Prace dyplomowe w formie artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym przygotowane przez naszych studentów

  • 2022

    Patryk Pokorski

    dr inż. Monika Hoffmann

    Praca inżynierska

    Możliwości zastosowania skorup jaj jako źródła wapnia w projektowaniu żywności funkcjonalnej.

    Pokorski P, Hoffmann M. Valorization of bio-waste eggshell as a viable source of dietary calcium for confectionery products. J Sci Food Agric. 2022;102(8):3193-3203. doi:10.1002/jsfa.11662

    dostęp do publikacji

    Katarzyna Łożyńska

    dr hab. Dominika Głabska, prof. SGGW

    Praca magisterska

    Temat pracy: Związek między sposobem żywienia a jakością życia związaną z posiadaniem trądziku wśród chłopców.

    Łożyńska, K.; Głąbska, D. Association between Nutritional Behaviours and Acne-Related Quality of Life in a Population of Polish Male Adolescents. Nutrients 2022, 14, 2677.

    dostęp do publikacji

  • 2021

    Marcin Kruk

    dr hab. Monika Trząskowska

    Praca magisterska

    Temat pracy: Analiza tworzenia biofilmu na nasionach fasoli mung przeznaczonych na kiełki spożywcze.
    Kruk, M., Trząskowska, M., 2021. Analysis of Biofilm Formation on the Surface of Organic Mung Bean Seeds, Sprouts and in the Germination Environment. Foods 10, 542.

    dostęp do publikacji

  • 2020

    Julia Tracz 

    Dr inż. Danuta Gajewska 

    Praca  magisterska

    Temat pracy: Czynniki wpływające na długość karmienia piersią przez kobiety w Polsce.

    Tracz Julia, Gajewska Danuta. Factors influencing the duration of breastfeeding among Polish women, 2020, Journal of Mother and Child, 24(1), 39-46 

    Zofia Utri

    dr hab. Dominiak Głabska, prof. SGGW

    Praca magisterska

    Temat pracy: Analiza skuteczności edukacji żywieniowej dotyczącej źródeł witaminy D.

    Utri, Z.; Głąbska, D. Salmon Intake Intervention in the Vulnerable Group of Young Polish Women to Maintain Vitamin D Status during the Autumn Season. Sustainability 2020, 12, 2829. 

    dostęp do publikacji

  • 2019

    Rodak (Pieczykolan) Ewelina

    dr hab. Marcin Kruk, prof. SGGW

    Praca magisterska

    Temat pracy: Mikrokapsułkowanie ekstraktu z aronii z wykorzystaniem wybranych frakcji błonnika pokarmowego jako materiału powłokowego

    Pieczykolan, E., & Kurek, M. A. (2019). Use of guar gum, gum arabic, pectin, beta-glucan and inulin for microencapsulation of anthocyanins from chokeberry. International Journal of Biological Macromolecules, 129, 665-671.

    Sobieralska Małgorzata

    dr hab. Marcin Kruk, prof. SGGW

    Praca magisterska

    Temat pracy: Zastosowanie błonnika pokarmowego w mikrokapsułkowaniu ekstraktu z czarnego bzu

    Sobieralska, M., & Kurek, M. A. (2019). Beta-glucan as wall material in encapsulation of elderberry (Sambucus nigra) extract. Plant Foods for Human Nutrition, 74(3), 334-341.

  • 2017

    Jasińska Karolina

    dr hab. Marcin Kruk, prof. SGGW

    Praca inżynierska

    Temat pracy: Wpływ suplementacji diety świń roślinami oleistymi na wybrane cechy jakościowe i wartość odżywczą mięsa wieprzowego.

    Jasińska, K., & Kurek, A. (2017). The effect of oil plants supplementation in pig diet on quality and nutritive value of pork meat. Anim. Sci. Pap. Rep, 35, 137-146.