Prace dyplomowe w formie artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym przygotowane przez naszych studentów
Prezentacja prac dyplomowych w formie artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym.
2022
Patryk Pokorski
dr inż. Monika Hoffmann
Praca inżynierska
Możliwości zastosowania skorup jaj jako źródła wapnia w projektowaniu żywności funkcjonalnej.
Pokorski P, Hoffmann M. Valorization of bio-waste eggshell as a viable source of dietary calcium for confectionery products. J Sci Food Agric. 2022;102(8):3193-3203. doi:10.1002/jsfa.11662
Katarzyna Łożyńska
dr hab. Dominika Głabska, prof. SGGW
Praca magisterska
Temat pracy: Związek między sposobem żywienia a jakością życia związaną z posiadaniem trądziku wśród chłopców.
Łożyńska, K.; Głąbska, D. Association between Nutritional Behaviours and Acne-Related Quality of Life in a Population of Polish Male Adolescents. Nutrients 2022, 14, 2677.
2021
Marcin Kruk
dr hab. Monika Trząskowska
Praca magisterska
Temat pracy: Analiza tworzenia biofilmu na nasionach fasoli mung przeznaczonych na kiełki spożywcze.
Kruk, M., Trząskowska, M., 2021. Analysis of Biofilm Formation on the Surface of Organic Mung Bean Seeds, Sprouts and in the Germination Environment. Foods 10, 542.
2020
Julia Tracz
Dr inż. Danuta Gajewska
Praca magisterska
Temat pracy: Czynniki wpływające na długość karmienia piersią przez kobiety w Polsce.
Tracz Julia, Gajewska Danuta. Factors influencing the duration of breastfeeding among Polish women, 2020, Journal of Mother and Child, 24(1), 39-46
Zofia Utri
dr hab. Dominiak Głabska, prof. SGGW
Praca magisterska
Temat pracy: Analiza skuteczności edukacji żywieniowej dotyczącej źródeł witaminy D.
Utri, Z.; Głąbska, D. Salmon Intake Intervention in the Vulnerable Group of Young Polish Women to Maintain Vitamin D Status during the Autumn Season. Sustainability 2020, 12, 2829.
2019
Rodak (Pieczykolan) Ewelina
dr hab. Marcin Kruk, prof. SGGW
Praca magisterska
Temat pracy: Mikrokapsułkowanie ekstraktu z aronii z wykorzystaniem wybranych frakcji błonnika pokarmowego jako materiału powłokowego
Pieczykolan, E., & Kurek, M. A. (2019). Use of guar gum, gum arabic, pectin, beta-glucan and inulin for microencapsulation of anthocyanins from chokeberry. International Journal of Biological Macromolecules, 129, 665-671.
Sobieralska Małgorzata
dr hab. Marcin Kruk, prof. SGGW
Praca magisterska
Temat pracy: Zastosowanie błonnika pokarmowego w mikrokapsułkowaniu ekstraktu z czarnego bzu
Sobieralska, M., & Kurek, M. A. (2019). Beta-glucan as wall material in encapsulation of elderberry (Sambucus nigra) extract. Plant Foods for Human Nutrition, 74(3), 334-341.
2017
Jasińska Karolina
dr hab. Marcin Kruk, prof. SGGW
Praca inżynierska
Temat pracy: Wpływ suplementacji diety świń roślinami oleistymi na wybrane cechy jakościowe i wartość odżywczą mięsa wieprzowego.
Jasińska, K., & Kurek, A. (2017). The effect of oil plants supplementation in pig diet on quality and nutritive value of pork meat. Anim. Sci. Pap. Rep, 35, 137-146.