Kierunek Gastronomia i Hotelarstwo
Studia na kierunku Gastronomia i Hotelarstwo
Studia na kierunu Gastronomia i Hotelarstwo realizowane są według unikatowego programu opracowanego przez nauczycieli akademickich we współpracy z przedsiębiorcami sektora usług gastronomicznych i hotelarskich. Ważnym elementem kształcenia są praktyki zawodowe realizowane w kraju i za granicą.
Absolwenci podejmują pracę na różnych stanowiskach, zarówno operacyjnych, jak i kierowniczych
w przedsiębiorstwach gastronomicznych (restauracje, stołówki), zamkniętych zakładach żywienia zbiorowego (np. szpitale, przedszkola, szkoły), przedsiębiorstwach cateringowych oraz hotelach.
Pobierz ulotkę
STUDIA I STOPNIA (inżynierskie):
rekrutacja: na podstawie wyników egzaminu maturalnego/egzaminu dojrzałości/ z: biologii lub chemii lub matematyki
czas trwania: studia stacjonarne – 3.5 roku, studia niestacjonarne (zaoczne) – 4 lata
Studia stacjonarne
przewidywany limit przyjęć – 75
początek zajęć – semestr zimowy
Studia niestacjonarne zaoczne
przewidywany limit przyjęć – 60
początek zajęć – semestr zimowy
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW I STOPNIA
technologia gastronomiczna, obsługa konsumenta w gastronomii, towaroznawstwo żywności, ogólna technologia żywności, hotelarstwo, prawo żywnościowe i gospodarcze, systemy informatyczne w gastronomii i hotelarstwie, projektowanie technologiczne w zakładach gastronomicznych i hotelarskich, audyt wewnętrzny w zakładach gastronomicznych i hotelach, zarządzanie i organizacja w hotelarstwie i gastronomii, biznes plan w gastronomii i hotelarstwie, badania marketingowe na rynku usług.
Kierunek gastronomia i hotelarstwo jest kierunkiem o profilu ogólnoakademickim, ale ważnym elementem programu studiów są praktyki zawodowe w obiektach gastronomicznych i hotelarskich oraz zajęcia z udziałem praktyków.
POTENCJALNE MIEJSCA PRACY:
- przedsiębiorstwa gastronomiczne i cateringowe;
- obiekty hotelarskie;
- placówki oświatowo-wychowawcze.
Informacje dla kandydatów na studia w SGGW
Informacje dla kandydatów na studia w SGGW w roku akademickim 2022/2023
- Zasady rekrutacji na studia – Uchwała nr 154 – 2019/2020 Senatu SGGW w Warszawie z dnia 29 czerwca 2020 r. w sprawie zasad rekrutacji na studia pierwszego stopnia, jednolite studia magisterskie i studia drugiego stopnia w SGGW w roku akademickim 2021/2022;
- Wymagane przedmioty kwalifikacyjne – studia stacjonarne I stopnia i jednolite studia magisterskie – Załącznik nr 1
- Wymagane przedmioty kwalifikacyjne – studia niestacjonarne I stopnia i jednolite studia magisterskie – Załącznik nr 2
- Zasady kwalifikacji na studia – studia stacjonarne i niestacjonarne II stopnia – Załącznik nr 3
- Wykaz dokumentów wymaganych od kandydatów na studia w SGGW – obywateli polskich – Załącznik nr 4
- Wykaz dokumentów wymaganych od kandydatów na studia w SGGW – cudzoziemców – Załącznik nr 5
- Zasady przeliczania wyników uzyskanych na śwadectwach wydanych poza granicami RP – Załącznik nr 6
- Uprawnienia laureatów olimpiad i konkursów – Uchwała nr 153- 2019/2020 Senatu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego z dnia 29 czerwca 2020 r. w sprawie uprawnień laureatów olimpiad i konkursów w latach 2021/2022–2024/2025.
- Opłaty za studia – informacja