Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz
Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz: 1948-2022
Profesor nauk rolniczych; specjalista w zakresie fizjologii żywienia; Kierownik Katedry Dietetyki w latach 2012 – 2016; kierownik studiów doktoranckich w latach 2006-2014; Prodziekan ds. Dydaktyki w latach 1999 – 2002; Prodziekan ds. Nauki w latach 2012 – 2016 na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie;
Absolwentka Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, który ukończyła w 1971 roku, uzyskując tytuł magistra biologii ze specjalnością w zakresie biochemii; w tym samym roku rozpoczęła pracę jako dyplomowany biochemik w Szpitalu Wojewódzkim w Cottbus (Niemcy).
W latach 1970-1980 zatrudniona na stanowisku asystenta i starszego asystenta w Zakładzie Fizjologii Zwierząt na Wydziale Biologii Uniwersytetu Warszawskiego; a w latach 1980-1984 odbyła studia doktoranckie na tym Uniwersytecie.
W latach 1984-2018 zatrudniona w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, zdobywając kolejne stopnie naukowe i tytuł naukowy oraz podejmując liczne obowiązki naukowe, dydaktyczne oraz organizacyjne.
Główne obszary działalności dydaktycznej Prof. dr hab. Danuty Rosołowskiej-Huszcz:
Od czasu zatrudnienia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w Zakładzie Fizjologii Żywienia Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz była współautorem programu, instrukcji i realizacji semestralnych ćwiczeń z fizjologii człowieka z elementami biochemii i anatomii oraz realizatorem autorskich wykładów z regulacji metabolizmu. Ponadto prowadziła zajęcia dydaktyczne z Biochemii Żywienia; Metabolizmu Białka i Energii, a także seminaria magisterskie. Zajęcia dydaktyczne prowadziła z wielką starannością, dbając o rozwój studentów i młodszych pracowników badawczo-dydaktycznych. Doświadczenia w zakresie organizacji i realizacji dydaktyki były podstawą powołania prof. dr hab. Danuty Rosołowskiej-Huszcz w skład Komisji Akredytacyjnej Uczelni Rolniczych do spraw akredytacji wewnętrznej na kierunku „technologia żywności i żywienie człowieka”.
Zainteresowania naukowe Prof. dr hab. Danuty Rosołowskiej-Huszcz:
Zakres badań prowadzonych przez Prof. dr hab. Danutę Rosołowską-Huszcz obejmował prace nad wpływem żywienia na metabolizm hormonów tarczycy, związkiem między prooksydacyjnymi a diabeto- i aterogennymi właściwościami tłuszczu pokarmowego oraz zależnością między sposobem żywienia a powstawaniem i rozwojem przewlekłej niewydolności nerek. Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz w wynikach swoich badań dowiodła m.in., że synteza hormonów tarczycy może zależeć od poziomu i składu tłuszczu diety, co dotyczy zarówno zawartości w diecie długołańcuchowych kwasów tłuszczowych wielonienasyconych, jak i ogólnej zawartości tłuszczu.
Na uwagę zasługują zwłaszcza badania dotyczące następujących tematów:
- Wpływ rodzaju i poziomu tłuszczu w diecie na regulacje hormonalne w organizmie, a w tym uwzględnienie metabolizmu hormonów tarczycy oraz zagadnienia powstawania insulinooporności;
- Wpływ dietoterapii na wybrane wskaźniki regulacji hormonalnych u kobiet z nadwagą i otyłością oraz u osób z przewlekłą niewydolnością nerek.
W zakresie wymienionych tematów badawczych zrealizowano pod kierunkiem naukowym Prof. dr hab. Danuty Rosołowskiej-Huszcz kilka rozpraw doktorskich.
W pracy naukowo-badawczej Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz współpracowała m.in. z Kliniką Nefrologii Centralnego Szpitala Klinicznego Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz Centrum Medycznym Uniwersytetu w Amsterdamie.
Kariera naukowa Prof. dr hab. Danuty Rosołowskiej-Huszcz:
Doktorat: dyscyplina – nauki przyrodnicze; data uzyskania stopnia doktora – 13.06.1986 r.; Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Wydział Biologii i Nauk o Ziemi
Tytuł rozprawy: Udział szyszynki w regulacji dobowego rytmu poziomu wskaźników odpornościowych i hormonów uczestniczących w odpowiedzi immunologicznej u kurcząt
Habilitacja: dziedzina – nauki rolnicze; dyscyplina – technologia żywności i żywienia; specjalność – technologia i chemia produktów roślinnych; data uzyskania stopnia – 14.04.1999 r.; Wydział Żywienia Człowieka i Gospodarstwa Domowego, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
Tytuł rozprawy: Wpływ niektórych czynników żywieniowych i wysiłku fizycznego na metabolizm hormonów tarczycy
Tytuł profesora: dziedzina – nauki rolnicze; data nadania tytułu – 22.10.2007 r.
Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz odbyła jeden długoterminowy staż naukowy w Laboratoire du Metabolisme Azote, Institute National des Recherches Agronomiques w Clermond Ferrand we Francji (1987-1988), gdzie brała udział w badaniach nad tempem syntezy białka w różnych stanach fizjologicznych u szczurów i owiec oraz krótkoterminowy staż naukowy w Molecular Biology Unit, Rowett Research Institute w Aberdeen w Szkocji (2000).
Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz była niezwykle zaangażowana w kształcenie kadr naukowych, czego dowodem jest fakt sprawowania opieki naukowej nad 15 obronionymi pracami doktorskimi, o wysokim poziomie naukowym i aplikacyjnym.
Ogromne doświadczenie z tego zakresu, jak również wysoka rozpoznawalność w środowisku naukowym skupionym w dyscyplinie technologii żywności i żywienia skutkowało zapraszaniem Prof. dr hab. Rosołowskiej-Huszcz jako recenzenta rozpraw doktorskich oraz w postępowaniu o uzyskanie stopnia doktora habilitowanego.
Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz była współautorem licznych publikacji naukowych oraz dydaktycznych, a w tym m.in. 2 skryptów do ćwiczeń, 2 podręczników akademickich i 2 monografii, stanowiących cenne pomoce dydaktyczne w wielu ośrodkach akademickim prowadzących kształcenie na kierunkach: Technologia żywności i żywienie człowieka oraz Dietetyka.
Za działalność naukową, dydaktyczną i organizacyjną Prof. dr hab. Danuta Rosołowska-Huszcz była wyróżniona kilkakrotnie nagrodami JM Rektora Uniwersytetu Warszawskiego oraz JM Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.