Budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych
25 czerwca podpisana została umowa z firmą Skanska przez Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego prof. dr hab. Michała Zasadę, Kanclerza SGGW dr inż. Władysława W. Skarżyńskiego przy kontrasygnacie Kwestor mgr Anny Kamińskiej dotycząca budowy Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych.
W uroczystości podpisania umowy uczestniczyli również: I Zastępca Rektora Prorektor ds. Rozwoju prof. dr hab. Kazimierz Tomala, Zastępca Kanclerza Dyrektor Techniczny mgr inż. Jarosław Dadacz oraz inż. Teresa Paprocka. Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka reprezentowała prof. dr hab.Krystyna Gutkowska. Firmę Skanska reprezentowali: Maciej Kiser (dyrektor obszaru Budownictwa Ogólnego Warszawa-Komercyjny), Robert Bryczek (menadżer projektu) oraz Robert Ciołko (kierownik budowy).
Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych to projekt Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW, w przygotowaniu którego brali udział kierownicy wszystkich katedr, a mianowicie: dr hab. Małgorzta Drywień, prof. SGGW – kierownik Katedry Żywienia Człowieka; dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW – kierownik Katedry Dietetyki; dr. hab. Ewelina Hallmann, prof. SGGW – kierownik Katedry Żywności Funkcjonalnej, Ekologicznej i Towaroznawstwa, prof. dr hab. Agnieszka Wierzbicka – kierownik Katedry Techniki i Projektowania Żywności; prof. dr hab. Wiesław Przybylski – kierownik Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności oraz funkcjonujące wówczas kolegium dziekańskie w składzie: prof. dr hab. Krystyna Gutkowska – Dziekan WNoŻCziK; prof. dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz – Prodziekan ds. Nauki i jednocześnie kierownik Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji; prof. dr hab. Jadwiga Hamułka – Prodziekan ds. Dydaktyki; dr inż. Robert Zaremba – Prodziekan ds. Dydaktyki. Dzięki ogromnemu zaangażowaniu członków zespołu powstało wielostronicowe opracowanie, zawierające zarówno uzasadnienie merytoryczne inwestycji; proponowany wykaz laboratoriów oraz ich wyposażenie wraz z kosztorysem. Zgodnie z ideą współtwórców projektu ICNŻ to nowoczesny budynek dydaktyczno-laboratoryjny przeznaczony do prowadzenia działalności naukowej w zakresie nauk o żywieniu człowieka oraz powiązanych z nimi działaniami wdrożeniowymi i edukacyjnymi, stanowiąc budynek wielofunkcyjny umożliwiający organizację:
- nowoczesnych badań naukowych dzięki wyposażeniu w unikatową aparaturę,
- zajęć dydaktycznych, seminariów,
- konferencji, wystaw, ekspozycji, itp.
z funkcjami pomocniczymi z zakresu technicznego, administracyjnego, magazynowego
i z zapleczem do obsługi wszystkich funkcji budynku.
Projekt został złożony do Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w 2017 roku, a Umowa o przekazaniu na cel jego realizacji kwoty 40 mln PLN z budżetu państwa podpisana została przez JM Rektora SGGW prof. dr hab. Wiesława Bielawskiego z Ministrem Nauki i Szkolnictwa Wyższego Jarosławem Gowinem w obecności Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Krzysztofa Ardanowskiego w sierpniu 2018 roku. Minione trzy lata poświęcone były pracom koncepcyjnym oraz proceduralnym związanym z budową Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych, a w związku z koniecznością weryfikacji parametrów inwestycji nastąpiło podpisanie nowej umowy na budowę ICNŻ. Umowa na dotację zawarta została w 2021r. (18 maja 2021r.) przez JM Rektora – prof.dr.hab. Michała Zasadę z Ministerstwem Edukacji i Nauki reprezentowanym przez Sekretarza Stanu prof. dr. hab. Włodzimiera Bernackiego.
Skanska rozpocznie prace na początku lipca 2021 r. i w trakcie 18 miesięcy wybuduje obiekt laboratoryjno – dydaktyczny wraz z zapleczem technicznym i infrastrukturą towarzyszącą. Budynek, wykonany wg projektu warszawskiego biura projektowego Best Building Consultans, charakteryzuje się nowoczesną bryłą, która doskonale wpisze się w otoczenie kampusu SGGW. Zakończenie budowy ICNŻ planowane jest na grudzień 2022 roku.