W dniu 19 listopada br. członkinie Koła Naukowego Dietetyków, Edyta Brzeska i Hanna Michalik, przeprowadziły warsztaty kulinarne dla dzieci w wieku 8-12 lat w Społeczności Chrześcijańskiej Zachód.
Zajęcia polegały na przygotowaniu trzech potraw: brownie z fasoli, sałatki warzywnej i koktajlu/smoothie.
W trakcie warsztatu studentki opowiadały dzieciom o właściwościach zdrowotnych poszczególnych składników potraw, a na koniec wspólnie z rodzicami dzieci degustowały
przygotowane produkty.
Dzieci szczególnie zaskoczył słodki smak ciasta przygotowanego bez cukru. Sałatka cieszyła się mniejszym zainteresowaniem, ale również została zjedzona przez uczestników, pozostały jedynie niewielkie ilości niektórych warzyw, za którymi dzieci nie przepadają. Obiektem największego zainteresowania był jednak koktajl. Dzieci były zafascynowane pracą blendera, tym jak zmienia się barwa napoju, chętnie dodawały szpinaku, a także piły koktajl, mimo że wiele z nich nie przepada za tym warzywem.
Facebook
LinkedIn
- Tagi KołaNaukowe
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies