Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Szanowni Studenci,
Rozpoczynamy nowy rok akademicki 2024/2025. Bardzo się cieszymy, że jesteście z nami – witamy serdecznie zarówno osoby kontynuujące kształcenie na Wydziale Żywienia Człowieka, jak i nowych członków naszej Społeczności. Wierzymy w to, że wybór naszego Wydziału to dobra życiowa decyzja i że nowy rok akademicki, który właśnie rozpoczynacie przyniesie Wam dużo satysfakcji.
W zakładce „PLANY ZAJĘĆ” znajdziecie Państwo aktualne plany zajęć. Plany zajęć dotyczą poszczególnych roczników i kierunków studiów stacjonarnych i niestacjonarnych realizowanych na Wydziale Żywienia Człowieka.
O ewentualnych zmianach będziemy Państwa informować na stronie internetowej Wydziału, Facebooku wydziałowym oraz Instagramie wydziałowym.
Obserwujcie nas zatem na mediach społecznościowych by być na bieżąco.
Opiekunowie pierwszego roku:
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia: dr Agata Białecka-Dębek agata_bialecka-debek@sggw.edu.pl
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia stacjonarne II stopnia: dr inż. Katarzyna Kajak-Siemaszko katarzyna_kajak-siemaszko@sggw.edu.pl
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia niestacjonarne II stopnia: dr inż. Maria Szmidt maria_szmidt@sggw.edu.pl
Dziekanat kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Studia stacjonarne I i II stopnia
mgr inż. Maciej Trzak
tel. 22 59 37 009; e-mail: maciej_trzak@sggw.edu.pl
godziny przyjęć studentów studiów stacjonarnych: poniedziałek, środa, czwartek, piątek 10.00 – 14.00
wtorek dziekanat nieczynny
budynek nr 32 pok. 072 (przyziemie)
Studia niestacjonarne II stopnia
mgr Anna Kaniewska – Skoczylas
tel. 22 59 37 005; e-mail: anna_kaniewska_skoczylas@sggw.edu.pl
godziny przyjęć studentów studiów niestacjonarnych: poniedziałek, środa, czwartek, piątek 11.00 – 14.00
wtorek dziekanat nieczynny
budynek nr 32 pok. 071 (przyziemie)
Efekty uczenia się
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2021/2022, studia I stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2021/2022, studia II stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2020/2021, studia I stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2020/2021, studia II stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2019/2020, studia I stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2019/2020, studia II stopnia pobierz dokument
Efekty kształcenia na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2015/2016 pobierz dokument
Efekty kształcenia na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w latach 2012-2015 pobierz dokument
Praktyki
PRAKTYKI ZAWODOWE na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Studenci studiów stacjonarnych i niestacjonarnych, którzy rozpoczęli naukę w roku akademickim 2019/2020 lub w kolejnych latach są zobowiązani do odbycia dwóch praktyk zawodowych: w ramach 4 semestru (min. 160 godzin, praktyka gastronomiczna, technologiczna, gastronomiczno-technologiczna, laboratoryjna lub kontrolna) oraz w ramach 6 semestru (min. 100 godzin, praktyka edukacyjna lub poradnictwo żywieniowo-dietetyczne dla dzieci i młodzieży lub dla osób dorosłych). Szczegółowe informacje podane są w sylabusach praktyk.
Uwaga! Do realizacji praktyki można przystąpić dopiero po spotkaniu informacyjnym, prowadzonym przez koordynatora ds. praktyk oraz po spełnieniu wszystkich wymogów formalnych, w tym po uzyskaniu pisemnej zgody koordynatora praktyk na miejsce praktyki zaproponowane przez Studenta / Studentkę.
W semestrze letnim 2023/2024 zdalne (MS Teams) spotkanie informacyjne z koordynatorem praktyk planowane jest na drugi lub trzeci tydzień semestru: osobno dla 4 semestru studiów stacjonarnych i niestacjonarnych oraz dla semestru 6 studiów stacjonarnych i niestacjonarnych. Dokładna data i godzina spotkania zostanie uzgodniona ze Starostami poszczególnych roczników – Starostowie proszeni są o ustalenie dogodnego terminu ze Studentami i przekazanie propozycji do koordynatora mailowo. Udział w spotkaniu informacyjnym jest obowiązkowy dla wszystkich Studentów.
Wszystkie bieżące informacje na temat realizacji praktyk będą przekazywane Studentom w trakcie semestru w zespołach MS Teams. Studentki / Studenci zobowiązani są do regularnego zapoznawania się z zamieszczanymi tam wpisami, ofertami praktyk, materiałami i dokumentami. Brak dostępu do zespołu należy bezzwłocznie zgłosić koordynatorowi ds. praktyk mailowo: katarzyna_kozlowska@sggw.edu.pl
[15.02.2024]
Koordynator praktyk
Koordynator praktyk: dr inż. Katarzyna Kozłowska
Pokój 2127, budynek 32
+48 22 5937-115 katarzyna_kozlowska@sggw.edu.pl
Konsultacje
- Wtorki godzina 10-12 dla studentów 4 semestru
- Wtorki godzina 14-16 dla studentów 6 semestru
Uwaga – proszę nie kontaktować się w sprawie praktyk na czacie MS Teams; proszę wysyłać e-maile z adresu uczelnianego (sXXXXXX@sggw.edu.pl)
Dokumenty do pobrania
Pliki dla Studentów realizujących praktyki na podstawie “Umowy o organizację praktyki”. Kliknij w wybrany dokument, aby go pobrać.
Dokumenty podstawowe:
Umowa o organizację praktyki – Wydział Żywienia Człowieka
Studenci zbierają podpisy na 3 egzemplarzach Umowy: jeden dokument przeznaczony jest docelowo dla Praktykodawcy, drugi dla Studentów, a trzeci dla Koordynatora ds. praktyk. Koordynator musi otrzymać Umowę (ze wszystkimi wymaganymi podpisami) najpóźniej na tydzień przed datą rozpoczęcia praktyki przez Studentów
Dokumenty dodatkowe:
Skierowanie na praktyki – dokument wystawiany przez Koordynatora ds. praktyk na wniosek Studenta
Skierowanie Sanepid – dokument wystawiany przez Koordynatora ds. praktyk na wniosek Studenta.
Oferty praktyk
Praktyki / staże były jak dotąd oferowane przez wiele podmiotów, m.in. przez takie firmy i instytucje jak: Makro Cash&Carry (Dział Zarządzania Jakością), Ferrero Polska (Dział Zapewnienia Jakości), Dietanova, Bellako, Fundacja BOŚ, Urząd M.St. Warszawy, Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre. Warto kontaktować się z tego typu firmami i instytucjami, poszukując możliwości realizacji praktyki. Zachęcamy także do przeglądania ofert Biura Karier SGGW – link do strony dostępny jest tutaj.
Poniżej przykładowe oferty praktyk/staży. Uwaga – o aktualności oferty decyduje Praktykodawca.
Kliknij w wybraną ofertę aby zobaczyć szczegółowe informacje.
Praca dyplomowa
Zasady związane z przygotowaniem prac dyplomowych
Zagadnienia egzaminacyjne