Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Szanowni Studenci,
Rozpoczynamy nowy rok akademicki 2024/2025. Bardzo się cieszymy, że jesteście z nami – witamy serdecznie zarówno osoby kontynuujące kształcenie na Wydziale Żywienia Człowieka, jak i nowych członków naszej Społeczności. Wierzymy w to, że wybór naszego Wydziału to dobra życiowa decyzja i że nowy rok akademicki, który właśnie rozpoczynacie przyniesie Wam dużo satysfakcji.
W zakładce „PLANY ZAJĘĆ” znajdziecie Państwo aktualne plany zajęć. Plany zajęć dotyczą poszczególnych roczników i kierunków studiów stacjonarnych i niestacjonarnych realizowanych na Wydziale Żywienia Człowieka.
O ewentualnych zmianach będziemy Państwa informować na stronie internetowej Wydziału, Facebooku wydziałowym oraz Instagramie wydziałowym.
Obserwujcie nas zatem na mediach społecznościowych by być na bieżąco.
Opiekunowie pierwszego roku:
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia I stopnia: dr Agata Białecka-Dębek agata_bialecka-debek@sggw.edu.pl
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia stacjonarne II stopnia: dr inż. Katarzyna Kajak-Siemaszko katarzyna_kajak-siemaszko@sggw.edu.pl
Żywienie człowieka i ocena żywności – studia niestacjonarne II stopnia: dr inż. Maria Szmidt maria_szmidt@sggw.edu.pl
Dziekanat kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Studia stacjonarne I i II stopnia
mgr inż. Maciej Trzak
tel. 22 59 37 009; e-mail: maciej_trzak@sggw.edu.pl
godziny przyjęć studentów studiów stacjonarnych: poniedziałek, środa, czwartek, piątek 10.00 – 14.00
wtorek dziekanat nieczynny
budynek nr 32 pok. 072 (przyziemie)
Studia niestacjonarne II stopnia
mgr Anna Kaniewska – Skoczylas
tel. 22 59 37 005; e-mail: anna_kaniewska_skoczylas@sggw.edu.pl
godziny przyjęć studentów studiów niestacjonarnych: poniedziałek, środa, czwartek, piątek 11.00 – 14.00
wtorek dziekanat nieczynny
budynek nr 32 pok. 071 (przyziemie)
Efekty uczenia się
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2021/2022, studia I stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2021/2022, studia II stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2020/2021, studia I stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2020/2021, studia II stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2019/2020, studia I stopnia pobierz dokument
Efekty uczenia się na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2019/2020, studia II stopnia pobierz dokument
Efekty kształcenia na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w roku akademickim 2015/2016 pobierz dokument
Efekty kształcenia na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności obowiązujące studentów rozpoczynających naukę w latach 2012-2015 pobierz dokument
Praktyki
PRAKTYKI ZAWODOWE na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Szanowni Studenci,
Jeśli rozpoczęliście studia stacjonarne lub niestacjonarne na kierunku ŻCziOŻ (I stopień) w roku akademickim 2022/2023 lub 2023/2024, jesteście zobowiązani do odbycia praktyki zawodowej w semestrze letnim 2024/2025.
Poniżej znajdują się ogólne informacje na temat praktyk. Szczegółowe informacje przekażę Państwu na spotkaniach online (MS Teams). Starostę / Starościnę każdego rocznika proszę o emailowy kontakt w pierwszym tygodniu semestru, celem ustalenia dogodnego terminu spotkań informacyjnych (dzień, godzina). Spotkanie powinno się odbyć w drugim lub trzecim tygodniu semestru. Udział w spotkaniu informacyjnym jest obowiązkowy.
Pamiętajcie proszę, że do realizacji praktyki możecie przystąpić dopiero po spotkaniu informacyjnym oraz po spełnieniu wszystkich wymogów formalnych, w tym po uzyskaniu mojej mailowej zgody na miejsce praktyki, które zaproponujecie.
Wszystkie bieżące informacje na temat realizacji praktyk będę przekazywać Państwu w trakcie semestru w zespołach MS Teams. Proszę regularnie zapoznawać się z zamieszczanymi tam wpisami, ofertami praktyk, materiałami i dokumentami. Brak dostępu do zespołu należy bezzwłocznie zgłosić mi emailowo.
Serdecznie pozdrawiam,
Dr inż. Katarzyna Kozłowska
Koordynatorka ds. Praktyk na kierunku ŻCziOŻ
katarzyna_kozlowska@sggw.edu.pl, tel. 22 5937-115, p. 2127, budynek 32
SEMESTR 4, studia stacjonarne i niestacjonarne, 2024/2025
PRAKTYKA I (160 godz., 6 ECTS)
Do wyboru jedna z dwóch praktyk:
1. W firmie / instytucji / laboratorium działających w obszarze badania i kontroli żywności (np. Sanepid, GIS, PIB – PZH – NIZP)
a. Cele praktyki:
i. Nabycie umiejętności wykorzystania wiedzy pozyskanej w czasie studiów w warunkach realiów gospodarczych.
ii. Uzyskanie praktycznej wiedzy dotyczącej zasad organizacji i funkcjonowania instytucji/firmie/laboratorium działających w obszarze badania i kontroli żywności.
2. W firmie / przedsiębiorstwie / instytucji działających w obszarze żywności i żywienia (np. w placówkach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przetwórstwa żywności)
a. Cele praktyki:
i. Nabycie umiejętności wykorzystania wiedzy pozyskanej w czasie studiów w warunkach realiów gospodarczych.
ii. Uzyskanie praktycznej wiedzy dotyczącej funkcjonowania przedsiębiorstw, zapoznanie studenta z organizacją wybranego przedsiębiorstwa łańcucha żywnościowego: przetwórstwo żywności, placówki żywienia zamkniętego i zbiorowego, w tym tzw. mała gastronomii, przedsiębiorstwa działających w obszarze obrotu różnorodnymi towarami na rynkach sektora rolno – spożywczego i żywnościowego.
Koordynator praktyk
Koordynator praktyk: dr inż. Katarzyna Kozłowska
Pokój 2127, budynek 32
+48 22 5937-115 katarzyna_kozlowska@sggw.edu.pl
Dokumenty do pobrania
Pliki dla Studentów realizujących praktyki na podstawie „Umowy o organizację praktyki”. Kliknij w wybrany dokument, aby go pobrać.
Dokumenty podstawowe:
Umowa o organizację praktyki – Wydział Żywienia Człowieka
Studenci zbierają podpisy na 3 egzemplarzach Umowy: jeden dokument przeznaczony jest docelowo dla Praktykodawcy, drugi dla Studentów, a trzeci dla Koordynatora ds. praktyk. Koordynator musi otrzymać Umowę (ze wszystkimi wymaganymi podpisami) najpóźniej na tydzień przed datą rozpoczęcia praktyki przez Studentów
Dokumenty dodatkowe:
Skierowanie na praktyki – dokument wystawiany przez Koordynatora ds. praktyk na wniosek Studenta
Skierowanie Sanepid – dokument wystawiany przez Koordynatora ds. praktyk na wniosek Studenta.
Oferty praktyk
Praktyki / staże były jak dotąd oferowane przez wiele podmiotów, m.in. przez takie firmy i instytucje jak: Makro Cash&Carry (Dział Zarządzania Jakością), Ferrero Polska (Dział Zapewnienia Jakości), Dietanova, Bellako, Fundacja BOŚ, Urząd M.St. Warszawy, Hilton Warsaw Hotel & Convention Centre. Warto kontaktować się z tego typu firmami i instytucjami, poszukując możliwości realizacji praktyki. Zachęcamy także do przeglądania ofert Biura Karier SGGW – link do strony dostępny jest tutaj.
Poniżej przykładowe oferty praktyk/staży. Uwaga – o aktualności oferty decyduje Praktykodawca.
Kliknij w wybraną ofertę aby zobaczyć szczegółowe informacje.
Praca dyplomowa
Zasady związane z przygotowaniem prac dyplomowych
Wymagania merytoryczne dotyczące prac dyplomowych realizowanych na Wydziale Żywienia Człowieka
Wzór strony tytułowej pracy dyplomowej inżynierskiej
Wzór strony tytułowej pracy dyplomowej magisterskiej
Wizualizacja okładki pracy inżynierskiej
Wizualizacja okładki pracy magisterskiej
Informacja dla studentów składających pracę dyplomową
Zagadnienia egzaminacyjne