Biblioteka przy Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka
- Czytelnik może samodzielnie skorzystać z książek i czasopism umieszczonych w wolnym dostępie.
- Prosimy o pozostawianie plecaków i toreb w szafkach.
Wykorzystane materiały należy obowiązkowo odkładać na wózek.
Kontakt:
tel: 22 59 37 008
e-mail: bib_zywienie@sggw.edu.pl
Kierownik:
mgr Agnieszka Wardaszko
Pracownicy:
mgr Agnieszka Jakubowska
Biblioteka przy Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka powstała na bazie przekazanych zbiorów Katedr i Zakładów Wydziału oraz Biblioteki Głównej SGGW. Zajmuje się gromadzeniem, opracowywaniem i udostępnianiem specjalistycznej literatury z dziedziny:
- żywienia człowieka
- nauk o żywności
- dietetyki
- gastronomii
- nauk ekonomicznych i konsumpcji.
Zgromadzony księgozbiór jest tematycznie wysoce reprezentatywny dla literatury polskiej i obejmuje najcenniejsze pozycje obcojęzyczne. Zbiory obejmują ok. 16 tys. woluminów:
- zbiory zwarte (książki) – 6.0 tys.
- zbiory ciągłe (czasopisma) – 2.9 tys. – oparte są na wieloletniej prenumeracie czasopism polskich i zagranicznych w formie drukowanej
- zbiory specjalne (prace dyplomowe) – 7.1 tys. – prace inżynierskie, licencjackie i magisterskie obronione po 1999 roku oraz wszystkie prace doktorskie obronione na Wydziale.
Większość zbiorów jest w wolnym dostępie do samodzielnego korzystania na miejscu. Czytelnia wyposażona jest w 24 miejsca oraz 6 stanowisk komputerowych umożliwiających poszukiwania informacji i materiałów w Internecie. Jedno stanowisko jest przystosowane do potrzeb osób niepełnosprawnych.
Użytkownicy Biblioteki przy Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka to głównie studenci i pracownicy SGGW. Wypożyczanie międzybiblioteczne oraz dogodne godziny otwarcia biblioteki umożliwiają korzystanie z jej zasobów czytelnikom z całego kraju.