Koło Naukowe
Żywieniowców
O naszym Kole
Koło Naukowe Żywieniowców – od 2016 reaktywowane pod nową nazwą (dawniej Koło Naukowe Żywieniowców i Dietetyków). Jest to organizacja studencka działająca na Wydziale Żywienia Człowieka, która zrzesza głównie studentów kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, ale także studentów z innych kierunków pasjonujących się szeroko pojętą tematyką żywienia człowieka oraz technologii żywności.
Studenci w ramach działalności Koła biorą udział w różnych projektach. Są to przedsięwzięcia nie tylko uczelniane, ale również opierające się na współpracy z jednostkami zewnętrznymi. Dzięki temu studenci mają możliwość poszerzania zainteresowań z tematyki związanej z żywnością i żywieniem, w tym rolnictwem i żywnością ekologiczną oraz żywnością funkcjonalną i wygodną, biotechnologią, mikrobiologią czy bezpieczeństwem żywnościowym. Najnowsze prace członków Koła obejmują innowacje w projektowaniu żywności, a także ciekawe rozwiązania z wykorzystaniem surowców poprodukcyjnych, zgodnie z ideą zero waste. Koło Naukowe Żywieniowców podpisuje się pod działaniami zapobiegającymi marnotrawieniu żywności na świecie.
Aktywni członkowie Koła Naukowego Żywieniowców prezentują własne doniesienia naukowe na konferencjach, publikują artykuły naukowe w krajowych oraz zagranicznych czasopismach, reprezentują Wydział Żywienia Człowieka na licznych eventach.
Koło Naukowe Żywieniowców aktywnie uczestniczy w organizacji różnych wydarzeń naukowych – jesteśmy organizatorem I i II edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej „Żywność. Żywienie. Rynek. Innowacje w nauce i praktyce” oraz XLVII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych SGGW.
Nasze osiągnięcia w ostatnich latach potwierdzają, że jesteśmy prężnie działającą organizacją studencką – w roku akademickim 2020/21 zajęliśmy I miejsce w XLVII Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW, a rok wcześniej w poprzedniej edycji wydarzenia zdobyliśmy drugie miejsce.
Sukcesy Kół Naukowych

Mój Zdrowy Start
16.04.2024
Nauka gotowania od podstaw, ebook przygotowany przez Koło Naukowe Dietetyków.

Sukcesy Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy
11.12.2023
50 Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW.

III Konferencja „Żywność, żywienie, rynek. Innowacje w Nauce i Praktyce”
24.05.2023
Koło Naukowe Żywieniowców zaprasza.

Studenci Koła Dietetyków w Krakowie - NUTRIADA
15.05.2023
Turnieju Wiedzy Dietetycznej.

Sukcesy Koła Naukowego Żywieniowców
10.12.2022
Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW 2022.

Nasi studenci edukują!
29.11.2022
Koło Naukowe Dietetyków prowadzi warsztaty kulinarne dla dzieci.

Koło Naukowe Dietetyków zaprasza
08.10.2022
Cykliczne spotkania Koła Naukowego Dietetyków w każdy 3. czwartek miesiąca o godzinie 19.00.

Wyjazd studentów w ramach programu Blended Intensive Programme (BIP) Erasmus+
26.09.2022
Relacja.

Nasi studenci publikują
31.08.2022
Wspólna publikacja studentów i pracowników Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.

Sukcesy naukowe studentów
05.07.2022
Najlepsza prezentacja w sesji na Ogólnopolskiej Konferencji Naukowe.
Dołącz do nas
Jeśli dążysz do rozwijania własnych zainteresowań naukowych związanych z żywnością i żywieniem, mikrobiologią, biotechnologią, bezpieczeństwem żywnościowym czy projektowaniem nowych potraw i produktów nie czekaj dłużej – napisz do nas na adres mailowy, a z pewnością ułatwimy Ci realizację twoich pasji.

W naszym Kole jest miejsce dla każdego kto interesuje się:
- wpływem żywności na nasze zdrowie i uświadamianiem innych na ten temat,
- projektowaniem nowych produktów spożywczych biorąc udział w innowacyjnych projektach,
- tworzeniem bezpiecznych, atrakcyjnych i prozdrowotnych produktów żywnościowych,
- wpływem produkcji żywności na środowisko naturalne,
- wieloma, wieloma innymi zagadnieniami związanymi z żywnością i żywieniem…
Rekrutację prowadzimy wraz z rozpoczęciem semestru akademickiego, jednak jeśli przyjdziesz w między czasie nasze drzwi stoją otworem!
Dołączenie do KNŻ jest bardzo proste: Przyjdź na spotkanie rekrutacyjne, a wszystko dokładnie Ci wytłumaczymy lub też:
- Kliknij Zarejestruj się na naszym Funpagu https://www.facebook.com/ZywieniowcySGGW/
- Dopisz się na listę członków, która się pojawi
- Jesteś teraz w naszej grupie roboczej- czas by działać!
Jesteśmy kołem ambitnych i pragnących się rozwijać studentów – kto chętny do pracy i rozwoju – ZAPRASZAMY!!! Apel do studentów pierwszego roku – nie bójcie się, wszystko Wam wyjaśnimy i wdrożymy Was. U nas tacy jak Wy zdobywają główne nagrody na Przeglądzie Kół Naukowych!
Zarząd Koła
Adres kontaktowy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Koło Naukowe Żywieniowców
Nowoursynowska 159c
02-776 Warszawa
kolo_naukowe_zywieniowcow@sggw.edu.pl
OPIEKUN KOŁA