Kierunek Gastronomia i Hotelarstwo
Studia na kierunku Gastronomia i Hotelarstwo
Studia na kierunu Gastronomia i Hotelarstwo realizowane są według unikatowego programu opracowanego przez nauczycieli akademickich we współpracy z przedsiębiorcami sektora usług gastronomicznych i hotelarskich. Ważnym elementem kształcenia są praktyki zawodowe realizowane w kraju i za granicą.
Absolwenci podejmują pracę na różnych stanowiskach, zarówno operacyjnych, jak i kierowniczych
w przedsiębiorstwach gastronomicznych (restauracje, stołówki), zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego (np. szpitale, przedszkola, szkoły), przedsiębiorstwach cateringowych oraz hotelach.
Pobierz ulotkę
STUDIA I STOPNIA (inżynierskie):
rekrutacja: na podstawie wyników egzaminu maturalnego/egzaminu dojrzałości/ z: biologii lub chemii lub matematyki
czas trwania: studia stacjonarne – 3.5 roku, studia niestacjonarne (zaoczne) – 4 lata
Studia stacjonarne
przewidywany limit przyjęć – 75
początek zajęć – semestr zimowy
Studia niestacjonarne zaoczne
przewidywany limit przyjęć – 60
początek zajęć – semestr zimowy
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW I STOPNIA
technologia gastronomiczna, obsługa konsumenta w gastronomii, towaroznawstwo żywności, ogólna technologia żywności, hotelarstwo, prawo żywnościowe i gospodarcze, systemy informatyczne w gastronomii i hotelarstwie, projektowanie technologiczne w zakładach gastronomicznych i hotelarskich, audyt wewnętrzny w zakładach gastronomicznych i hotelach, zarządzanie i organizacja w hotelarstwie i gastronomii, biznes plan w gastronomii i hotelarstwie, badania marketingowe na rynku usług.
Kierunek gastronomia i hotelarstwo jest kierunkiem o profilu ogólnoakademickim, ale ważnym elementem programu studiów są praktyki zawodowe w obiektach gastronomicznych i hotelarskich oraz zajęcia z udziałem praktyków.
POTENCJALNE MIEJSCA PRACY:
- przedsiębiorstwa gastronomiczne i cateringowe;
- obiekty hotelarskie;
- placówki oświatowo-wychowawcze.
Informacje dla kandydatów na studia w SGGW