Nasza oferta – Twoja decyzja
W dniu 13 kwietnia br. na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji odbyła się IV już konferencja skierowana do młodzieży szkół średnich, prezentująca ofertę dydaktyczną naszego Wydziału. W konferencji udział wzięli uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 RCKUiP w Łowiczu kształcący się w zawodzie Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych; Zespołu Szkół Handlowo – Ekonomicznych w Białymstoku z kierunku technik hotelarstwa; Zespołu Szkół Zawodowych nr 16 w Białymstoku ze specjalizacji kucharz oraz pracownik pomocniczy obsługi hotelowej, a także z LXVIII Liceum Ogólnokształcące im. T. Chałubińskiego w Warszawie. W sumie w spotkaniu udział wzięło 89 uczniów.
Uczniów powitała na Wydziale Dziekan Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji prof. dr hab. Krystyna Gutkowska, a ofertę dydaktyczną przedstawiła dr hab. Jadwiga Hamułka, prof. SGGW – prodziekan ds. dydaktyki.
Wykład plenarny w ramach konferencji na temat .”Jak prawidłowo powinna odżywiać się młodzież – czyli co jeść, aby być fit?” przeprowadziła mgr inż. Jagoda Podkowska, doktorantka Zakładu Oceny Żywienia.
W ramach konferencji studenci i doktoranci – członkowie Koła Żywieniowców, Koła Dietetyków, Koła Gastronomów i Hotelarzy oraz Koła Naukowego Przedsiębiorczości PROFIT – zapoznali uczniów z aktywnością kół naukowych działających na Wydziale oraz przeprowadzili zajęcia praktyczne. Uczniowie mogli przygotować bezcukrowe żelki owocowe, wziąć udział w komputerowo wspomaganym kreśleniu projektów i uczestniczyć w warsztatach “Jak odszyfrować etykiety żywności” i “Czy jesteś osobą przedsiębiorczą?” Chętni, korzystając ze sprzyjającej pogody, zwiedzili w towarzystwie studentów teren kampusu SGGW.
Główny organizator wydarzenia dr Anna Harton serdecznie dziękuje wszystkim zaangażowanym w realizację Konferencji studentom oraz pracownikom, w szczególności opiekunom kół naukowych. Wspólnymi siłami udało się zorganizować ciekawe wydarzenie, które z pewnością zapadło uczestnikom w pamięć oraz poskutkuje szerzeniem wiedzy dotyczącej naszej oferty dydaktycznej wśród młodzieży.