Nasi studenci publikują!
Studenci Wydziału Żywienia Człowieka z uwagą obserwują trendy w przemyśle spożywczym, starając się łączyć wiedzę teoretyczną, dotyczącą zrównoważonego rozwoju i idei zero waste, z praktyką.
Patryk Pokorski, pod opieką dr inż. Moniki Hoffmann, w ramach swojej pracy inżynierskiej analizował możliwości zastosowania skorup jaj do projektowania żywności wzbogaconej w wapń.
Wyniki badań zostały opublikowane w czasopiśmie Journal of the Science of Food and Agriculture (IF: 3.639; 100 pkt MEiN)
W publikacji kompleksowo opisano projektowany wyrób cukierniczy wzbogacony w skorupę jaj, uzasadniono dobór surowców oraz maksymalny poziom wzbogacania; przedstawiono wyniki badań fizykochemicznych, jakości sensorycznej oraz instrumentalnych pomiarów tekstury w czasie przechowywania.
Zaprojektowany produkt stanowi ciekawą alternatywę dla suplementów diety zawierających wapń, a także spełnia wymagania żywności wzbogaconej i funkcjonalnej.
Szczegóły w publikacji.
Facebook
LinkedIn
- Tagi KołaNaukowe
We use cookies to ensure that we give you the best experience on our website. If you continue to use this site we will assume that you are happy with it.Ok