Pod koniec 2021 roku pracownicy Katedry Żywienia Człowieka, Zakładu Podstaw Żywienia, opublikowali drugą część skryptu dla studentów pt.” Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający” pod redakcją Ewy Sicińskiej, Doroty Czerwińskiej i Katarzyny Kozłowskiej.
Publikacja stanowi kontynuację „Przewodnika do ćwiczeń z żywienia człowieka – zakres podstawowy”, pod redakcją Ewy Sicińskiej, Doroty Czerwińskiej i Barbary Pietruszki, opublikowanego przez Wydawnictwo SGGW w 2020 roku.
Zakresy tematyczne obu skryptów są dostosowane do potrzeb programu nauczania realizowanego na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW. Zaproponowane w nim ćwiczenia obejmują zajęcia dydaktyczne realizowane w ramach przedmiotów „Żywienie człowieka I”, „Żywienie człowieka II” na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności oraz „Żywienie człowieka”, „Żywienie wybranych grup ludności” na kierunku dietetyka. Skrypty zawierają w sumie 40 ćwiczeń dotyczących tabel wartości odżywczych żywności i norm żywienia jako podstawowych narzędzi w pracy żywieniowca, wybranych zagadnień z podstaw fizjologii żywienia, oceny wartości odżywczej produktów spożywczych i racji pokarmowej, wybranych elementów racjonalizacji żywienia oraz żywienia wybranych grup ludności.
Facebook
LinkedIn
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok