Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH od 2017 roku prowadzi bazę danych zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w środkach spożywczych.
Ostatnio została ona ponownie zaktualizowana i obejmuje ponad 900 środków spożywczych z takich kategorii produktów jak między innymi koncentraty spożywcze, przetwory mleczne, fast foody, przekąski, produkty cukiernicze i przetwory zbożowe.
Zachęcamy do przejrzenia bazy https://izomery.pzh.gov.pl
Warto pamiętać, że zgodnie z zaleceniami WHO, maksymalna zawartość izomerów trans w całodziennej diecie nie powinna przekraczać 1% energii dostarczanej z pożywieniem.
Facebook
LinkedIn
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie informuje, że na swoich stronach www stosuje pliki cookies (tzw. ciasteczka), w tym pliki funkcjonalne, analityczne i reklamowe. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania danych użytkowników serwisu i wykorzystywanych technologii śledzących dostępne są w „Polityce cookies”. Aby zmienić ustawienia skorzystaj z ustawień swojej przeglądarki, aby wyłączyć pliki cookies kliknij \"Nie wyrażam zgody\".Wyrażam zgodęNie wyrażam zgodyPolityka cookies