Akademia Belvedere dla SGGW
W dniu 27.11.2019 r. w restauracji Belvedere (nagrodzonej 3 kompletami czerwonych sztućców renomowanego przewodnika Michelin), odbyła się inauguracja cyklu zajęć szkoleniowych realizowanych w ramach Akademii Belvedere dla SGGW. W pierwszych zajęciach z zakresu podstaw wiedzy o winie udział wzięło 12 pracowników naukowo-dydaktycznych Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka, Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
Szkolenie zorganizowała pani Katarzyna Starzyńska, a prowadził Pan Piotr Zieliński – head sommelier, absolwent brytyjskiej organizacji edukacyjnej Wines and Spirits Education Trust. W ramach trwającego 7h szkolenia, omówiono rodzaje win i przedstawiono ich klasyfikację, scharakteryzowano czynniki wpływające na jakość wina (w tym warunki przechowywania i temperaturę serwowania wina) oraz omówiono etykiety winiarskie. Podczas część praktycznej szkolenia zapoznano ze sposobami i technikami degustacji win.