Projekty produktów spożywczych studentów kierunku Żywienie człowieka i ocena żywnosci
W ramach przedmiotu Projektowanie produktów spożywczych, prowadzonego na kierunku Żywienie człowieka i ocena żywności przez Katedrę Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa oraz Katedrę Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji, w semestrze zimowym studenci opracowali projekty dwudziestu nowatorskich produktów spożywczych. Prace obejmowały analizę rynku, opracowanie koncepcji marketingowej, wykonanie licznych prób w celu ustalenia optymalnego składu recepturowego, przygotowanie dokumentacji produktu, opakowania i etykiety.
W tym roku powstały przede wszystkim produkty o naturalnym składzie, z surowców o prozdrowotnych właściwościach, przeznaczone dla osób o specyficznych potrzebach żywieniowch oraz wykluczających produkty pochodzenia zwierzecego. Powstałe projekty to desery i pasty na bazie owoców i warzyw: Mangolki, FruittyGo, AvoCiacho, Spirulinki, Figuś, Vegetella, FasoLove, Kisiel truskawkowy z pokrzywą Bio oraz Warzywiolki-Owocolki; napoje funkcjonalne: Wit-root burakowo-jabłkowy z malinami, Republika manioku, energetyzujący Drako oraz napój z gumijagód; ciastka z melisą Less Stres, jaglanka Pani Jaglana, zupa dyniowo-pomarańczowa z siemieniem lnianym, pierożki bezglutenowe Pan Pierożek, Chorkisz – wegański budyń czekoladowy z płatkami orkiszowymi, Yayoo – jajeczna przekąska wegetariańska na patyku oraz Plum-proteinbar – baton owocowo-czekoladowy.