Studia Podyplomowe - Podstawy dietetyki dla nauczycieli szkół średnich

Charakterystyka studiów

Celem kształcenia na studiach podyplomowych jest poszerzenie kompetencji z zakresu dietetyki wśród profesjonalnej kadry dydaktycznej przygotowanej do przekazywania wiedzy uczniom szkół średnich.

Studia podyplomowe adresowane są do nauczycieli szkół średnich, w tym wychowawców, nauczycieli biologii, wychowania fizycznego, przedmiotów kierunkowych w szkołach branżowych i innych przedmiotów, poruszających na zajęciach z uczniami zagadnienia z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia, którzy pragną poszerzyć swój zakres kompetencji (studia doskonalące – niekwalifikacyjne). Ponadto mogą w nich uczestniczyć inne osoby pragnące zdobyć wiedzę z zakresu podstaw dietetyki.

Kształcenie na studiach podyplomowych obejmuje przedmioty, które umożliwią przekazywanie wiedzy żywieniowej i dietetycznej w oparciu o podstawę programową. Dodatkowym atutem tych studiów jest przygotowanie w ramach zajęć materiałów gotowych do wykorzystania w ramach zajęć z uczniami.

Warunki i tryb rekrutacji

Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.

Warunkiem wzięcia udziału w rekrutacji jest rejestracja w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów, wypełnienie zgłoszenia rekrutacyjnego i załączenie skanu dyplomu, odpisu dyplomu albo poświadczonej przez uczelnię kopii dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia studiów podyplomowych.

Minimalna liczba osób niezbędna do uruchomienia studiów: 45, maksymalna: 90.

Rekrutacja jest prowadzona do 30.09.2023 r.

W przypadku większej liczby osób biorących udział w rekrutacji niż zaplanowana liczba miejsc, uwzględniona zostanie kolejność złożenia dokumentów.

Jak wziąć udział w rekrutacji?

  1. Kandydat zakłada konto w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów (https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/offer/REK_2022_23Z_PODYP/units/)
  2. Zakładając konto kandydat wybiera opcję „Utwórz konto”, potwierdza zapoznanie się z klauzulą informacyjną RODO (https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/auth/register/consent/), a następnie tworzy konto podając swój adres mailowy oraz ustanawiając hasło. Hasło musi składać się z minimum 8 znaków, w tym minimum jednego znaku z każdej grupy tj. duża litera, mała litera, cyfra, znak specjalny (@!^). 
  3. Po założeniu konta kandydat uzyskuje możliwość wielokrotnego logowania się za pomocą wskazanego przy zakładaniu konta adresu e-mail i ustanowionego hasła.
  4. Po założeniu konta kandydat wybiera studia podyplomowe na które aplikuje. Wybór ten widoczny jest zakładce „Moje konto” -> Zgłoszenia rekrutacyjne. Tu podaje niezbędne informacje oraz załącza skan dyplomu.
  5. Po założeniu konta kandydat ma możliwość zadawania pytań.
  6. Po aplikacji na studia podyplomowe, kandydat dostaje informację od Sekretarza Studiów Podyplomowych/ Kierownika Studiów Podyplomowych dotyczącą przyjęcia na studia podyplomowe.

Przydatne materiały

Wykładowcy

prof. dr hab. Dominika Głąbska

KIEROWNIK STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Kierownik Poradni Dietetycznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka oraz Zastępca Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.

prof. dr hab. Dominika Guzek

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Dziekan Wydziału Żywienia Człowieka. Autorka licznych publikacji naukowych z zakresu zachowań konsumentów na rynku żywności oraz dotyczących wpływu diety na zdrowie człowieka.

dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Zainteresowania naukowe: analiza zmian w profilu metabolicznym przy użyciu najnowocześniejszych technik analitycznych w grupach osób: narażonych na substancje chemiczne i czynniki środowiskowe, uprawiających sport i przebywających w warunkach ekstremalnych oraz u osób ze schorzeniami.

dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Zainteresowania naukowe: wykorzystanie w dietoterapii indeksu i ładunku glikemicznego, ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia osób pozostających na dietach eliminacyjnych i osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz uwarunkowań efektywności redukcji masy ciała.

dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak, prof. SGGW

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Prowadzi zajęcia z zakresu dietoterapii, dietetyki pediatrycznej oraz dietoprofilaktyki. Szczególnie interesuje się żywieniem niemowląt i dzieci, dietoterapią otyłości, cukrzycy oraz zaburzeniami odżywiania. Realizuje programy edukacji prozdrowotnej i żywieniowej. Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki.

dr hab. Dariusz Włodarek, prof. SGGW

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec. Absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz I Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie.

dr hab. Anna Harton

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Adiunkt w Katedrze Dietetyki Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Autor około 100 artykułów naukowych. Autor, współautor i konsultant programów edukacyjnych oraz tekstów popularyzatorskich. Zainteresowania: dietoprofilaktyka i dietoterapia chorób zależnych od diety.

dr inż. Danuta Gajewska

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Nauczyciel akademicki, dietetyk, prowadzi badania nad optymalizacją postępowania dietetycznego w profilaktyce i terapii schorzeń niezakaźnych.

dr inż. Ewa Fürstenberg

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Prowadziła badania dotyczące wpływu żywienia na gospodarkę hormonalną i energetyczną organizmu, obecnie nauczyciel akademicki, stale poszerza wiedzę w oparciu o światową literaturę naukową i uczestnictwo w kursach i szkoleniach; Koordynator upowszechniania wiedzy o żywieniu człowieka i dietetyce.

dr inż. Katarzyna Lachowicz

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Specjalista z zakresu fizjologii i biochemii żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników żywieniowych na funkcjonowanie tarczycy, układu sercowo-naczyniowego, pokarmowego i nerwowego, a także metabolizm substratów energetycznych.

dr inż. Michał Oczkowski

WYKŁADOWCA STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Specjalista z zakresu zagadnień dotyczących fizjologii żywienia i fizjologii człowieka. Autor publikacji dotyczących wpływu czynników środowiskowych, ze szczególnym uwzględnieniem czynników żywieniowych, na regulację hormonalną organizmu a także hormonalną regulację męskiego układu rozrodczego.

dr inż. Małgorzata Stachoń

WYKŁADOWCA ORAZ SEKRETARZ STUDIÓW PODYPLOMOWYCH PODSTAWY DIETETYKI DLA NAUCZYCIELI SZKÓŁ ŚREDNICH

Adres kontaktowy

Wyślij wiadomość