Baza danych izomerów trans kwasów tłuszczowych
Na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego dostępna jest zaktualizowana elektroniczna baza danych dotyczących zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych. Baza obejmuje ponad 900 różnych typów produktów z kategorii koncentratów spożywczych, mleka i jego przetworów, przekąsek, produktów typu fast food, tłuszczów, wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, zbóż i ich przetworów oraz żywności specjalnego przeznaczenia.
Link do bazy ➡️ https://izomery.pzh.gov.pl/
e-baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia bezpośredni dostęp do aktualnej wiedzy na temat asortymentów produktów, które mogą być źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych w diecie.
Izomery trans wykazują wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Spożywane z żywnością, podwyższają poziom LDL cholesterolu i obniżają poziom HDL cholesterolu w surowicy krwi. Są uznanym czynnikiem ryzyka m.in. chorób sercowo – naczyniowych, udarów i cukrzycy typu 2.
Facebook
LinkedIn
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok