Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład
Wykład nt. Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu wygłoszą dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW oraz mgr inż. Monika Sijko-Szpańska z Pracownii Badania Metabolizmu Człowieka, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.
Wykład odbędzie się w środę 12.06.2024 r. o godz. 17.15w aulii II budynku 32.
Narażenie na różne formy arsenu (As), którego źródłem może być narażenie środowiskowe, jak i zawodowe, wiąże się z wieloma niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi. Dlatego poszukuje się sposobów ograniczenia niekorzystnego wpływu As na organizm człowieka. Badania w tym obszarze skupiają się m.in. na składnikach diety, które biorą udział w metabolizmie tego pierwiastka, a są to między innymi metionina, betaina, cholina, kwas foliowy, witaminy B2, B6, B12 oraz cynk. Wyniki badań wskazują na istnienie zależności między wielkością spożycia tych składników pokarmowych a efektywnością metabolizmu arsenu nieorganicznego oraz nasileniem całego spektrum zaburzeń związanych z narażeniem na As. W trakcie wykładu przedstawimy źródła narażenia na As ze szczególnym uwzględnieniem jego zawartości w produktach spożywczych, omówimy różne formy chemiczne w których występuje ten pierwiastek oraz przybliżymy jego metabolizm, spektrum skutków narażenia oraz znaczenie składników pokarmowych jako potencjalnych modulatorów zarówno metabolizmu As jak i jego niekorzystnego wpływu na stan zdrowia.
WSTĘP WOLNY, zapraszamy!