Tastes of America – culinary workshop with Michael Wolf
W dniu 13.12.2019 r. w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności (KTGiHŻ) po raz drugi była możliwość, a zarazem przyjemność, gotowania z amerykańskim szefem kuchni Michaelem Wolfem, który poprowadził warsztaty kulinarne: „Tastes of America – culinary workshop with Michael Wolf vol.2”. Po nawiązaniu w ubiegłym roku współpracy z Wydziałem, właściciel Wolfoods Food Services chętnie poprowadził spotkanie, dedykowane studentom III roku kierunku Gastronomia i Hotelarstwo. Warsztaty odbyły się w ramach zajęć z przedmiotu Polskie kuchnie regionalne i kuchnie narodowe.
Studenci pod okiem specjalisty mogli zgłębić tajniki kuchni TexMex i samodzielnie przygotować różne rodzaje salsy, pikantne chilii con carne, aromatyczną rybę podawaną w tacos oraz słodkie, tradycyjne meksykańskie ciasto. Micheal Wolf służył podopiecznym cennymi wskazówkami, nie żałując jednocześnie przekazania swoich umiejętności i wiedzy. Po wspólnym, inspirującym gotowaniu z szefem kuchni studenci przygotowali degustację barwnych i smacznych potraw. W warsztatach uczestniczył również dyrektor operacyjny w Sourcespoon – John Leinhardt. Współorganizatorem warsztatów była firma Camp Leaders Polska, która przedstawiła studentom ofertę praktyk zawodowych w USA, między innymi w obozach kolonijnych, które nadzoruje Micheal Wolf.
Warsztaty „Tastes of America” poza zdobyciem wiedzy i doświadczenia od szefa kuchni, pracującego u boku innych, znanych amerykańskich mistrzów fachu dały możliwość odkrycia pasji w kulinarnym świecie. Oprócz możliwości rozwoju zawodowego były również praktycznym szkoleniem w języku angielskim.