Zapraszamy na prelekcję Wszechnicy Żywieniowej
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu prelekcji Wszechnicy Żywieniowej. O faktach i mitach w temacie probiotyków opowiedzą dr Małgorzata Jałosińska i dr hab. Dorota Zielińska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie.
Prelekcja odbędzie się on-line w dn. 21 października 2020 r. o godzinie 17.15, na kanale Wszechnicy Żywieniowej w serwisie YouTube. Przejdź do prelekcji tutaj.
Kolejny rok działalności Wszechnicy Żywieniowej rozpoczynamy wykładem, ze względu na sytuację epidemiologiczną nadal realizowanym on-line, poświęconym probiotykom. Tego zagadnienia dotyczył wykład prezentowany w cyklu wszechnicowych spotkań o układzie pokarmowym w roku akad. 2018/2019 (w dn. 20 marca 2019 r.), w którym szczegółowo zostały omówione drobnoustroje probiotyczne, prebiotyki i żywność probiotyczna. Wykład ten jest dostępny na kanale Wszechnicy Żywieniowej SGGW w serwisie You Tube.
W przestrzeni publicznej jednak nadal funkcjonuje wiele mitów dotyczących probiotyków, ich źródeł i znaczenia dla organizmu. Na różnych produktach np. jogurtach można przeczytać, że zawierają bakterie probiotyczne, ale brakuje informacji jakie. Producenci suplementów, czy też preparatów farmaceutycznych podkreślają jak dużo jest komórek w jednej tylko kapsułce sugerując, że są one lepszym źródłem probiotyków i są bardziej skuteczne niż żywność probiotyczna. Niektórzy z kolei uważają, że skoro probiotyki to bakterie to na pewno są szkodliwe dla zdrowia.
Mity te rozwieją mikrobiolog dr Małgorzata Jałosińska i specjalista ds. żywienia dr hab. Dorota Zielińska z Zakładu Higieny i Zarządzania Jakością Żywności, które wyjaśnią:
• Czy każda bakteria to probiotyk
• Czy każdy produkt zawierający bakterie jest źródłem probiotyków
• Czy każdy probiotyk to panaceum na wszystkie problemy zdrowotne
• Co wybrać: kapsułkę, czy produkt probiotyczny
• Czy probiotyki mogą być groźne dla zdrowia
• Jak stosować probiotyki, by skorzystać z ich dobroczynnych właściwości dla zdrowia