W ostatnim, czerwcowym numerze czasopisma „Przemysł Spożywczy” ukazał się artykuł Roberta Nicewicza studenta III roku Żywienia Człowieka i Oceny Żywności, a jednocześnie członka Koła Naukowego Żywieniowców oraz dr hab. Beaty Bilskiej, który został opublikowany w ramach nagrody za wygłoszenie prezentacji w 47. Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych SGGW.
W badaniu wykazano, że istotnym dla konsumentów aspektem przy wyborze produktów spożywczych jest data ważności. Większość z kupujących zwraca uwagę na żywność o bliskim terminie przydatności do spożycia i stara się jej nie kupować. Pozytywnym aspektem zauważalnym wśród dużego odsetka respondentów jest to, że znają definicję oznaczenia „najlepiej spożyć przed” (stosowane przy produktach z datą minimalnej trwałości). W większości przypadków umieją oni trafnie ocenić, które z tych produktów takim stwierdzeniem są oznaczone. Wielu konsumentów jest chętnych do zakupu produktów żywnościowych z końcową datą przydatności do spożycia, jeśli są one oferowane w obniżonej cenie. Wyniki badania pozwoliły stwierdzić autorom, że istnieje uzasadnione wskazanie do prowadzenia kampanii edukacyjnej na temat gospodarowania żywnością przez konsumentów, szczególnie młodych. Prawidłowe odróżnienie oznaczeń terminów ważności jest bardzo istotne i może przyczynić się do zmniejszenia strat żywności spowodowanych jej wyrzucaniem do kosza.