Kierunek Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Studia na kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności
Żywienie człowieka i ocena żywności to kierunek uniwersalny i nowoczesny, przygotowujący do pracy na stanowiskach związanych z żywieniem człowieka i żywnością. Program kształcenia uwzględnia aspekty żywieniowe, dietetyczne, technologiczne, techniczne oraz ekonomiczne i organizacyjne dotyczące żywienia różnych grup populacyjnych, w tym o specyficznych potrzebach żywieniowych (np. dzieci, osoby starsze, sportowcy).
Absolwenci mają wiedzę i umiejętności dotyczące znaczenia racjonalnego żywienia w zachowaniu zdrowia. Znają metody i sposoby przetwarzania, utrwalania, przechowywania oraz analizy i kontroli jakości produktów spożywczych. Rozumieją zasady funkcjonowania rynku żywności oraz istotę marketingu żywnościowego i zachowań konsumentów.
Pobierz ulotkę
STUDIA I STOPNIA (INŻYNIERSKIE):
rekrutacja: na podstawie wyników egzaminu maturalnego/egzaminu dojrzałości/ z: biologii lub chemii, lub matematyki
czas trwania: studia stacjonarne – 7 semestrów, studia niestacjonarne (zaoczne) – 8 semestrów
Studia stacjonarne
przewidywany limit przyjęć – 135
początek zajęć – semestr zimowy
Studia niestacjonarne zaoczne
przewidywany limit przyjęć – 75
początek zajęć – semestr zimowy
STUDIA II STOPNIA (MAGISTERSKIE):
rekrutacja: na podstawie:
- dyplomu studiów i stopnia kierunku żywienie człowieka i ocena żywności, technologia żywności i żywienie człowieka, dietetyka, bezpieczeństwo żywności, gastronomia i hotelarstwo;
- dyplomu innego kierunku studiów i stopnia, dla którego efekty kształcenia są zbieżne z efektami oczekiwanymi od kandydatów; jeżeli zbieżność ta jest niepełna, student zobowiązany będzie do uzupełnienia braków kompetencyjnych poprzez zaliczenie wskazanych w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej przedmiotów, w wymiarze nieprzekraczającym 30 ECTS, który jest granicą dopuszczalnej rozbieżności;
- średniej ocen ze studiów i stopnia.
czas trwania: studia stacjonarne – 3 semestry, studia niestacjonarne (zaoczne) – 3 semestry
Studia stacjonarne
przewidywany limit przyjęć – 90
początek zajęć – semestr letni
Studia niestacjonarne zaoczne
przewidywany limit przyjęć – 45
początek zajęć – semestr zimowy
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
Studia i stopnia: żywienie człowieka, ocena żywienia, podstawy dietetyki, analiza żywności, toksykologia żywności, higiena żywności, towaroznawstwo żywności, technologia gastronomiczna, wyposażenie zakładów żywienia, opakowania i przechowalnictwo żywności, prawo żywnościowe, ochrona konsumenta, psychologia żywienia.
Studia II stopnia: żywienie w wieku rozwojowym, żywienie osób starszych, żywienie w warunkach ekstremalnych, nowoczesne metody analizy żywności, żywność wygodna, współczesne trendy w technologii żywności, zarządzanie bezpieczeństwem żywności, etyka w łańcuchu żywnościowym, ekonomika konsumpcji, socjologia żywienia.
POTENCJALNE MIEJSCA PRACY:
- instytucje i przedsiębiorstwa zajmujące się żywieniem człowieka, przetwórstwem, obrotem oraz kontrolą żywności;
- przedsiębiorstwa zajmujące się zarządzaniem jakością i bezpieczeństwem żywności;
- inspekcje urzędowej kontroli żywności;
- poradnie żywieniowe;
- szkolnictwo oraz placówki zajmujące się edukacją żywieniową;
- organizacje zajmujące się ochroną konsumentów;
- instytucje naukowo-badawcze.
Informacje dla kandydatów na studia w SGGW