Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład: Mleko niejedno ma imię.
Wykład wygłoszą dr inż. Danuta Gajewska i dr Paulina Kęszycka, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, SGGW w Warszawie
Wykład odbędzie się w środę 17.01.2024 r. o godzinie 17.15
SGGW, Wydział Żywienia Człowieka ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa budynek nr 32 (zielony), aula II
WSTĘP WOLNY
Mleko i produkty mleczne to grupa produktów spożywczych cieszących się bardzo dużą popularnością wśród konsumentów. Jako źródło dobrej jakości białka, a także mikroskładników (wapń, magnez, potas, witaminy z grupy B) i innych związków bioaktywnych, zajmuje ważne miejsce w zaleceniach żywieniowych dla osób zdrowych z różnych grup populacyjnych. Fermentowane produkty mleczne są ponadto źródłem bakterii probiotycznych. Mleko i produkty na bazie mleka budzą też wiele kontrowersji, zwłaszcza wśród osób preferujących diety roślinne. Coraz większą popularnością cieszą się roślinne zamienniki mleka, czyli napoje roślinne z takich surowców jak owies, soja, różne orzechy, a nawet ziemniaki. Kolejną grupę konsumentów, którzy muszą ograniczać lub całkowicie eliminować mleko i produkty mleczne z diety są osoby chore, nietolerujące laktozy lub uczulone na białko mleka krowiego. Po produkty bez laktozy sięga coraz więcej osób zdrowych, przekonanych o ich większej wartości prozdrowotnej. Czy mają rację? W ramach wykładu postaramy się przekazać informacje dotyczące między innymi rodzajów oraz wartości odżywczej mleka krowiego i mleka innych ssaków, napojów roślinnych stosowanych jako zamienniki mleka, a także mleka A2, cieszącego się coraz większym zainteresowaniem konsumentów.