Stypendia Ministra Edukacji i Nauki za znaczące osiągnięcia
Student naszego Wydziału, Patryk Pokorski, znalazł się w gronie 414 studentów i studentek nagrodzonych przez Ministerstwo Edukacji i Nauki za znaczące osiągnięcia naukowe, artystyczne lub sportowe. Laureaci zostali wybrani spośród ponad 1100 wnioskodawców.
Wyróżnienie trafiło w odpowiednie ręce!
W całym toku studiów pan Patryk Pokorski, dał się poznać jako osoba zaangażowana nie tylko w zdobywanie wiedzy, ale także działania organizacyjne. Od pierwszego roku swoich studiów jest członkiem Koła Naukowego Żywieniowców. W kole pełnił funkcję Pełnomocnika ds. Kontaktów Zewnętrznych, następnie był jego przewodniczącym. Funkcję Przewodniczącego Koła Naukowego Żywieniowców pełnił przez 3 semestry, wykazując się świetnymi zdolnościami organizacyjnymi. Pod jego przewodnictwem Koło Naukowe Żywieniowców prężenie się rozwijało i odnosiło sukcesy na przeglądach Kół Naukowych.
Ponadto z ramienia Koła Naukowego Żywieniowców pan Patryk Pokorski pełnił wiele dodatkowych funkcji, między innymi był:
- Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego XLVII Przeglądu Dorobku Kół Naukowych,
- Wiceprzewodniczącym 1. Edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej dla Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”,
- Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego 2. Edycji Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej dla Studentów i Doktorantów „Żywność, Żywienie, Rynek. Innowacje w nauce i praktyce”.
Pan Patryk Pokorski oprócz znacznego zaangażowania w działania organizacyjne, jest też aktywny naukowo. Do tego momentu jest autorem 4 publikacji naukowych o sumarycznym Impact Factor = 15,757. Przy czym na uwagę zasługuje fakt, że w 3 artykułach naukowych Pan Patryk Pokorski jest pierwszym i wiodącym autorem.
- Pokorski, P.; Nicewicz, R.; Jeżewska-Zychowicz, M. Diet Quality and Changes in Food Intake during the University Studies in Polish Female Young Adults: Linkages with Food Experiences from Childhood and Perceived Nutrition Concerns. Nutrients 2022, 14, 3399. https://doi.org/10.3390/nu14163399
- Pokorski, P., Hoffmann M. Możliwości zastosowania konopi włóknistych (Cannabis Sativa L var. Sativa) w żywności. Przemysł Spożywczy 2021, 1, 28-32, doi:15199/65.2021.11.5
- Pokorski, P. and Hoffmann, M. Valorization of bio-waste eggshell as a viable source of dietary calcium for confectionery products. Journal of the Science of Food and Agriculture 2022, 102, 3193-3203. https://doi.org/10.1002/jsfa.11662
- Kruk, M.; Trząskowska, M.; Ścibisz, I.; Pokorski, P. Application of the “SCOBY” and Kombucha Tea for the Production of Fermented Milk Drinks. Microorganisms 2021, 9, 123. doi.org/10.3390/microorganisms9010123
Wysokie zaangażowanie na rzecz Wydziału Żywienia Człowieka zaowocowało powierzeniem mu odpowiedzialnego zadania, jakim jest bycie członkiem Zespołu przygotowującego raport samooceny na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności w roku 2022.
Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!