Kolejny artykuł naukowy, opublikowany w czasopiśmie Environmenal Protection and Natural Resources – Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, został napisany przez członków Koła Naukowego Żywieniowców: Katarzynę Trzaskę i Małgorzatę Pikora. Studentki wraz z dr Alicją Ponder z Kaedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej przeprowadziły analizę funkcjonowania systemu FIFO w sklepach specjalistycznych i wielkopowierzchniowych. Podczas inspekcji w sklepach sprawdzano prawidłowość ustawienia produktów ekologicznych na półkach.
Przeprowadzone badania ujawniły nieprawidłowości w funkcjonowaniu sytemu FIFO – we wszystkich badanych sklepach stwierdzono błędy i uchybienia. Nieprawidłowości dotyczyły różnorodnych grup produktowych m.in. napojów roślinnych, słodyczy, przetworów warzywnych i owocowych. Ponadto stwierdzono obecność produktów z przekroczoną datą przydatności do spożycia.
Analiza uzyskanych wyników pozwala wnioskować, że nieprawidłowe ustawienie towarów na półkach sklepowych może prowadzić do przekroczenia daty przydatności do spożycia, a co się z tym wiąże, ze zwiększonym marnowaniem żywności.
Zapraszamy do zapoznania się z publikacją tutaj
Facebook
LinkedIn
- Tagi KołaNaukowe
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies