XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW
Dnia 14 grudnia 2018 roku odbył się XLV Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW. W ramach przeglądu studenci kół naukowych Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zgłosili prezentacje i postery do sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie”, ,,Ekonomia i nauki społeczne” oraz ,,Inżynieria”.
Koło Naukowe Żywieniowców zdobyło dwa miejsca na podium w sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II”:
I miejsce zdobyli Marcin Kruk i Tomasz Wójcik prezentując projekt pt. ,,Wykorzystanie symbiotyczne grzyba SCOBY do produkcji mlecznych napojów fermentowanych”.
III miejsce zajął Patryk Pokorski prezentując pracę pt. ,,Wpływ napojów energetycznych na zdrowie. Badanie świadomości konsumentów w wieku do 18 roku życia na temat właściwości ich wpływu na zdrowie”.
Studenci Koła Naukowego Żywieniowców uzyskali również trzy wyróżnienia.
W sekcji ,,Człowiek i jego otoczenie II” wyróżnienie otrzymały Marta Zabielska i Wiktoria Soszyńska za pracę pt. ,,Porównanie rynkowe produktów light. Propozycja produktu z zamiennikami cukru” oraz Marta Wójtowicz i Jakub Sochański za pracę ,,Wykorzystania marynat do mięsa drobiowego jako czynnik ograniczający powstawanie HCA”
W sekcji ,,Ekonomia i nauki społeczne” wyróżnione zostały Agata Lach i Dagmara Kozłowska za projekt pt. ,,Wpływ stresu na zachowanie żywieniowe”.
Wyróżnienia otrzymali również studenci Koła Naukowego Gastronomów i Hotelarzy za dwie prace:
W sekcji Człowiek i jego otoczenie: “Badanie opinii wybranej grupy na temat diety bezglutenowej i źródeł glutenu w diecie.” Beaty Jakubowskiej i Krzysztofa Missali
oraz w sekcji Ekonomia i nauki społeczne “Outsourcing w warszawskich placówkach gastronomicznych.” Bartosza Kwiatkowskiego.
Oprócz wymieniony prac prezentowano na przeglądzie również następujące badania:
KOŁO NAUKOWE ŻYWIENIOWCÓW
Sekcja Człowiek i jego otoczenie I
Klara Żbik i Alicja Krakowska – ,,Różnice w składzie popularnych produktów spożywczych na rynku polskim oraz innych rynków europejskich”
Natalia Oryszewska i Julita Łubińska – ,,Warsztaty podstawy żywienia. Profilaktyka zaburzeń odżywiania”
Anita Bańska i Joanna Najdyhor – ,,Warsztaty żywieniowe w Szkole Podstawowej nr 4 w Zelowie”
Edyta Koreń i Jowita Kaczyńska – ,,Żelki i obniżonej zawartości cukru – możliwości opakowalnicze, badanie przechowalnicze i trwałościowe produktu”
Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko – ,,Realizacja modelu zrównoważonej konsumpcji żywności jako narzędzie poprawy bezpieczeństwa żywnościowego świata”
Julita Łubińska i Natalia Oryszewska – ,,Opracowanie receptury ciastka wzbogaconego”
Ewelina Pieczykolan i Michalina Kozicka – ,,Wykorzystanie wytłoków owocowych i warzywnych jako dodatku smakowego w suszach herbacianych”
Edyta Koreń i Joanna Horoszewicz – ,,Zdrowe odżywianie wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym – warsztaty edukacyjne”
Sekcja Ekonomia i nauki społeczne
Małgorzata Sobieralska i Karol Krakówko – ,,Zmiana modelu konsumenta zapewniająca bezpieczeństwo żywieniowe na świecie – zalecenia na lata 2018-2030”
Magdalena Kalińska – ,,Super tax jako narzędzie w zapobieganiu otyłości”
Wiktoria Witkowska i Klaudia Szraucner – ,,Jadłodzielnia jako alternatywa dla marnotrawstwa żywności”
Katarzyna Jaszczyk i Joanna Horoszewicz – ,,Ocena zawartości związków polifenolowych w owocach jeżyny z upraw ekologicznych”
Karol Krakówko, Katarzyna Jaszczyk – ,, Ocena zawartości związków polifenolowych, witaminy C i barwników karotenoidowych w bulwach ziemniaka pochodzących z upraw ekologicznej i konwencjonalnej’’
Sekcja Inżynieria I
Martyna Pawluczuk, Marcin Maślanka i Marcin Kruk – ,,Porównanie technologiczne wyciskarek wolnoobrotowych o różnych parametrach technologicznych”
Magdalena Kalińska – ,,Określenie zdolności tworzenia amin biogennych na drodze mikrobiologicznej dekarboksylacji przez wybrane kultury startowe bakterii LAB”
KOŁO NAUKOWE GASTRONOMÓW I HOTELARZY
Sekcja Człowiek i jego otoczenie
Marlena Skrodzka: “Food truck”, czyli nowy trend w gastronomii”
Kasia Kubacz, Julia Lewicka, Monika Kufka: “Warzywa na wagę sorbetu”
Kasia Koteluk: “Wpływ kształtu, wielkości i barwy talerza na jakość potrawy.”
Sekcja Ekonomia i nauki społeczne
Justyna Wiśniewsk: “Specyfika działania hotelu na kole podbiegunowym na przykładzie Hotelu Aurora w Kirunie w Szwecji.”
Justyna Wiśniewska: “Charakterystyka trendów w hotelarstwie – Geneza światowych nurtów i czynniki wpływające na ich zmianę.” (poster)
KOŁO NAUKOWE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI PROFIT
Sekcja Człowiek i jego otoczenie
Jowita Kaczyńska: Znane marki w walce o środowisko
Karol Krakówko: Żywność modyfikowana genetycznie – fakty i fikcje
Karolina Jastrzębska: Świadomość konsumentów wobec certyfikowanych jabłek grójeckich
Sekcja Ekonomia i nauki społeczne
Julita Łubińska: System SENS-nowe oznakowanie wartością odżywczą produktów Carrefour
Damian Popławski: Marka własna sieci handlowych – analiza porównawcza koszyków zakupowych 2017-2018