Wszechnica Żywieniowa zaprasza na wykład
Zapraszamy na prelekcję na temat: Optymalizacja wartości odżywczej produktów na przykładzie ograniczenia spożycia cukrów w diecie konsumentów w Polsce
którą wygłosi dr inż. Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Wykład odbędzie się on-line w środę 25.05.2022 r. You Tube, kanał: Wszechnica Żywieniowa SGGW.
Poprawa jakości żywieniowej produktów żywnościowych i ułatwienie konsumentom dostępu do tzw. „zdrowszej opcji” są wskazywane jako jedno z istotnych działań mających na celu zahamowanie niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość.
Przemysł żywnościowy od wielu lat podejmuje skuteczne działania na rzecz poprawy jakości żywieniowej produktów spożywczych. Osiąga to poprzez innowacje oraz, tam gdzie to możliwe i właściwe, reformulację produktów. Dotyczy to m.in. redukcji zawartości soli, cukru, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych typu trans w produktach. Jednocześnie podejmowane są prace na rzecz podwyższenia wszędzie tam, gdzie to możliwe, zawartości takich składników jak błonnik, pełne ziarno, owoce, warzywa czy surowce mleczne. Branża spożywcza prowadzi również działania na rzecz zróżnicowania wielkości opakowań i lepszego ich dopasowania do potrzeb konsumentów.
W trakcie wykładu uzyskają Państwo odpowiedź na następujące pytania:
• Czym jest reformulacja produktów żywnościowych?
• Jakiego typu działania podejmują producenci, aby poprawić wartość odżywczą produktów?
• Co należy wziąć pod uwagę przy podejmowaniu decyzji o przeprowadzeniu reformulacji?
Zapraszamy!