Baza danych izomerów trans kwasów tłuszczowych
Na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego dostępna jest zaktualizowana elektroniczna baza danych dotyczących zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych. Baza obejmuje ponad 900 różnych typów produktów z kategorii koncentratów spożywczych, mleka i jego przetworów, przekąsek, produktów typu fast food, tłuszczów, wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, zbóż i ich przetworów oraz żywności specjalnego przeznaczenia.
Link do bazy ➡️ https://izomery.pzh.gov.pl/
e-baza pełni funkcje informacyjne i edukacyjne, a korzystanie z jej zasobów umożliwia bezpośredni dostęp do aktualnej wiedzy na temat asortymentów produktów, które mogą być źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych w diecie.
Izomery trans wykazują wyłącznie niekorzystne działanie na zdrowie człowieka. Spożywane z żywnością, podwyższają poziom LDL cholesterolu i obniżają poziom HDL cholesterolu w surowicy krwi. Są uznanym czynnikiem ryzyka m.in. chorób sercowo – naczyniowych, udarów i cukrzycy typu 2.
Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies