Działalność KNGiH

Rok akademicki 2022/2023
  • Rok akademicki 2018/2019

    Działalność Koła w roku akademickim 2018/2019

    Udział w XLV Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych

    W tegorocznym przeglądzie wzięło udział dziewięciu członków koła. Łącznie zaprezentowali siedem prezentacji, w dwóch sekcjach (Człowiek i jego otoczenie – prezentacja, Ekonomia i nauki społeczne – prezentacje łączone z posterami).

    Kategoria – Człowiek i jego otoczenie

    1. Marlena Skrodzka – „Food truck”, czyli nowy trend w gastronomii”
    2. Kasia Kubacz, Julia Lewicka, Monika Kufka – „Warzywa na wagę sorbetu”
    3. Kasia Koteluk – „Wpływ kształtu, wielkości i barwy talerza na jakość potrawy.”
    4. Beata Jakubowska, Krzysztof Missala – „Badanie opinii wybranej grupy na temat diety bezglutenowej i źródeł glutenu w diecie.”

    Kategoria – Ekonomia i nauki społeczne

    1. Bartosz Kwiatkowski – „Outsourcing w warszawskich placówkach gastronomicznych.” prezentacja
    2. Justyna Wiśniewska – „Specyfika działania hotelu na kole podbiegunowym na przykładzie Hotelu Aurora w Kirunie w Szwecji.” prezentacja
    3. Justyna Wiśniewska – „Charakterystyka trendów w hotelarstwie – Geneza światowych nurtów i czynniki wpływające na ich zmianę.” poster

    Wyróżnienie uzyskały dwie prace: „Badanie opinii wybranej grupy na temat diety bezglutenowej i źródeł glutenu w diecie.” Beaty Jakubowskiej i Krzysztofa Missali oraz  „Outsourcing w warszawskich placówkach gastronomicznych.” Bartosza Kwiatkowskiego.

  • Rok akademicki 2017/2018

    Działalność Koła w roku akademickim 2017/2018

    W roku akademickim 2017/2018 Koło aktywnie brało udział w Konferencji Jubileuszowej Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji nt. Żywienie człowieka w 200-letniej historii nauczania rolniczego na ziemiach polskich, Warszawa, 09.09.2017r.
    liczba autorów 4,
    ilość wystąpień 2,
    tematy referatów:
    „Innowacje w działalności marketingowej wybranych przedsiębiorstw gastronomicznych na terenie aglomeracji warszawskiej”
    „Konkurencyjność przedsiębiorstw gastronomicznych oraz wpływ relacji z dostawcami na ich funkcjonowanie”

    W ramach współpracy z instytucjami i organizacjami zewnętrznymi Koło brało udział w pracach badawczych, konkyursach i konferencjach:

    Polska Akademia Gościnności w Krakowie, praca badawcza: „Kodeks gościnności hotelarza„
    Hotel Sheraton w Warszawie: konkurs na „Asystenta Szefa Kuchni”.
    Polskie Stowarzyszeniem Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej: organizacja stoiska na Targach Gluten Free Expo w czerwcu 2018 r. w Warszawie.

    Podczas Przeglądu Dorobku Kół Naukowych w 2017 r. wyróżnione zostały dwie prace studentów zrzeszonych w Kole:

    • Ocena wiedzy konsumentów na temat diety bezglutenowej i źródeł glutenu w diecie: Beata Jakubowska, Krzysztof Missala – wyróżnienie na PKN.
    • Charakterystyka rynku hotelowego na terenie miasta stołecznego Warszawy: Justyna Wiśniewska – wyróżnienie na PKN.
  • Rok akademicki 2016/2017

    Działalność Koła w roku akademickim 2016/2017

    Koło rozpoczęło działalność w roku akademickim 2016/2017.

    Dotychczasowe ociągnięcia i działania to:
    – współpraca na wyłączność i patronat Polskiej Akademii Gościnności- pierwszej w Polsce platformy dotyczącej gościnności usługowej
    – czynny udział w Dniach SGGW 2016, 2017 (organizacja i obsługa stoisk)
    – utworzenie i zorganizowanie pierwszej edycji konkursu kulinarnego „MasterEco 2016” na Międzynarodowych Targach Ecorganica
    – udział w zajęciach terenowych w hotelu Portos
    – uzyskanie I wyróżnienia oraz II miejsca na Przeglądzie Kół Naukowych SGGW 2016
    – organizacja wykładu z praktykiem Panem Zbigniewem Kowalskim na temat Gościnności Usługowej oraz warsztatów z gośćmi specjalnymi (przedstawicielem Ministerstwa Sportu i Turystyki Panią Hanną Marią Jakonowską, podróżniczką i blogerką Panią Martą Duczman, przedstawicielem hotelu Portos oraz z Panią dziekan prof. dr hab. Krystyną Gutkowską)
    – pomoc w organizacji warsztatów gotowania bez glutenu