Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład
Wykład: Czy jedzenie uzależnia? wygłoszą dr inż. Monika Świątkowska oraz mgr Anna Piotrowska z Katedry Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie.
Wykład odbędzie się w środę 20.03.2024 r. o godz. 17.15 w auli II, budynek nr 32 (zielony).
WSTĘP WOLNY
Zjawisko nałogowego jedzenia nazywane również uzależnieniem od jedzenia jest znane od dawna, jednak obecnie jest ono badane i szeroko dyskutowane. Na przestrzeni wieków żywność uległa bowiem znacznym zmianom. Wcześniej spożywana była głównie jako źródło energii niezbędnej do przeżycia, obecnie coraz częściej jest wykorzystywana w celu regulacji emocjonalnej, ma związek z pełnieniem funkcji społecznych lub zaspokaja potrzeby hedonistyczne. Można zatem mówić o uzależnieniu od jedzenia jako czynności. Wraz z rozwojem technologii i wiedzy, zmienił się także skład i wartość odżywcza najczęściej spożywanych produktów. Współcześnie charakteryzują się one często wysokim stopniem przetworzenia i dostarczają znacznych ilości cukrów prostych oraz tłuszczów nasyconych; odznaczają się także wysoką smakowitością i dostępnością. Trwa zatem dyskurs na temat tego, czy można mówić także o uzależnieniu od niektórych składników pożywienia lub ich kombinacji.
Aktualny styl życia (m.in. coraz mniejsza aktywność fizyczna, siedzący styl życia) oraz jakość diety stanowią istotne czynniki przyczyniające się do wzrostu występowania zaburzeń odżywiania oraz pandemii otyłości. Zachowania związane z uzależnieniem od jedzenia rozpoznawane są znacznie częściej wśród osób z nadwagą i otyłością w porównaniu do osób o prawidłowej masie ciała, jak również u osób z zaburzeniami odżywiania (zwłaszcza z bulimią). Dlatego można o nich mówić jako o aktualnym i rosnącym problemie społecznym i medycznym. Czym jest uzależnienie od jedzenia i jaki ma wpływ na funkcjonowanie ludzi dowiecie się podczas wykładu.