Kierunek Dietetyka
Studia na kierunku Dietetyka
Program kształcenia na kierunku Dietetyka koncentruje się na wszechstronnym przygotowaniu studentów do wykorzystania zasad żywienia człowieka w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych. Absolwenci mają wiedzę i umiejętności z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego, w tym dietetycznego wspomagania leczenia schorzeń przewlekłych, możliwości dietoprofilaktyki chorób żywieniowozależnych oraz poradnictwa dietetycznego.
Są specjalistami w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego oraz zbiorowego np. w szpitalach, domach opieki, żłobkach, sanatoriach. Potrafią organizować i nadzorować produkcję potraw (catering), prowadzić badania naukowe oraz działania edukacyjne z zakresu dietetyki. Posiadają umiejętności pracy z ludźmi zdrowymi i chorymi, kierowania zespołami ludzkimi oraz placówkami terapeutycznymi i doradczymi.
Pobierz ulotkę
Nasza Dietetyka najlepsza w Polsce!
Certyfikat Doskonałości Kształcenia
STUDIA I STOPNIA (LICENCJACKIE):
rekrutacja: na podstawie wyników egzaminu maturalnego/egzaminu dojrzałości/ z: biologii lub chemii lub matematyki
czas trwania: studia stacjonarne – 6 semestrów, studia niestacjonarne – 7 semsetrów
przewidywany limit przyjęć: studia stacjonarne – 90, studia niestacjonarne – 60
początek zajęć: semestr zimowy
STUDIA II STOPNIA (MAGISTERSKIE):
rekrutacja: na podstawie średniej ocen ze studiów i stopnia, kandydat musi się legitymować dyplomem ze studiów i stopnia na kierunku dietetyka
czas trwania: studia stacjonarne – 4 semsetry
przewidywany limit przyjęć: 60
początek zajęć: semestr zimowy
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
Studia I stopnia: anatomia człowieka, fizjologia człowieka, biochemia ogólna i żywności, kwalifikowana pierwsza pomoc, kliniczny zarys chorób, podstawy genetyki, podstawy farmakologii, podstawy dietetyki, interakcje leków z żywnością, poradnictwo dietetyczne, psychologia żywienia, socjologia żywienia, etyka, prawo w ochronie zdrowia.
Studia II stopnia: żywienie kliniczne, dietoprofilaktyka, dietoterapia, fizjologia i żywienie w sporcie, poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, psychologia kliniczna, preparaty dietetyczne.
POTENCJALNE MIEJSCA PRACY:
- publiczne i niepubliczne zakłady opieki zdrowotnej;
- poradnie żywieniowe i dietetyczne;
- poradnie chorób metabolicznych oraz poradnie chorób przewodu pokarmowego;
- zakłady żywienia zbiorowego oraz zakłady cateringowe obsługi szpitali, sanatoria i domy opieki;
- placówki sportowe;
- szkolnictwo oraz placówki doradztwa żywieniowo – dietetycznego;
- instytucje naukowo-badawcze.
Informacje dla kandydatów na studia w SGGW