Wszechnica Żywieniowa SGGW
Wykłady Wszechnicy Żywieniowej odbywają się podczas roku akademickiego co miesiąc (od października do czerwca). Co roku prezentowanych jest co najmniej 9 wykładów. Z przerwą związaną z pandemią covid-19, gdy Wszechnica funkcjonowała zdalnie, spotkania Wszechnicy odbywają się stacjonarnie na Wydziale Żywienia Człowieka SGGW (budynek 32) w trzecią środę miesiąca o godz. 17.15 w auli 2 (w grudniu, ze względu na okres przedświąteczny, jest to druga środa miesiąca). Wykłady są transmitowane przez Internet w trybie on-line i umieszczane na kanale You Tube Wszechnicy.
Dzięki temu Internauci mają stały i nieograniczony dostęp do wykładów, które były prezentowane w ciągu ostatnich kilku lat (z wyjątkiem wykładu ze stycznia 2019 r.), a niektóre z nich do dnia dzisiejszego obejrzane zostały przez tysiące osób zainteresowanych szeroko pojętym żywieniem człowieka (np. wykład dot. alkoholu – 145 tys. odsłon, wykład dot. magnezu – 180 tys. odsłon, wykład dot. zaleceń żywieniowych w chorobie Hashimoto – ponad 780 tys. odsłon). Poruszane w wykładach zagadnienia dotyczą podstaw fizjologii żywienia, żywienia człowieka i dietetyki, bezpieczeństwa i higieny żywności, psychologii żywienia, oceny organoleptycznej, technologii przyrządzania potraw, technologii żywności, ochrony konsumenta i innych dyscyplin w obszarze dotyczącym żywności i żywienia, ale też kilka wykładów poświęcono swego rodzaju ciekawostkom żywieniowym, ale ciekawostkom opartym na faktach naukowych (np. „Smak soplicowski”, „Co i jak jadał człowiek prehistoryczny?”).
Czy wiesz co pijesz? dr hab. Dorota Nowak, Instytut Nauk o Żywności SGGW
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Czy wiesz co pijesz? dr hab. Dorota Nowak, Instytut Nauk o Żywności
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Jakość i bezpieczeństwo żywności, dr hab. Rafał Wołosiak, prof. SGGW
UWAGA!!!! Studenci dietetyki SGGW zapraszają osoby w wieku 60+ na bezpłatne zajęcia dotyczące zasad zdrowego żywienia, zatytułowane "Ze zdrowiem Ci do twarzy - Jak sobie radzić z zespołem meta
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu, prof. l. Kozłowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Składniki pożywienia jako potencjalne modulatory przemian i toksyczności arsenu
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych, prof. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Prozdrowotne właściwości kwiatów jadalnych, prof. dr hab. Ewelina Hallmann
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Żywność ekologiczna - jakość i wpływ konsumpcji na zdrowie, prof. Ewa Rembiałkowska
Comiesięczne prelekcje popularyzujące wiedzę o prawidłowym żywieniu człowieka.Tematyka wykładów uwzględnia aktualne problemy żywieniowe naszego społeczeństwa i przedstawia najnowsze o
Działalność Wszechnicy
Działalność Wszechnicy żywieniowej przy Wydziale Żywienia Człowieka w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie (wcześniejsza nazwa Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji w latach 1999-2019; Wydział Żywienia Człowieka i Wiejskiego Gospodarstwa Domowego w latach 1977-1986; Wydział Żywienia Człowieka oraz Gospodarstwa Domowego w latach 1986-1999) wpisuje się w misję Wydziału, zgodnie z którą pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW realizujący zajęcia dydaktyczne dla studentów wszystkich kierunków Wydziału i badania naukowe zajmują się również edukacją żywieniową.
Pierwowzorem dla Wszechnicy żywieniowej była Warszawska Szkoła Zdrowia, którą założyła i przez wiele lat prowadziła prof. dr hab. Irena Celejowa promując zdrowy styl życia, w tym zasady zbilansowanej diety. Wykłady Warszawskiej Szkoły Zdrowia zainspirowały na początku lat 90-tych XX w. mgr inż. Hannę Wysocką, do zorganizowania wykładów koncentrujących się na zagadnieniach żywieniowych, a ówczesne władze Wydziału pomysł ten zaakceptowały, a władze kolejnych kadencji popierały i wspierały. Pomysłodawczynią nazwy Wszechnica żywieniowa była prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger. Działalność Wszechnicy Żywieniowej zainicjowana została w dniu 25 października 1994 r., a pierwszy wykład pt. „Czy wiemy co jemy?” wygłosił prof. dr hab. Stanisław Zalewski.
Przez 25 lat opiekunem, dobrym duchem oraz kierownikiem Wszechnicy Żywieniowej była Hanna Wysocka, a schedę po niej przejęła dr inż. Ewa Fürstenberg, która prowadzi Wszechnicę do chwili obecnej.
Wykłady Wszechnicy mają charakter popularno-naukowy, przedstawiają najnowszą, rzetelną opartą na dowodach wiedzę, gdyż wykładowcami Wszechnicy są eksperci w danej dziedziny, głównie żywienia człowieka i dietetyki, ale też technologii żywności, medycyny, biologii i mikrobiologii, toksykologii, biochemii, fizyki, ekologii, ichtiologii, psychologii, a nawet archeologii. Są to- przede wszystkim pracownicy naukowi Instytutu Nauk o Żywienia Człowieka oraz innych Instytutów SGGW (np. Instytutu Nauk o Żywności, Instytutu Nauk o Zwierzętach, Instytutu Nauk Ogrodniczych, Instytutu Medycyny Weterynaryjnej). ALe zapraszani są także specjaliści z innych placówek naukowych (np. Instytutu Żywności i Żywienia, Centralnego Laboratorium Ochrony Radiologicznej, Akademii Morskiej w Gdyni, Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego, Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej, Polskiej Akademii Nauk, Centrum Medycznego Uniwersytetu Miukołaja Kopernika w Toruniu, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Matki i Dziecka, Uniwersytetu Warszawskiego, Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Uniwersytetu Przyrodniczo-Humanistycznego w Siedlcach, Lithuanian University of Agriculture – Kowno Litwa, Akademii Morskiej w Gdyni, Centralnego Szpitala Klinicznego MSWiA w Warszawie, Zakładu Badawczego Przemysłu Piekarskiego, Centralnego Laboratorium Technologii Przetwórstwa i Przechowalnictwa Zbóż), Polskiej Federacji Producentów Żywniości), a także praktycy np. szefowie kuchni znanych restauracji warszwskich. Dwukrotnie odbyły się też spotkania w formie debaty (dot. żywności modyfikowanej genetycznie i diet wegetariańskich), a niektóre wykłady wzbogacane były filmem, pokazem kulinarnym i/lub degustacją produktów lub potraw, a nawet pokazem tanecznym. W dniu 12 czerwca 2019 r. z okazji 25-lecia działalności odbyła się konferencja podczas której jubileuszowy, 227. w historii, wykład pt. „Mity w żywieniu człowieka”wygłosiła dr hab. Małgorzatę Drywień prof. SGGW.
Edukacyjnym dorobkiem Wszechnicy po pierwszych pięciu latach jej działalności była książka „Czy wiesz co jeść” pod red. I. Ozimek i H. Wysockiej wydana przez Wydawnictwo Prószyński i S-ka w roku 2000, a zwieńczeniem konferencja naukowa, która odbyła się z okazji 25-lecia działalności Wszechnicy publikacja EDUKACJA ŻYWIENIOWA w teorii i praktyce wydana przez Wydawnictwo SGGW w roku 2019.