Działalność KND

  • Rok akademicki 2022

    DZIAŁALNOŚĆ KND W ROKU 2022

    1. Prezentacje prac naukowych
    Na XLIX Przeglądzie Kół Naukowych SGGW, który odbył się 9 grudnia – Koło Naukowe Dietetyków studenci zaprezentowali 4 prace na tematy:
    • “Porównanie wiedzy żywieniowej osób zdrowych i osób z zaburzeniami odżywiania.”
    • “Skład i masa ciała w zależności od fazy cyklu miesiączkowego u młodych kobiet – analiza porównawcza wyników badań z wykorzystaniem metody bioimpedancji elektrycznej (BIA) oraz pletyzmografii wypieranego powietrza (APD).
    • “Zalecenia żywieniowe w chorobie Hashimoto”.
    • „Wpływ pandemii COVID-19 na zmianę zachowań żywieniowych u kobiet”
    Ponadto członkowie Koła wzięli czynny udział dnia 11 marca w konferencji: II Webinarium Dietetyki Gerontologicznej na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu. Tematem przedstawianej pracy był “Wpływ kofeiny z kawy i herbaty na łagodne zaburzenia funkcji poznawczych u osób starszych.”
    2. Upowszechnianie wiedzy – warsztaty edukacyjne/kulinarne
    Członkowie KND przeprowadzili dla dzieci 4 warsztaty edukacyjne, koncentrując się na przekazaniu młodym odbiorcom podstawowej wiedzy na temat prawidłowego sposobu żywienia:
    • 13 czerwca w szkole podstawowej nr 319 im. Marii Kann w Warszawie 3 członków Koła poprowadziło zajęcia dla dzieci na temat „Rola warzyw i owoców w diecie”.
    • 24 września 6 członków KND poprowadziło warsztaty dla dzieci w ramach projektu Festiwal Nauki w Warszawie o tematyce “Zdrowo i kolorowo, czyli talerz bohatera”.
    • 19 listopada 2 członków koła przeprowadziły warsztaty kulinarne dla dzieci w Społeczności Chrześcijańskiej “Zachód” jak przygotować trzy popularne potrawy w zdrowszych wersjach (brownie z fasoli, sałatka warzywna i koktajl/smoothie). Po zakończeniu gotowania odbyła się degustacja wyrobów przez dzieci i rodziców.
    • 2 grudnia 4 członków KND poprowadziło zajęcia dla uczniów 8 klasy szkoły podstawowej nr 351 w Warszawie nt. „Wpływ diety na samopoczucie emocjonalne i nastrój człowieka”.

    3. Wydarzenia promujące Koło:

    • Dni SGGW odbywające się 20-21 czerwca w formie stacjonarnej na terenie kampusu uczelni. Na stoisku KND znajdowała się waga TANITA, oceniano stan odżywienia osób odwiedzających stoisko Koła (m.in. wskaźnik BMI, procentowy udziału tkanki tłuszczowej oraz wody).
    • 18 października koło wzięło udział w wydarzeniu “Reaktywacja” w Bibliotece SGGW.

    4. Wywiad w Radiu:

    • W dn. 22 grudnia 2 członków Koła udzieliło wywiadu na antenie Radia KAMPUS. Podczas audycji poruszano tematy związane ze Świętami, m.in.: Czy świąteczne jedzenie może być zdrowe? Skąd bierze się chęć do objadania się? Jak reagować na uwagi rodziny na temat diety, stylu życia czy wyglądu przy Wigilijnym stole?

  • Rok akademicki 2021

    W dniach 15-16 stycznia 2021r. członkinie Koła Naukowego Dietetyków – Kasia Łożyńska, Maria Janowska i Julia Szymańska – miały przyjemność uczestniczyć w NUTRIADZIE 20/21, czyli w Ogólnopolskim Turnieju Wiedzy Dietetycznej, gdzie ocenie podlegała ich wiedza teoretyczna i praktyczna.

    Dziewczyny wzięły udział online w 5 konkurencjach: teście ogólnym, krzyżówce, rundzie hazardzisty „stawiam na…”, rozpoznawaniu etykiet produktów i w konkurencji klinicznej. Nasze Koło uzyskało wysokie noty w konkurencjach o rozpoznawaniu etykiet i w krzyżówce. Najciekawszą, a zarazem najtrudniejszą, konkurencją była analiza przypadków klinicznych. Wymagała ona przeprowadzenia wywiadu z pacjentem chorym na konkretne jednostki chorobowe (wylosowany przypadek) i w ciągu 30 minut ułożyć dla niego jadłospis i skonstruować zalecenia dietetyczne.

    Studentki oceniły turniej bardzo pozytywnie, dowiedziały się mnóstwa nowych rzeczy, poszerzyły swoje umiejętności nie tylko z zakresu żywienia, ale także współpracy drużynowej i pracy pod presją czasu. Mamy nadzieję, że w przyszłej edycji, już z większym doświadczeniem, dziewczyny będą miały okazję ponownie wykazać się wiedzą i godnie reprezentować Koło Naukowe Dietetyków i nasz Wydział!

  • Rok akademicki 2020

    Prace na Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych 2020

    Dnia 11 grudnia odbył się XLVII Przegląd Dorobku Kół Naukowych SGGW, organizowany przez Koło Naukowe Żywieniowców, naszych kolegów z Wydziału. W tym roku z racji na obecną sytuację wydarzenie odbyło się online na platformie MS Teams.

    Nasze Koło brało w nim czynny udział, zgłosiliśmy aż 15 prac, dzięki czemu zajęliśmy 3 MIEJSCE pod względem ilości prac na przeglądzie!

    Nagrody:

    • „Częstość występowania zaburzeń odżywiania u osób na diecie eliminacyjnej” Małgorzata Michalska (opiekun pracy: dr. hab. Ewa Lange)
    • „Ocena znajomości zaleceń żywieniowych i sposobu żywienia wśród wegetarian i wegan” Sandra Marciniak (opiekun pracy: dr. hab. Ewa Lange; dr hab. Wacław Laskowski, prof. SGGW)
    • “Czy częstotliwość spożycia roślin strączkowych wpływa na nasz nastrój? Porównanie samopoczucia kobiet na diecie tradycyjnej, wegetariańskiej i wegańskiej” Katarzyna Łożyńska i Julia Rudzińska (opiekun pracy: d hab. Kałuża, prof. SGGW)

    Wyróżnienia:

    • „Ocena podaży witaminy D z dietą i suplementami oraz poziomu wiedzy na jej temat wśród młodych dorosłych” Olga Stsepaniuk i Diana Zaverach (opiekun pracy: dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak)
    • „Częstotliwość spożycia kwasów tłuszczowych n-3 a samopoczucie w grupie zdrowych osób dorosłych w wieku 18-50 lat” Katarzyna Juszkowska i Kornelia Pajtel (opiekun pracy: d inż. Ewa Furstenberg)
    • „Ocena wpływu składników diety na przebieg trądziku pospolitego wśród kobiet w wieku 18-25 lat” Laura Kuźmin (opiekun pracy: dr. hab. lek. med. Dariusz Włodarek)
    • „Przegląd i charakterystyka technologiczno-żywieniowa wegańskich zamienników mięsa i jego przetworów dostępnych na polskim” Milena Siemiątkowska i Julia Ślifirczyk (opiekun pracy: dr inż. Rachtan-Janicka)

    Tematyka pozostałych prac:

    • „Wpływ pandemii na styl życia wybranej grupy studentów”
    • „Świadomość żywieniowa oraz zachowania żywieniowe związane ze spożyciem białka wśród osób bedących na diecie odchudzającej do 35 roku życia”
    • „Zalecenia dietetyczne oraz analiza technologiczno-żywieniowa wybranych grup produktów spozywczych w diecie eliminacyjnej dla kobiet w okresie laktacji, u których dzieci stwierdzono alergię na białka mleka krowiego”
    • „Zawartość związków przeciwutelniających w ekologicznych produktach z owoców dzikiej róży”
    • „Przegląd dostępnych na rynku suplementów diety przeznaczonych dla kobiet w wieku okołomenopauzalnym zawierających izoflawony”
    • „Wybrane produkty zbożowe i rola błonnika pokarmowego w opinii konsumentów”
    • „Zawartość związków przeciwutleniających w owocach ogórka z produkcji ekologicznej, biodynamicznej i konwencjonalnej”
    • „Postrzeganie żywności ekologicznej przez młodych konsumentów”

    Inne działalności Koła w roku 2020:

    • Uczestnictwo 8 członków Koła w dniach otwartych SGGW (24-25.01.2020)
    • Czynne uczestniczenie w 3 konferencjach:
    • VI Ogólnopolska Sesja Studenckich Kół Naukowych, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, 27-28.11.20 (prezentacja, I miejsce)
    • Międzynarodowa Konferencja Naukowa „Żywienie Bez Granic”, 02-03.10.2020 (plakat)
    • II Kongres Polskiego Towarzystwa Medycyny Stylu Życia „Healthspan. Długość życia”, 12-13.12.2020 (prezentacja)
    • Prowadzenie dwóch spotkań edukacyjnych w kołach senirów.
    • Prowadzenie wykładów online, zakończonych samodzielnym projektem, dla uczniów 12-14 lat na Uniwersytecie Dzieci.
    • Spotkania online w ramach projektu Koła „Wykłady z ciekawymi osobami zajmującymi się dietetyką i psychodietetyką”, na temat:
    • Mity żywieniowe – jak i dlaczego z nimi walczyć? Dr. Hanna Stolińska (09.12.2020)
    • Małe nasiona, wielki potencjał – czy fasola i soczewica mogą uratować świat? Mgr inż. Agata Szczebyło (16.12.2020)

    Koło Naukowe Dietetyków przygotowało “5 pomysłów na szybkie obiady”

  • Rok akademicki 2019

    Na XLVI  Przeglądzie Kół Naukowych SGGW, który odbył się w piątek (6.12.19 r.) Koło Naukowe Dietetyków zaprezentowało 4 prace naukowe:

    • Styl życia a stan skóry wśród dorosłych kobiet – autorzy: Kasia Łożyńska, Julia Rudzińska (opiekun naukowy: dr hab. Dominika Głąbska, prof. SGGW)
    • Stan wiedzy, a spożycie błonnika w wybranej grupie osób dorosłych – autorzy: Klaudia Sikora, Maria Janowska (opiekun naukowy: dr hab. Ewa Sicińska)
    • Przegląd aktualnych zaleceń dotyczących suplementacji kobiet w ciąży – autorzy: Julia Szymańska, Patryk Kaniewski (opiekun naukowy: dr inż. Monika Zielińska)
    • Ocena wiedzy studentów na temat wpływu żywienia na płodność – autorzy: Marta Miklewska, Julia Tracz (opiekun naukowy: dr inż. Danuta Gajewska)

    Powstałe prace naukowe były efektem zaangażowania w działalność Koła. Dla wszystkich studentów było to bardzo rozwijające doświadczenie, które pozwoliło pogłębić ich wiedzę oraz zwrócić uwagę na istotne kwestie dotyczące prawidłowego żywienia i jego wpływu na zdrowie człowieka.

    Jedna z prac (Styl życia a stan skóry wśród dorosłych kobiet) otrzymała WYRÓŻNIENIE w sekcji tematycznej Człowiek i jego otoczenie I. Autorki pracy z pełnym profesjonalizmem prezentowały wyniki swoich badań i odpowiadały na pytania Komisji.

  • Rok akademicki 2018

    Koło Naukowe Dietetyków na 45. Przeglądzie Dorobku Kół Naukowych
    14 grudnia 2018 nasze Koło Naukowe Dietetyków wraz z 23. uczelnianymi kołami wzięło udział w dorocznym Przeglądzie Dorobków Kół Naukowych. Prezentacje związane z działalnością kół odbywały się w 11 sekcjach tematycznych, z których każda dotykała różnych dziedzin nauki m.in. Świat roślin, Hodowla i żywienie zwierząt, Bioinżynieria i nauki biologiczne.

    Z Koła Naukowego Dietetyków na Przeglądzie przedstawiliśmy 3 prace pt.:
    1. Czy bezglutenowe znaczy zdrowsze? Analiza składu i rynku pieczywa bezglutenowego – autorzy: Rudzińska Julia, Zaręba Marta, Łożyńska Katarzyna; (opiekun naukowy: dr inż. Joanna Rachtan-Janicka)
    2. Spersonalizowana probiotykoterapia w modulacji mikrobiomu człowieka, jako element wspomagający leczenie – autorstwo: Angelika Gnatkowska (opiekun naukowy: dr inż. Dorota Zielińska)
    3. Wybrane elementy stylu życia osób stosujących dietę bezglutenową – autorstwa: Kaniewski Patryk, Szymańska Julia, Woźniak Magdalena (opiekun naukowy: dr inż. Ewa Sicińska).

    Udział w takiej konferencji to ogromne doświadczenie zarówno dla uczestników przedstawiających swoje prace, jak i dla obserwatorów wydarzenia. Powstałe prace naukowe były efektem zaangażowania i dużej ilości pracy włożonej przez studentów, a niekiedy nawet długich badań przez nich przeprowadzonych, ale zawsze wiązały się z pogłębianiem pasji i zainteresowań studentów oraz nauką, jak w przystępny sposób przekazać je innym.

    Najlepiej przez Komisję została przyjęta praca: “Czy bezglutenowe znaczy zdrowsze? Analiza rynku pieczywa bezglutenowego”, która otrzymała WYRÓŻNIENIE w sekcji tematycznej Człowiek i jego otoczenie I.

    Bardzo się cieszymy i życzymy dalszych sukcesów naukowych wszystkim zaangażowanym w prace naukowe studentom!

  • Rok akademicki 2017

    Prezentacje prac naukowych:

    W dniach 24-25 kwietnia 2017 r. na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie odbyło się XLVI Międzynarodowe Seminarium Kół Naukowych pod hasłem: „Koła naukowe – szkołą twórczego działania”, w którym członkowie Koła brali aktywny udział prezentując wyniki badań dotyczące stosowania diet alternatywnych przez studentów (wygłoszenie referatu pt. „Stosowanie diet alternatywnych w wybranej grupie studentów”, prelegentka: Maria Plichta)

    Wykłady upowszechniające:

    Członkowie KND zorganizowali cykl zajęć edukacyjnych propagujących zdrowe żywienie różnych grupach populacyjnych. Wykłady przeprowadzone w okresie styczeń – czerwiec 2017 r. dotyczyły popularnych obecnie diet i kuchni charakterystycznych dla różnych krajów. Wykłady odbywały się w Bibliotece „Przy Zawiszy” Aleje Jerozolimskie 121/123, Warszawa i prowadzone były przez studentki: Julia Kamińska, Martyna Ilnicka.

    Udział w konferencjach naukowych (bierny):

    • IX Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia 27.04.2017 r. Tematem przewodnim było żywienie w nieswoistych zapalnych chorobach jelit oraz żywienie w onkologii.
    • IV KONGRES BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI “Jakość i bezpieczeństwo żywności oraz wykorzystanie innowacyjnych rozwiązań źródłem sukcesu w biznesie”, organizowany przez IFS Office Central & Eastern Europe, Warszawa, 11 października 2017 r. ( 8 członków Koła).

    Udział w innych wydarzeniach:

    • Skołowany Weekend organizowany przez Koło Naukowe „Flogiston” Politechnika Warszawska, 1 kwiecień 2017r

    Członkowie KND przygotowali i przeprowadzili warsztaty dla młodzieży szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na temat warzyw oraz ziół: ich właściwości i sposobu ich uprawiania.

    • Dni SGGW, 19-20 maja 2017 r.

    Członkowie KND wykonywali analizę składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej oraz pomiary antropometryczne (w przeciągu dwóch dni wykonano prawie 300 pomiarów).

    • XII Międzynarodowy Dzień Celiakii organizowany przez Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, 3 czerwca 2017 r.

    Członkowie KND wykonywali u uczestników wydarzenia analizę składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej, pomiary antropometryczne oraz prowadzili porady żywieniowe.

    Udział w projektach:

    • Badania indeksu glikemicznego wybranych produktów z dodatkiem błonnika pokarmowego, Poradnia Dietetyczna przy Zakładzie Dietetyki SGGW w Warszawie, maj-czerwiec 2017 r.

    Członkowie KND są zaangażowani przy pozyskiwaniu danych glikemii osób badanych, wprowadzaniu wyników z ankiet i kwestionariuszy żywienia, przygotowują stanowiska dla osób badanych oraz wykonują analizę składu ciała metodą impedancji bioelektrycznej.

    Realizowane badania:

    • Badania ankietowe na temat spożycia płynów w różnych grupach populacyjnych
    • Badania ankietowe na temat ryzyka wystąpienia zachowań ortorektycznych w wybranych grupach populacyjnych
    • Badania ankietowe na temat częstości spożycia produktów zbożowych z podziałem na produkty naturalnie bezglutenowe i produkty technologicznie pozbawione glutenu w grupie osób na diecie bezglutenowej
    • Testy konsumenckie kukurydzy konserwowej
  • Rok akademicki 2014/2015

    Co robimy teraz?

    Na początku maja 2014 roku odbyła się organizowana przez Warszawski Uniwersytet Medyczny ogólnopolska konferencja „VI Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka – W Poszukiwaniu Optymalnego Modelu Żywienia” – wielu studentów z Koła brało bierny udział, a dwie doktorantki należące do Koła Naukowego przedstawiły pracę na temat Rozwoju ortoreksji w wybranych grupach młodych kobiet.

    W dniach 9-11 maja 2014 roku studenci wzięli udział w II Festiwalu Nauki „Skołowany Weekend”, którego organizatorem było Chemiczne Koło Naukowe „Flogiston” działające na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej. Studenci przygotowali i przeprowadzili wykłady dotyczące prawidłowego składu ciała, pomiarów antropometrycznych a także tego, jak racjonalnie wspomagać wydolność organizmu poprzez żywienie przed egzaminami;

    Koło nawiązało także współpracę z magazynem Vege wydawanym przez fundację Viva!. Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu odbył się 12-18 maja 2014. Rozpoczął go cykl wykładów, a zakończyły go zawody gotowania wegańskiego, w których Studenci przygotowywali ciekawe koktajle i pasty oraz przekąski roślinne.

    Członkowie Koła brali również udział w długofalowym projekcie „1000 pierwszych dni dla zdrowia” dotyczącym odżywiania dzieci w pierwszym okresie życia organizowanym przez Fundację NUTRICIA.

    W dniach 9-13 marca 2015 roku studenci wzięli udział w międzynarodowym projekcie naukowym mającym na celu skupienie się na problemach żywieniowych osób starszych. „7th Student Week” odbył się w Leuven, w Belgii na zaproszenie UCLL – University College Leuven-Limburg i wzięły w nim udział 4 osoby z Koła Naukowego.

    Kolejny już raz studenci wzięli udział w Festiwalu Nauki „Skołowany Weekend”, którego organizatorem było Chemiczne Koło Naukowe „Flogiston” działające na Wydziale Chemicznym Politechniki Warszawskiej. III edycja wydarzenia odbyła się w dniach 25-26 kwietnia 2015 roku. Studenci przygotowali i przeprowadzili wykłady dotyczące zasad prawidłowego odżywiania, czytania etykiet produktów spożywczych, wprowadzania prawidłowych nawyków żywieniowych.

    29 kwietnia 2015 roku studenci przeprowadzili także akcję promującą spożywanie śniadań.
    IV Europejski Dzień Śniadania odbył się w godzinach porannych – studenci przeprowadzili krótkie wykłady na temat tego, jak ważne jest codzienne spożywanie śniadań. Studenci po wykładzie wypełniali ankietę na temat częstotliwości spożywania przez nich śniadań, za co otrzymywali śniadaniowe produkty spożywcze, które zostały uzyskane od sponsora.

    Koło kontynuuje także współpracę z magazynem Vege wydawanym przez fundację Viva!. Ogólnopolski Tydzień Wegetarianizmu odbywa się w tym roku w dniach 10-17 maja. Rozpoczyna go cykl wykładów, a zakończy uroczysta gala, przed którą studenci z naszego Koła będą udzielali porad dietetycznych osobom będącym na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

    Działalność Koła od wielu lat spotyka się z wielkim uznaniem środowisk, które współpracują ze studentami, czego wyrazem są nagrody, wyróżnienia, listy gratulacyjne i podziękowania kierowane zarówno do samych studentów, opiekunów, jak też na ręce władz Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji.

  • Lata 2011-2014

    Co robiliśmy wcześniej?

    W ostatnich latach członkowie Koła prowadzili badania m.in. na temat częstości spożywania śniadań przez studentów oraz pracowników SGGW. Były one połączone wraz z obchodami trzeciego Europejskiego Dnia Śniadania – studenci brali udział w prelekcji oraz warsztatach poświęconych przygotowywaniu prawidłowo zbilansowanych śniadań wraz ze studentami kierunku dietetyka z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

    Z ważniejszych projektów Koła wymienić można badanie organizacji żywienia w warszawskich gimnazjach zlecone przez Urząd Miasta Stołecznego Warszawy w roku 2011 i ponownie w 2013. Członkowie Koła dotarli do ponad 100 placówek gimnazjalnych i ocenili zgodnie z ankietą podzieloną na trzy części m.in. ceny posiłków w szkołach, długość przerw śniadaniowych i obiadowych, wyposażenie stołówek, asortyment sklepików szkolnych itp. Wyniki zostały opracowane oraz przedstawione w formie obszernych raportów na stronie internetowej m.st. Warszawy i zajmującej się tym zagadnieniem Kampanii Społecznej „Wiem co jem”.

    W 2013 roku projekt badawczy Koła dotyczący analizy sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci i młodzieży wygrał pierwszą edycję Ogólnopolskiego Konkursu Żywieniowego Natalia Honorata Witalna organizowanego przez firmę Nestle uzyskując grant naukowy w wysokości 15.000zł. W tym roku konkurs organizowany był ponownie i zgłoszono kilka prac konkursowych. Jedna z prac znalazła się wśród 9 prac nagrodzonych.

    Ponadto, podczas XXXIX Przeglądu Dorobku Kół Naukowych w 2013 r. zostało nagrodzone badanie dotyczące „Częstości spożywania śniadań przez studentów  i pracowników SGGW”, w tym samym roku podczas III Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki w Łodzi nagrodę otrzymało badanie dotyczące „Oceny ryzyka występowania ortoreksji w wybranej grupie instruktorek fitness”.

    W grudniu 2014 r. podczas XLI Przeglądu Dorobku Kół Naukowych został nagrodzone badanie na temat „Występowania niedowagi, nadwagi i otyłości w wybranej grupie zamieszkującej Warszawę i okolice”, a wyróżnienie otrzymała praca pod tytułem „Ocena występowania niedowagi i otyłości wśród mieszkańców Warszawy i okolic. Porównanie wyników wskaźnika BMI i % udziału tkanki tłuszczowej”.

    Pod koniec ubiegłego roku członkowie Koła brali udział w IV Konferencji Żywienie, Zdrowie i Choroby organizowanej we Wrocławiu. Studenci brali także udział w cyklu szkoleń i warsztatów organizowanych przez firmę Danone oraz w wielu branżowych targach m.in. Food Warsaw, Packaging Innovations, Eurogastro, Targach Pracy dla inżynierów, wielu konferencjach związanych z tematyką żywienia i dietetyki.