prof. dr hab. Stanisław Berger, doktor honoris causa SGGW
Założycielem Wydziału i twórcą koncepcji nauczania w zakresie nauki o żywieniu człowieka jest Profesor Stanisław Berger.
Zgodnie z jego wizją, żywienie człowieka to dziedzina zajmująca się współzależnością między pożywieniem a organizmem człowieka na poziomach molekularnym, komórkowym, tkankowym, całego organizmu oraz populacji.
Stanisław Berger – 99. rocznica urodzin pobierz za strzałką > Stanislaw-Berger
Stanisław Berger – historia w zdjęciach pobierz za strzałką > historia w zdjęciach
Jubileusz 60 – lecia Prof. dr. hab., dr. h.c. Stanisława Bergera i 35 – lecia Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji pobierz za strzałką >film
Sight and Life Interview: Stanisław Berger – A Living Legend, strony 54 – 57, pobierz za strzałką > A Living Legend
Wywiad „O przyszłości wydziału„, 2002 pobierz za strzałką > > Żywność żywienie życie
Trudna droga (film) – chwilowo niedostępny chwilowo niedostępny
