Studenci V roku kierunku Żywienie Człowieka i Ocena Żywności, inż. Patryk Pokorski oraz inż. Robert Nicewicz, wspólnie z prof. dr hab. Marzeną Jeżewską-Zychowicz napisali i opublikowali artykuł w cenionym czasopiśmie Nutrients (IF=6,706).
Autorzy skupili się na określeniu związku między jakością diety kobiet w wieku 18-30 lat, a zmianami w przyjmowaniu pokarmów w okresie studiów z uwzględnieniem doświadczeń żywieniowych z dzieciństwa oraz postrzeganych problemów zdrowotnych.
Do realizacji tego badania wykorzystano zwalidowane kwestionariusze:
- poglądów i zwyczajów żywieniowych (KomPAN)
- oceny doświadczeń żywieniowych z dzieciństwa (AMoFiC)
- wskaźnik jakości diety (DQI)
- Skalę Obaw o Zdrowie (HCS).
Wyniki badań wykazały, że respondentki częściej dokonywały prozdrowotnych zmian w spożyciu żywności w okresie studiów, na co wpływ miało zarówno zwiększone spożyciem żywności prozdrowotnej, jak i zmniejszone spożycie żywności o potencjalnie negatywnym wpływie na zdrowie.
Studentki kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem, osoby o niskich obawach żywieniowych i osoby z doświadczeniami monitorowania w dzieciństwie miały znacznie lepsze wyniki dotyczące wskaźnika jakości diety.
Autorom gratulujemy publikacji!
Zachęcamy do zapoznania się z manuskryptem.
- Tagi KołaNaukowe