akademickim 2020/21 zajęliśmy I miejsce w XLVII Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW, a rok wcześniej w poprzedniej edycji wydarzenia zdobyliśmy drugie miejsce.
Sukcesy Kół Naukowych
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2024/04/ebook.jpg?x69766)
Mój Zdrowy Start
16.04.2024
Nauka gotowania od podstaw, ebook przygotowany przez Koło Naukowe Dietetyków.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/12/Wreczenie-dyplomu.jpg?x69766)
Sukcesy Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy
11.12.2023
50 Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/05/Baner_Konferencja_2023-scaled.jpg?x69766)
III Konferencja „Żywność, żywienie, rynek. Innowacje w Nauce i Praktyce”
24.05.2023
Koło Naukowe Żywieniowców zaprasza.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/05/344285893_155962634109546_3540716365633705076_n.jpg?x69766)
Studenci Koła Dietetyków w Krakowie - NUTRIADA
15.05.2023
Turnieju Wiedzy Dietetycznej.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/01/319352850_567254675411429_8162487511451739070_n.jpg?x69766)
Sukcesy Koła Naukowego Żywieniowców
10.12.2022
Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW 2022.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2022/11/Image-scaled.jpeg?x69766)
Nasi studenci edukują!
29.11.2022
Koło Naukowe Dietetyków prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2021/05/kwiat-miniatura.png?x69766)
Koło Naukowe Dietetyków zaprasza
08.10.2022
Cykliczne spotkania Koła Naukowego Dietetyków w każdy 3. czwartek miesiąca o godzinie 19.00.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2022/09/IMG_1035-scaled.jpg?x69766)
Wyjazd studentów w ramach programu Blended Intensive Programme (BIP) Erasmus+
26.09.2022
Relacja.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2022/08/artykul-nutrients.jpg?x69766)
Nasi studenci publikują
31.08.2022
Wspólna publikacja studentów i pracowników Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2022/07/konferencja.jpg?x69766)
Sukcesy naukowe studentów
05.07.2022
Najlepsza prezentacja w sesji na Ogólnopolskiej Konferencji Naukowe.
Dołącz do nas
Jeśli dążysz do rozwijania własnych zainteresowań naukowych związanych z żywnością i żywieniem, mikrobiologią, biotechnologią, bezpieczeństwem żywnościowym czy projektowaniem nowych potraw i produktów nie czekaj dłużej – napisz do nas na adres mailowy, a z pewnością ułatwimy Ci realizację twoich pasji.
![](https://wzc.sggw.edu.pl/wp-content/uploads/sites/28/2023/04/Image.jpeg?x69766)
W naszym Kole jest miejsce dla każdego kto interesuje się:
- wpływem żywności na nasze zdrowie i uświadamianiem innych na ten temat,
- projektowaniem nowych produktów spożywczych biorąc udział w innowacyjnych projektach,
- tworzeniem bezpiecznych, atrakcyjnych i prozdrowotnych produktów żywnościowych,
- wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne,
- wieloma, wieloma innymi zagadnieniami związanymi z żywnością i żywieniem…
Rekrutację prowadzimy wraz z rozpoczęciem semestru akademickiego, jednak jeśli przyjdziesz w między czasie nasze drzwi stoją otworem!
Dołączenie do KNŻ jest bardzo proste: Przyjdź na spotkanie rekrutacyjne, a wszystko dokładnie Ci wytłumaczymy lub też:
- Kliknij Zarejestruj się na naszym Funpagu https://www.facebook.com/ZywieniowcySGGW/
- Dopisz się na listę członków, która się pojawi
- Jesteś teraz w naszej grupie roboczej- czas by działać!
Jesteśmy kołem ambitnych i pragnących się rozwijać studentów – kto chętny do pracy i rozwoju – ZAPRASZAMY!!! Apel do studentów pierwszego roku – nie bójcie się, wszystko Wam wyjaśnimy i wdrożymy Was. U nas tacy jak Wy zdobywają główne nagrody na Przeglądzie Kół Naukowych!
Zarząd Koła
Adres kontaktowy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Koło Naukowe Żywieniowców
Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
kolo_naukowe_zywieniowcow@sggw.edu.pl
OPIEKUN KOŁA