Nasi studenci publikują!
Kolejny artykuł naukowy opublikowany w czasopiśmie Environmenal Protection and Natural Resources – Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych został napisany przez członka Koła Naukowego Żywieniowców Roberta Nicewicza, który wraz z dr hab. Beatą Bilską podjął się tematu dotyczącego analizy zmian zachowań zakupowych polskich konsumentów w czasie pandemii COVID-19. Przy okazji autorzy zbadali przyczyny marnowania żywności wśród społeczeństwa przed i w trakcie trwania pandemii. Wyniki badania pokazały, że konsumenci w trakcie pandemii częściej robią zakupy samodzielnie lub zlecają listę produktów spożywczych innym osobom. W obecnych czasach częste jest robienie zakupów „na zapas”. Spośród przyczyn marnotrawstwa żywności przed pandemią oraz w czasie jej trwania autorzy wskazali, że przekroczenie terminu przydatności do spożycia jest głównym determinantem tego zjawiska. Spośród wyników można także wyróżnić pozytywny aspekt tego badania, który dowiódł, że w czasie pandemii COVID 19 zmniejszyła się częstotliwość wyrzucania produktów spożywczych.
Autorom artykułu gratulujemy!
Zapraszamy do zapoznania się z artykułem: https://sciendo.com/article/10.2478/oszn-2021-0010
- Tagi KołaNaukowe