W ramach projektu „Postaw na rozwój” nr RPMA.10.03.01-14-9175/17 współfinansowanego ze środków UE na Wydziale Żywienia Człowieka zostały przeprowadzone zajęcia laboratoryjne dla uczniów i uczennic Zespołu Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie.
Umowa: nr ŚRÓ/WOF/B/V/2/9/2/79/2019/70/20/1340
Data rozpoczęcia projektu: 02.12.2019 r.
Data zakończenia projektu: 16.06.2021 r.
Zajęcia edukacyjne obejmowały cykl wykładów oraz ćwiczeń laboratoryjnych, które przeprowadzili nauczyciele akademiccy z 3 Katedr:
Katedra Żywienia Człowieka:
- dr inż. Elżbieta Wierzbicka (Kierownik Projektu dydaktycznego)
- dr inż. Marta Jeruszka-Bielak (Zastępca Kierownika Projektu dydaktycznego)
- dr hab. Magdalena Górnicka
- dr inż. Katarzyna Kozłowska
Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności:
- prof. dr hab. Ewa Czarniecka-Skubina
- dr inż. Artur Głuchowski,
- dr inż. Marlena Pielak
- dr inż. Piotr Sałek
Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej:
- dr hab. Eliza Kostyra, prof. SGGW
- dr inż. Anna Piotrowska
- dr inż. Joanna Rachtan-Janicka
- dr inż. Katarzyna Świąder
Każdy uczestnik projektu edukacyjnego w Pracowniach Laboratoryjnych Wydziału Żywienia Człowieka przeprowadzał szereg różnych doświadczeń laboratoryjnych oraz zapoznał się i ugruntował swoją wiedzę z tematyki zajęć obejmującej, m.in.:
- wpływ wybranych procesów stosowanych w przetwórstwie i przechowalnictwie żywności na wartość odżywczą produktów pochodzenia roślinnego i zwierzęcego,
- wpływ procesu technologicznego na jakość potraw z surowców roślinnych i surowców pochodzenia zwierzęcego,
- wpływ wybranych procesów obróbki cieplnej na wyróżniki jakości technologicznej oraz jakość sensoryczną przygotowanych potraw,
- wpływ nowoczesnych metod obróbki cieplnej na jakość sensoryczną oraz parametry technologiczne przygotowanych potraw,
- zastosowanie badań sensorycznych w ocenie jakości żywności,
- ocenę wybranych wyróżników wartości odżywczej i towaroznawczej owoców i warzyw,
- ocenę wpływu wybranych procesów stosowanych w przetwórstwie żywności na zmianę wartości odżywczej wybranych produktów,
- ocenę wpływu wybranych substancji antyodżywczych na wartość odżywczą przykładowych produktów spożywczych.