Żywienie Człowieka i Gastronomia

Charakterystyka studiów

Na studia podyplomowe Żywienie człowieka i gastronomia zapraszamy pracowników z sektorów żywienia, żywności i gastronomii lub osób zamierzających realizować swoją karierę zawodową w tych obszarach, w tym nauczycieli branżowych szkół ponadpodstawowych kształcących do pracy w tych sektorach gospodarki.

Program obejmuje przedmioty dotyczące zagadnień żywienia człowieka i zależności między żywieniem i funkcjonowaniem organizmu, w związku z tym program zapewnia studentom zdobycie rozszerzonej wiedzy i umiejętności z tego zakresu, włączając dietetykę, ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych. W odniesieniu do gastronomii w programie uwzględniono technologię gastronomiczną, obsługę konsumenta, towaroznawstwo żywności z aspektami higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz wybrane zagadnienia organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych i gastronomicznych. Atutem programu jest spełnienie wymagań rozporządzenia MNiSW (z dnia 25 lipca 2019 r.), dzięki czemu studia zapewniają słuchaczom zdobycie kwalifikacji do nauczania przedmiotów zawodowych.

Warunki i tryb rekrutacji na studia podyplomowe

Rekrutacja na studia podyplomowe Żywienie człowieka i gastronomia jest otwarta i odbywa się według kolejności zgłoszeń. Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.

Rekrutacja odbywa się w internetowym systemie IRK (Internetowa Rekrutacja Kandydatów).

Link do systemu IRK: https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/ (instrukcja do logowania w „Dokumentach do pobrania”)

Przyjęcie na studia odbywa się po spełnieniu następujących wymagań:

1. dostarczenie podpisanej ankiety osobowej kandydata – wydruk z IRK,

2. dostarczenie odpisu albo poświadczonej przez uczelnię kopii dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia studiów podyplomowych,

3. dostarczenie dowodu wniesienia opłaty wpisowej oraz opłaty za 1 semestr.

Zakończenie rekrutacji następuje na minimum 1 tydzień przed rozpoczęciem semestru, w którym uruchamiane są studia

Termin zgłoszeń do IX edycji studiów: 31 października 2023 r.

Limit miejsc: 30 (minimalna liczba uczestników: 18)

Miejsce składania dokumentów:

· osobiście po wcześniejszym umówieniu się:

Kampus SGGW, budynek 32, pokój B100 (parter)

· lub przesyłka listem poleconym na adres:

Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji

Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW ul. Nowoursynowska 159 C, 02-787 Warszawa

Przydatne materiały

Wykładowcy

dr hab. Krystyna Rejman, prof SGGW

Kierownik studiów podyplomowych Żywienie Człowieka i Gastronomia

prof. dr hab. Ewa Czarniecka - Skubina

Wykładowca studiów podyplomowych Żywienie człowieka i gastronomia

dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, prof. SGGW

Wykładowca studiów podyplomowych Żywienie człowieka i gastronomia

dr hab. Joanna Kałuża, prof. SGGW

Wykładowca studiów podyplomowych Żywienie człowieka i gastronomia

dr hab. Ewa Sicińska

Wykładowca studiów podyplomowych Żywienie człowieka i gastronomia

dr inż. Marta Jeruszka - Bielak

Wykładowca studiów podyplomowych Żywienie człowieka i gastronomia

dr inż. Irena Kłoczko

Wykładowca studiów podyplomowych Żywienie człowieka i gastronomia

Adres kontaktowy

Wyślij wiadomość