Nasi studenci publikują!

Studenci Wydziału Żywienia Człowieka z uwagą obserwują trendy w przemyśle spożywczym, starając się łączyć wiedzę teoretyczną, dotyczącą zrównoważonego rozwoju i idei zero waste, z praktyką.
Patryk Pokorski, pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann, w ramach swojej pracy inżynierskiej analizował możliwości zastosowania skorup jaj do projektowania żywności wzbogaconej w wapń.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of the Science of Food and Agriculture (IF: 3.639; 100 pkt MEiN)
W publikacji kompleksowo opisano projektowany wyrób cukierniczy wzbogacony w skorupę jaj, uzasadniono dobór surowców oraz maksymalny poziom wzbogacania; przedstawiono wyniki badań fizykochemicznych, jakości sensorycznej oraz instrumentalnych pomiarów tekstury w czasie przechowywania.
Zaprojektowany produkt stanowi ciekawą alternatywę dla suplementów diety zawierających wapń, a także spełnia wymagania żywności wzbogaconej i funkcjonalnej.
Szczegóły w publikacji.
Facebook
LinkedIn