Żywienie Człowieka i Gastronomia
Charakterystyka studiów
Na studia podyplomowe Żywienie człowieka i gastronomia zapraszamy pracowników z sektorów żywienia, żywności i gastronomii lub osób zamierzających realizować swoją karierę zawodową w tych obszarach, w tym nauczycieli branżowych szkół ponadpodstawowych kształcących do pracy w tych sektorach gospodarki.
Program obejmuje przedmioty dotyczące zagadnień żywienia człowieka i zależności między żywieniem i funkcjonowaniem organizmu, w związku z tym program zapewnia studentom zdobycie rozszerzonej wiedzy i umiejętności z tego zakresu, włączając dietetykę, ocenę stanu odżywienia i sposobu żywienia różnych grup populacyjnych. W odniesieniu do gastronomii w programie uwzględniono technologię gastronomiczną, obsługę konsumenta, towaroznawstwo żywności z aspektami higieny i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności oraz wybrane zagadnienia organizacji i funkcjonowania przedsiębiorstw żywnościowych i gastronomicznych. Atutem programu jest spełnienie wymagań rozporządzenia MNiSW (z dnia 25 lipca 2019 r.), dzięki czemu studia zapewniają słuchaczom zdobycie kwalifikacji do nauczania przedmiotów zawodowych.
Warunki i tryb rekrutacji na studia podyplomowe
Rekrutacja na studia podyplomowe Żywienie człowieka i gastronomia jest otwarta i odbywa się według kolejności zgłoszeń. Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
Rekrutacja odbywa się w internetowym systemie IRK (Internetowa Rekrutacja Kandydatów).
Link do systemu IRK: https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/ (instrukcja do logowania w „Dokumentach do pobrania”)
Przyjęcie na studia odbywa się po spełnieniu następujących wymagań:
1. dostarczenie podpisanej ankiety osobowej kandydata – wydruk z IRK,
2. dostarczenie odpisu albo poświadczonej przez uczelnię kopii dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia studiów podyplomowych,
3. dostarczenie dowodu wniesienia opłaty wpisowej oraz opłaty za 1 semestr.
Zakończenie rekrutacji następuje na minimum 1 tydzień przed rozpoczęciem semestru, w którym uruchamiane są studia
Termin zgłoszeń do X edycji studiów: 30 września 2024 r.
Limit miejsc: 30 (minimalna liczba uczestników: 18)
Miejsce składania dokumentów:
· osobiście po wcześniejszym umówieniu się:
Kampus SGGW, budynek 32, pokój B100 (parter)
· lub przesyłka listem poleconym na adres:
Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW ul. Nowoursynowska 159 C, 02-776 Warszawa
Przydatne materiały
Wykładowcy
Adres kontaktowy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ŻYWIENIE CZŁOWIEKA I GASTRONOMIA
Wydział Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska159 C
02-776 Warszawa
budynek 32
Kierownik studiów:
dr hab. Krystyna Rejman, prof. SGGW
tel.: 22 59 37 140, e-mail: krystyna_rejman@sggw.edu.pl, pokój B1121 (1 piętro)
mgr Anna Orzechowska
Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka, Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji, tel. 22 59 37 136
e-mail: anna_orzechowska@sggw.edu.pl