Kolejny artykuł naukowy, opublikowany w czasopiśmie Environmenal Protection and Natural Resources – Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych, został napisany przez członków Koła Naukowego Żywieniowców: Katarzynę Trzaskę i Małgorzatę Pikora. Studentki wraz z dr Alicją Ponder z Kaedry Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej przeprowadziły analizę funkcjonowania systemu FIFO w sklepach specjalistycznych i wielkopowierzchniowych. Podczas inspekcji w sklepach sprawdzano prawidłowość ustawienia produktów ekologicznych na półkach.
Przeprowadzone badania ujawniły nieprawidłowości w funkcjonowaniu sytemu FIFO – we wszystkich badanych sklepach stwierdzono błędy i uchybienia. Nieprawidłowości dotyczyły różnorodnych grup produktowych m.in. napojów roślinnych, słodyczy, przetworów warzywnych i owocowych. Ponadto stwierdzono obecność produktów z przekroczoną datą przydatności do spożycia.
Analiza uzyskanych wyników pozwala wnioskować, że nieprawidłowe ustawienie towarów na półkach sklepowych może prowadzić do przekroczenia daty przydatności do spożycia, a co się z tym wiąże, ze zwiększonym marnowaniem żywności.
Zapraszamy do zapoznania się z publikacją tutaj
Facebook
LinkedIn
- Tagi KołaNaukowe
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok