Modyfikowalne czynniki ryzyka zespołów otępiennych
W imieniu Oddziału Wojewódzkiego Polskiego Towarzystwa Dietetyki w Warszawie zapraszamy na wykład pt. Modyfikowalne czynniki ryzyka zespołów otępiennych, który wygłosi dr inż. Katarzyna Lachowicz, adiunkt w Katedrze Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW.
Wykład odbędzie się 27 września 2023r. (środa), o godzinie 18.15.
Miejsce: Aula II budynku nr 32, Wydział Żywienia Człowieka SGGW ul. Nowoursynowska 159c.
Ze względu na wydłużający się czas życia, zespoły otępienne stanowią coraz poważniejszy problem społeczny. Częstość występowania zaburzeń otępiennych w populacji między 75. a 84. rokiem życia wynosi 11%, natomiast wśród osób powyżej 84 lat, sięga już 34%. W Polsce liczbę osób chorych szacuje się na około 400 tysięcy. Otępienie jest piątą wiodącą przyczyną śmierci na świecie i główną przyczyną niesamodzielności starszych osób. Czy i w jaki sposób można spowolnić proces chorobowy? Na te pytania odpowie w czasie swojego wykładu dr inż. Katarzyna Lachowicz.
Facebook
LinkedIn
Data wydarzenia: 2023-09-27
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies