Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne
Charakterystyka studiów
Celem studiów podyplomowych jest wykształcenie profesjonalnej kadry przygotowanej do udzielania porad żywieniowo-dietetycznych. Studia adresowane są do: osób już zajmujących się zagadnieniami z zakresu dietetyki, medycyny i żywienia, do osób, które chcą związać w przyszłości swoją karierę zawodową z udzielaniem porad żywieniowych i dietetycznych, jak również do osób, które poszukują takiej wiedzy dla siebie i swoich bliskich.
Kształcenie na studiach podyplomowych obejmuje przedmioty, które umożliwią wykonywanie zadań takich jak: zaplanowanie, przeprowadzenie i udokumentowanie poradnictwa indywidualnego i grupowego, w tym edukacji żywieniowej różnych grup populacyjnych. Dodatkowym atutem tych studiów jest uwzględnienie umiejętności indywidualnego podejścia do pacjenta, w tym elementów psychologii. W związku z tym, zajęcia realizowane są stacjonarnie w siedzibie uczelni (w soboty i niedziele w czasie zjazdów odbywających się co 2 tygodnie).
Studia realizowane są przez 3 semestry i w programie oprócz zajęć wykładowych (łącznie 160 godzin wykładów), realizowane są również konwersatoria i zajęcia ćwiczeniowe, w tym zajęcia komputerowe z wykorzystaniem programów dietetycznych (łącznie 200 godzin ćwiczeń praktycznych).
Plan zajęć został skonstruowany w taki sposób, aby przeprowadzić Państwa przez:
– zagadnienia żywieniowe w 1 semestrze (Fizjologiczne uwarunkowania postępowania żywieniowego i dietetycznego, Towaroznawstwo żywności i żywność funkcjonalna, Technologia gastronomiczna i catering dietetyczny, Zachowania żywieniowe w schorzeniach dietozależnych, Żywienie człowieka – aspekty metodyczne, Planowanie i ocena żywienia w różnych grupach populacyjnych z wykorzystaniem technik komputerowych),
– zagadnienia medyczno-dietetyczne w 2 semestrze (Profilaktyka i terapia schorzeń dietozależnych, Planowanie i ocena żywienia w dietoterapii i dietoprofilaktyce z wykorzystaniem technik komputerowych),
– zagadnienia praktyczne w 3 semestrze (Symulacja udzielania porad dietetycznych i studium przypadków, Praktyczne aspekty organizacji poradnictwa dietetycznego i edukacji żywieniowej, Preparaty dietetyczne i suplementy diety, Psychologia kliniczna w postępowaniu z pacjentami z chorobami dietozależnymi, Etnodietetyka).
Studia dają wiedzę, umiejętności i kompetencje pozwalające na zaplanowanie postępowania dietetycznego dla osoby ze schorzeniem dietozależnym, co stanowi przedmiot pracy końcowej, która jest realizowana pod kierunkiem Opiekuna pracy w czasie ostatniego semestru studiów.
Warunki i tryb rekrutacji
Słuchaczami studiów podyplomowych mogą być osoby posiadające dyplom ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia.
Warunkiem wzięcia udziału w rekrutacji jest rejestracja w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów, wypełnienie zgłoszenia rekrutacyjnego i załączenie skanu dyplomu, odpisu dyplomu albo poświadczonej przez uczelnię kopii dyplomu ukończenia studiów uprawniających do podjęcia studiów podyplomowych.
Minimalna liczba osób niezbędna do uruchomienia studiów: 30, maksymalna: 70.
Rekrutacja jest prowadzona do 31.10.2024 r.
W przypadku większej liczby osób biorących udział w rekrutacji niż zaplanowana liczba miejsc, uwzględniona zostanie kolejność złożenia dokumentów.
Jak wziąć udział w rekrutacji?
1. Kandydat zakłada konto w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów (https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/offer/REK_2023_24Z_PODYP/units/)
2. Zakładając konto kandydat wybiera opcję „Utwórz konto”, potwierdza zapoznanie się z klauzulą informacyjną RODO (https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/auth/register/consent/), a następnie tworzy konto podając swój adres mailowy oraz ustanawiając hasło. Hasło musi składać się z minimum 8 znaków, w tym minimum jednego znaku z każdej grupy tj. duża litera, mała litera, cyfra, znak specjalny (@!^).
3. Po założeniu konta kandydat uzyskuje możliwość wielokrotnego logowania się za pomocą wskazanego przy zakładaniu konta adresu e-mail i ustanowionego hasła.
4. Po założeniu konta kandydat wybiera studia podyplomowe na które aplikuje. Wybór ten widoczny jest zakładce „Moje konto” -> Zgłoszenia rekrutacyjne. Tu podaje niezbędne informacje oraz załącza skan dyplomu.
5. Po założeniu konta kandydat ma możliwość zadawania pytań.
6. Po aplikacji na studia podyplomowe, kandydat dostaje informację od Sekretarza Studiów Podyplomowych/ Kierownika Studiów Podyplomowych dotyczącą przyjęcia na studia podyplomowe.
Wykładowcy
prof. dr hab. Dominika Głąbska
Kierownik studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneKierownik Poradni Dietetycznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka oraz Zastępca Dyrektora Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka.
prof. dr hab. Dominika Guzek
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneDziekan Wydziału Żywienia Człowieka. Autorka licznych publikacji naukowych z zakresu zachowań konsumentów na rynku żywności oraz dotyczących wpływu diety na zdrowie człowieka.
prof. dr hab. Jadwiga Hamułka
wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetycznePrzewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych, członek prezydium Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, autorka licznych publikacji naukowych z zakresu żywienia człowieka oraz zdrowia publicznego.
prof. dr hab. Agata Wawrzyniak
wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalistka z zakresu żywienia człowieka, w tym z obszaru oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia wybranych grup ludności, szczególnie dzieci i młodzieży, osób dorosłych oraz osób o zwiększonym wysiłku fizycznym, osób z CVD oraz pacjentów bariatrycznych.
prof. dr hab. Ewa Barbara Czarniecka-Skubina
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalista z zakresu technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta w gastronomii oraz technologii żywności i żywienia.
dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneGłówne zainteresowania naukowe to wykorzystanie w dietoterapii indeksu i ładunku glikemicznego, ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia osób pozostających na dietach eliminacyjnych i osób o zwiększonej aktywności fizycznej oraz uwarunkowań efektywności redukcji masy ciała.
dr hab. Dorota Zielińska, prof. SGGW
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalistka w zakresie wpływu mikrobioty jelitowej i probiotyków na zdrowie i funkcjonowanie organizmu człowieka. Ponadto interesuje się nutrigenetyką i nutrigenomiką.
dr hab. Joanna Kałuża, prof. SGGW
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalista z zakresu żywienia człowieka i epidemiologii żywieniowej. Badania naukowe koncentruje na analizie wpływu czynników żywieniowych i innych czynników stylu życia na choroby układu krążenia, nowotworów oraz przewlekłej obturacyjnej choroby płuc.
dr hab. Lucyna Kozłowska, prof. SGGW
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneGłówne zainteresowania naukowe to zmiany metabolizmu w różnych stanach chorobowych oraz analiza efektywności zastosowanych modyfikacji składu racji pokarmowych u osób: z chorobami nerek, z nadwagą i otyłością, o zwiększonej aktywności fizycznej.
dr hab. n med. Grażyna Rowicka, prof. IMiD
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalista II stopnia w zakresie pediatrii. Pracuje w Zakładzie Żywienia i Poradni Gastroenterologicznej Instytutu Matki i Dziecka. Wykładowca Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego oraz Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
dr hab. lek. med. Dariusz Włodarek, prof. SGGW
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneLekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec. Absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz I Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie.
dr hab. Magdalena Górnicka
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalistka z zakresu oceny jakościowej i ilościowej sposobu żywienia, oceny stanu odżywienia oraz planowania żywienia z uwzględnieniem specyfiki zapotrzebowania różnych grup populacyjnych.
dr hab. Ewa Sicińska
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalista w zakresie zdrowia publicznego oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup populacyjnych. Badania naukowe koncentruje na analizie suplementów diety i produktów wzbogaconych, jako źródła witamin i składników mineralnych.
dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneKonsultant programów edukacyjnych z zakresu prawidłowego żywienia i profilaktyki żywieniowej, kierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych. Członek Zarządu Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
dr inż. Marta Jeruszka – Bielak
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalistka z zakresu oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, planowania żywienia na poziomie indywidualnym i zbiorowym, a także edukacją żywieniową różnych grup ludności.
dr inż. Aleksandra Kołota
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalizuje się w prowadzeniu indywidualnej dietoterapii osób dorosłych i młodzieży z nadwagą i otyłością oraz osób z powikłaniami nadmiernej masy ciała (zespół metaboliczny).
dr inż. Michał Oczkowski
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneSpecjalista z zakresu fizjologii żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników żywieniowych na regulację hormonalną organizmu oraz hormonalną regulację męskiego układu rozrodczego.
dr inż. Monika Hoffmann
Wykładowca studiów podyplomowych Poradnictwo żywieniowe i dietetyczneNauczyciel akademicki, specjalista z zakresu żywności funkcjonalnej i prozdrowotnej, projektowania produktów spożywczych oraz towaroznawczej oceny żywności.
Adres kontaktowy
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Poradnictwo Żywieniowe i Dietetyczne
Wydział Żywienia Człowieka
ul. Nowoursynowska 159 C
02-776 Warszawa
budynek 32