Dni SGGW 18-19 maja br.
Jak co roku, w trzeci weekend majowy, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, przygotował w ramach Dni SGGW liczne atrakcje dla odwiedzających nasze stoisko. Z pomocą pracowników i studentów prowadzone były konkursy żywieniowe, gry i zabawy oraz prezentacje i degustacje potraw kuchni molekularnej i tradycyjnej.
Na naszym stoisku można było ugasić pragnienie owocową lemoniadą i kawą, spróbować lodów przygotowanych z użyciem ciekłego azotu, żelków z nadzieniem z jadalnych kwiatów, musujących dwutlenkiem węgla owoców i sferyfikowanego jogurtu. Odważni ćwiczyli oddech smoka próbując wysyconych ciekłym azotem przekąsek.
Manufaktura znaczków przygotowała prawie trzy tysiące przypinek, które zostały indywidualnie zaprojektowane przez gości odwiedzających nasze stoisko, a w konkursach każdy chętny mógł wygrać drobne upominki i wydziałowe gadżety. Na wydziałowym stoisku można było również uzyskać porady dietetyczne oraz dokonać pomiaru ciśnienia, wagi i składu ciała. Ciekawscy mogli zapoznać się z eksperymentami chemicznymi przygotowanymi przez naszych studentów.
Pogoda nieoczekiwanie okazała się łaskawa, frekwencja była olbrzymia, a nastroje doskonałe.
W imieniu Wydziałowej Komisji ds. promocji bardzo dziękuję wszystkim osobom biorącym udział w naszych aktywnościach, zarówno studentom, jaki i pracownikom, którzy z wielkim zaangażowaniem wzięli udział w przygotowaniach Dni SGGW.
Monika Hoffmann