Dieta w profilaktyce i leczeniu migreny
Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na wykład: Dieta w profilaktyce i leczeniu migreny.
Prelekcję wygłosi mgr Karolina Osowiecka ze Szkoły Doktorskiej SGGW, Katedra Dietetyki, Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka
Termin: środa 16.02.2022 r. godz. 17.15
You Tube, kanał: Wszechnica Żywieniowa SGGW
Link do wykładu: https://youtu.be/TXAKfDp-Gk8
Migrena to przewlekła choroba cechująca się nie tylko bólem głowy, ale czasami również wymiotami, światłowstrętem, wrażliwością na dźwięki, zaburzeniami widzenia czy mowy. Dotyka co około dziesiątą osobę, częściej kobiety niż mężczyzn. Uważa się, że ból migrenowy jest mocniejszy niż chociażby ból porodowy. Dlatego migrena bardzo utrudnia normalne funkcjonowanie pacjenta. Leczenie doraźne obejmuje przyjmowanie leków z grupy niesteroidowych leków przeciwzapalnych oraz tryptanów. Nieocenionym wsparciem w zapobieganiu napadom migreny może być odpowiednia dieta oraz styl życia.
W trakcie prelekcji zostanie pokrótce przedstawiona charakterystyka choroby oraz rola stylu życia w jej rozwoju i profilaktyce. Następnie zostaną szeroko omówione czynniki dietetyczne wpływające na przebieg choroby.
W trakcie wykładu uzyskają Państwo odpowiedź na następujące pytania:
· Czy nieprawidłowy styl życia oraz nadmierna masa ciała predysponują do ujawnienia się migreny?
· Czy to jak się żywimy wpływa na częstotliwość i czas trwania napadu migrenowego bólu głowy?
· Jakie niedobory pokarmowe występują w tej grupie pacjentów?
· Czy istnieje konieczność stosowania suplementów, a jeśli tak to jakich składników (odżywczych i innych)?
· Czy istnieje uniwersalna dieta dla osób z migreną