Pod koniec 2021 roku pracownicy Katedry Żywienia Człowieka, Zakładu Podstaw Żywienia, opublikowali drugą część skryptu dla studentów pt.” Przewodnik do ćwiczeń z żywienia człowieka. Zakres uzupełniający” pod redakcją Ewy Sicińskiej, Doroty Czerwińskiej i Katarzyny Kozłowskiej.
Publikacja stanowi kontynuację „Przewodnika do ćwiczeń z żywienia człowieka – zakres podstawowy”, pod redakcją Ewy Sicińskiej, Doroty Czerwińskiej i Barbary Pietruszki, opublikowanego przez Wydawnictwo SGGW w 2020 roku.
Zakresy tematyczne obu skryptów są dostosowane do potrzeb programu nauczania realizowanego na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW. Zaproponowane w nim ćwiczenia obejmują zajęcia dydaktyczne realizowane w ramach przedmiotów „Żywienie człowieka I”, „Żywienie człowieka II” na kierunku żywienie człowieka i ocena żywności oraz „Żywienie człowieka”, „Żywienie wybranych grup ludności” na kierunku dietetyka. Skrypty zawierają w sumie 40 ćwiczeń dotyczących tabel wartości odżywczych żywności i norm żywienia jako podstawowych narzędzi w pracy żywieniowca, wybranych zagadnień z podstaw fizjologii żywienia, oceny wartości odżywczej produktów spożywczych i racji pokarmowej, wybranych elementów racjonalizacji żywienia oraz żywienia wybranych grup ludności.
Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies