Pracownice Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, dr hab. Magdalena Górnicka i dr inż. Marta Jeruszka-Bielak oraz absolwentka naszej uczelni i praktyk – mgr inż. Jolanta Chłopecka przygotowały we współpracy z Urzędem m.st. Warszawy publikację „Wiem, co jem. Propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych” która promuje nie tylko racjonalne żywienie, ale również zasady diety zrównoważonej i niemarnowanie żywności.
W publikacji zamieszczono 30 posiłków szkolnych, w tym 15 propozycji zestawów wegetariańskich i ich odpowiedników z mięsem, 5 posiłków wegetariańskich, 5 posiłków mlecznych i 5 rybnych. W zaproponowanych jadłospisach położono nacisk na większy udział produktów roślinnych, a ograniczenie tych pochodzenia zwierzęcego, bazowanie na produktach lokalnych i sezonowych, a także udostępnianie dwóch różnych wielkości posiłków w stołówce szkolnej, uwzględniając różne potrzeby energetyczne młodszych i starszych uczniów.
Publikacja powstała jako praktyczne wsparcie dla osób odpowiedzialnych za organizację i przygotowanie posiłków w szkolnych. Oprócz propozycji obiadów jednodaniowych zawiera wiele praktycznych wskazówek, m.in. jak wdrażać idee diety przyjaznej planecie w stołówce szkolnej, zaczynając od planowania posiłków, poprzez wybór produktów/dostawców, przygotowanie i wydawanie posiłków, a kończąc na postępowaniu po przygotowaniu i wydaniu posiłków.
Pierwsze wydanie publikacji jest dostępne tu : https://um.warszawa.pl/documents/62796/6991917/Wiem_co_jem_szkolne_posilki_jednodaniowe.pdf/337add49-54a4-239d-e393-b8b596ecb9a5?t=1619801705397
Drugie zostało wydrukowane i przekazane do warszawskich szkół.