Edukacja zdrowotna

Celem kształcenia na studiach podyplomowych pn. „Edukacja zdrowotna” jest rozwinięcie kompetencji nauczycieli szkół podstawowych i ponadpodstawowych w zakresie wiedzy i umiejętności niezbędnych do nauczania przedmiotu „Edukacja zdrowotna”. Uzyskanie tych kwalifikacji przez nauczycieli pozwoli w konsekwencji na ukształtowanie wiedzy i umiejętności uczniów, uczestniczących w zajęciach lekcyjnych z tego przedmiotu, w zakresie holistycznie rozumianej dbałości o zdrowie na wszystkich etapach rozwoju psychosomatycznego człowieka. Program studiów podyplomowych pn. „Edukacja zdrowotna” obejmuje przedmioty o tematyce związanej z prawidłowym odżywianiem w aspekcie zdrowia jednostki, otoczenia i środowiska; aktywnością fizyczną; zdrowiem psychicznym i fizycznym; profilaktyką chorób dietozależnych; higieną cyfrową; promocją zdrowego stylu życia; zaburzeniami odżywiania; edukacją seksualną oraz profilaktyką zagrożeń i uzależnień.

Grafika przedstawiajaca sportowca na tle warzyw

Warunki i tryb rekrutacji

Pierwsza edycja studiów podyplomowych pn. „Edukacja zdrowotna” adresowana jest przede wszystkim do nauczycieli będących laureatami ogólnopolskiego konkursu “Edukator żywienia” realizowanego w ramach projektu Junior Edu-Żywienie (JEŻ-Bis) (zadanie finansowane ze środków Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego na podstawie Umowy MNiSW/2024/DAP/137). W kolejnych edycjach studia adresowane są do wszystkich nauczycieli, chcących uzyskać kwalifikacje do prowadzenia zajęć z przedmiotu „Edukacja zdrowotna” w szkole podstawowej oraz szkole ponadpodstawowej. Kandydatem na studia podyplomowe może być osoba legitymująca się dyplomem ukończenia studiów co najmniej pierwszego stopnia oraz posiadająca dokument potwierdzający przygotowanie pedagogiczne.

Jednocześnie warunkiem udziału w studiach jest zarejestrowanie się w systemie Internetowej Rekrutacji Kandydatów IRK https://rekrutacja.sggw.edu.pl/pl/, wypełnienie formularza zgłoszeniowego, ankiety osobowej, klauzuli RODO oraz dołączenie skanu dyplomu (oryginał dyplomu ukończenia studiów), kopi oryginału dyplomu ukończenia studiów poświadczonej na zgodność z oryginałem lub odpis dyplomu ukończenia studiów, dokument potwierdzający przygotowanie pedagogiczne kandydata, dowód wpłaty w przypadku osób nie będących laureatami ww. konkursu.

Dokumenty do pobrania

Wykładowcy

Prof. dr hab. Krystyna Gutkowska

Krystyna Gutkowska

prof. dr hab.

Ekspert w zakresie edukacji zdrowotnej i żywieniowej, dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Jej badania koncentrują się na dietoprofilaktyce i kształtowaniu prozdrowotnych nawyków żywieniowych. Pełniła funkcje w krajowych i międzynarodowych instytucjach naukowych, m.in. jako przewodnicząca Rady Naukowej Instytutu Żytwności i Żywienia. Odznaczona Krzyżem Kawalerskim Orderu Odrodzenia Polski za wkład w rozwój nauki i edukacji prozdrowotnej.

Prof. dr hab. Ewa Barbara Czarniecka-Skubina

Ewa Barbara Czarniecka-Skubina

prof. dr hab.

Profesor w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności. Specjalista z zakresu technologii gastronomicznej, obsługi konsumenta w gastronomii oraz technologii żywności i żywienia. Od wielu lat zajmuje się edukacją żywieniową i kulinarną uczniów szkół podstawowych, branżowych, średnich.

Prof. dr hab. Jadwiga Hamułka

Jadwiga Hamułka

prof. dr hab.

Profesor w Katedrze Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Główne zainteresowania naukowe to: stan odżywienia różnych grup ludności, w tym dzieci i młodzieży oraz kobiet w okresie ciąży i laktacji; żywienie i styl życia a funkcje poznawcze/ intelektualne oraz rola diety w profilaktyce chorób niezakaźnych. Nauczyciel akademicki z wieloletnim doświadczeniem w zakresie edukacji żywieniowej i zdrowotnej. Od wielu lat zaangażowana w działania związane z promowaniem zasad prawidłowego żywienia wśród różnych grup populacyjnych, zwłaszcza dzieci i młodzieży.

Prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dariusz Włodarek

Dariusz Włodarek

prof. dr hab. n. med. i n. o zdr.

Lekarz medycyny, dietetyk i żywieniowiec. Absolwent Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie oraz I Wydziału Lekarskiego Akademii Medycznej w Warszawie.

Prof. dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz

Marzena Jeżewska-Zychowicz

prof. dr hab.

Profesor w Katedrze Badań Rynku Żywności i Konsumpcji SGGW w Warszawie. Główne zainteresowania obejmują powiązania między stylem życia a zachowaniami żywieniowymi i zdrowiem, a także środowiskowe uwarunkowania zachowań żywieniowych, a szczególnie znaczenie środowiska społecznego w ich kształtowaniu.

Renata Kazimierczak

prof. dr hab.

Jest pracownikiem naukowo-dydaktycznym w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej SGGW. Główne zainteresowania badawcze obejmują jakość żywności ekologicznej i jej wpływ na zdrowie, a także zrównoważone systemy żywnościowe i wpływ produkcji żywności na środowisko naturalne. Autorka wielu publikacji naukowych dotyczących tej tematyki. Jest wykonawcą w licznych krajowych i międzynarodowych projektach badawczych oraz edukacyjnych, m.in. w programach Interreg, Horyzont 2020, Horyzont Europa i Erasmus+.

Dr hab., prof. SGGW Małgorzata Ewa Drywień

Małgorzata Ewa Drywień

dr hab., prof. SGGW

Kierownik Katedry Żywienia Człowieka. W kręgu zainteresowań naukowych są badania sposobu żywienia i stanu odżywienia różnych grup ludności w kontekście diagnozowania przyczyn chorób dietozależnych oraz profilaktyki zdrowotnej, również w zakresie zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego. Szczególnie interesuje się żywieniowymi determinantami składu i budowy ciała.

Dr hab. Krystyna Rejman, prof. SGGW

Krystyna Rejman

dr hab., prof. SGGW

W Katedrze Badań Rynku Żywności i Konsumpcji w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka prowadzi badania naukowe z obszaru funkcjonowania systemów żywnościowych i rynków branżowych, w tym gastronomicznego oraz kształtowania zrównoważonych i prozdrowotnych wzorców spożycia i zachowań konsumentów na rynku żywności. Ekspertka w dziedzinie polityki wyżywienia w wymiarze globalnym i krajowym, uczestniczka w wielu krajowych i międzynarodowych grantach badawczych (unijnych, rządowych bilateralnych oraz Uniwersytetu Narodów Zjednoczonych). Wykonuje ekspertyzy w projektach europejskich, na potrzeby firm z sektora spożywczego i organizacji pozarządowych. Popularyzatorka wiedzy o zrównoważonej konsumpcji.

Dr hab. Dominika Średnicka-Tober, prof. SGGW

Dominika Średnicka-Tober

dr hab., prof. SGGW

Profesor w Katedrze Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW. Zainteresowania naukowe oraz aktywności edukacyjne dotyczą m.in. jakości i śladu środowiskowego żywności oraz zrównoważonych systemów żywnościowych, ale również roli, jaką pełni lub może pełnić w tym kontekście produkcja ekologiczna. Koordynator i wykonawca licznych międzynarodowych projektów badawczych i edukacyjnych oraz autorka licznych publikacji naukowych dotyczących tej tematyki.

Dr hab. Włodzimierz Chojnacki, prof. SGGW

Włodzimierz Chojnacki

dr hab., prof. SGGW

Teoretyk, praktyk i badacz mikrostruktur społecznych w tym rodziny jako naturalnej grupy społecznej oraz przenikania się struktur formalnych ze strukturami nieformalnymi i wirtualnymi.

Joanna Myszkowska-Ryciak

dr hab., prof. SGGW

Dietetyk, wieloletni pracownik Katedry Dietetyki SGGW. Specjalista zakresu dietoterapii, dietetyki pediatrycznej oraz profilaktyki żywieniowej chorób dietozależnych. Szczególnie interesuje się żywieniem dzieci, otyłością oraz zaburzeniami odżywiania.

Marzena Tomaszewska

dr hab.

Adiunkt w Katedrze Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności. Główne zainteresowania naukowe związane są z tematyką strat i marnotrawstwa żywności w różnych ogniwach łańcucha żywnościowego, a także bezpieczeństwa żywności. Ważnym obszarem działalności jest także edukacja, w tym dzieci, zwłaszcza w zakresie higieny żywności.

Marta Jeruszka- Bielak

Marta Jeruszka- Bielak

dr inż.

Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW w Warszawie. Główne obszary zainteresowań naukowych dotyczą zdrowia publicznego i edukacji żywieniowej różnych grup ludności. Przez dwa lata pracowała i nadal współpracuje z Urzędem m.st. Warszawy przy kampanii społecznej “Wiem, co jem” zajmując się m.in. edukacją żywieniową dzieci i młodzieży, rodziców oraz nauczycieli.

Dr inż. Michał Oczkowski

Michał Oczkowski

dr inż.

Głównym obszarem zainteresowań naukowych są badania w obszarze fizjologii. W swojej pracy ze studentami, poza zajęciami z fizjologii człowieka i zagadnieniami pokrewnymi, podejmuje szeroko tematykę związaną z ochroną zdrowia, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu substancji psychoaktywnych na organizm oraz środowiskowymi zagrożeniami zdrowia.

Dr Monika Świątkowska

Monika Świątkowska

Dr

Z zawodu i zamiłowania psycholog, żywieniowiec i psychodietetyk. Uczestniczyła w szkoleniach i stażach zawodowych z zakresu psychodietetyki, psychologii zdrowia i psychologii klinicznej, m.in. w Grupie SYNAPSIS. Szczególnie interesuje się zagadnieniami związanymi ze zdrowiem psychosomatycznym, w tym zaburzenia odżywiania. Pracuje terapeutycznie z młodzieżą.

Dr Wojciech Mincewicz

Wojciech Mincewicz

dr

Doktor nauk społecznych w dyscyplinie nauka o polityce i administracji (2023, summa cum laude). Politolog, socjolog. Wykładowca akademicki, broker informacji oraz certyfikowany trener personalny. Adiunkt badawczo-dydaktyczny Katedry Socjologii Instytutu Nauk Socjologicznych i Pedagogiki Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Jego zainteresowania naukowe obejmują zagadnienia z zakresu polityczno-społecznych aspektów funkcjonowania kryptowalut i technologii blockchain, sztucznej inteligencji, bezpieczeństwa w cyberprzestrzeni, wywiadu jawnoźródłowego oraz partycypacji politycznej. Zwycięzca konkursu szefa ABW na najlepszą pracę doktorską w zakresie bezpieczeństwa państwa w kontekście zagrożeń wywiadowczych, terrorystycznych, ekonomicznych

Agnieszka Maj

dr

Adiunkt w Katedrze Socjologii SGGW w Warszawie. Zajmuje się społecznymi uwarunkowaniami dbałości o ciało i wygląd zewnętrzny, społecznymi uwarunkowaniami otyłości a także socjologią żywności, a w szczególności społecznymi przemianami praktyk związanych z jedzeniem we współczesnej Polsce.

Dr inż. Marzena Malara

Marzena Malara

dr inż.

Adiunkt w Katedrze Biologii Człowieka Akademii Wychowania Fizycznego w Warszawie. Główne zainteresowania naukowe dotyczą biochemii wysiłku fizycznego, a także wpływu zróżnicowanego poziomu aktywności fizycznej, budowy ciała, płci i sposobu żywienia na profil metaboliczny organizmu młodych dorosłych.

Dr Agnieszka Rowicka

Agnieszka Rowicka

dr

Adiunkt w Katedrze Pedagogiki SGGW w Warszawie, pedagog, psycholog w zakresie psychologii klinicznej i zdrowia, psychotraumatolog. Obszarem głównych zainteresowań jest problematyka zdrowia i dobrostanu psychicznego oraz wspieranie i budowanie odporności psychicznej dzieci i młodzieży.

Dr inż. Joanna Frąckiewicz

Joanna Frąckiewicz

dr

Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka SGGW. Główne zainteresowania naukowe dotyczą oceny sposobu żywienia, stanu odżywienia ze szczególnym uwzględnieniem stanu nawodnienia w różnych grupach wiekowych.

Aleksandra Berkowska

dr

Pracownik badawczo-dydaktyczny w Katedrze Pedagogiki SGGW w Warszawie, pedagog. Główne zainteresowania naukowe dotyczą problematyki zdrowia w ujęciu holistycznym, a szczególnie zagadnień związanych z funkcjonowaniem dzieci i młodzieży z chorobami przewlekłymi w środowisku szkolnym.

Dr hab. n. med. i n. o zdr. Danuta Gajewska, prof. SGGW

Danuta Gajewska

Dr hab. n. med. i n. o zdr., prof. SGGW

Profesor w Katedrze Dietetyki, dietetyk z doświadczeniem w zakresie poradnictwa dietetycznego w kardiologii, gastroenterologii i nefrologii. Koordynator programów badawczo-edukacyjnych w zakresie profilaktyki i dietoterapii otyłości, skierowanych do dzieci, młodzieży i osób dorosłych oraz programów dotyczących dietoterapii chorób układu sercowo-naczyniowego.

Dr inż. Dawid Madej

Dawid Madej

Dr inż.

Adiunkt w Katedrze Żywienia Człowieka. Główne zainteresowania naukowe są związane z profilaktyką zdrowotną. Prowadzi badania nad sposobem żywienia i stanem odżywienia różnych grup populacyjnych.

Adres kontaktowy

Wyślij wiadomość