Na naszym stoisku pracownicy Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka i studenci Wydziału Żywienia Człowieka przygotowali moc atrakcji.
- W tym roku działamy pod hasłami:
Żywienie w trosce o zdrowie (piątek, sobota) – Poradnictwo dietetyczne prowadzone przez dietetyków pracujących w Instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka, oceny składu ciała, minikursy resuscytacji krążeniowo-oddechowej (Katedra Dietetyki)
Poznaj skład swojego ciała (piątek, sobota) – Możliwość oceny składu ciała oraz siły masy mięśniowej. Pomiary zawartość tkanki tłuszczowej i wody, a także beztłuszczowej masy ciała metodą bioimpedancji (Katedra Żywienia Człowieka)
Sztuka kulinarna i zarządzanie jakością (piątek, sobota) – Pokazy carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach; quizy żywieniowe, prezentacje pożytecznych bakterii i właściwego postępowania z żywnością wymagającą schłodzenia (Katedra Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności)
Zmysły nasz unikalny aparat pomiarowy (piątek 12-16, sobota 9-13) – Badamy wrażliwość sensoryczną, zdolność do rozpoznawania smaku, zapachu, wrażliwość zmysłu czucia i wrażliwość słuchową; rola pamięci w identyfikowaniu wrażeń sensorycznych (Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej)
Z ekologią nam po drodze (piątek 9-13, sobota 12-16) – Dowiedz się dlaczego warto wybierać żywność ekologiczną. Prezentacja różnic między ekologiczną i konwencjonalną produkcją żywności, Jak rozpoznać produkty ekologiczne? Praktyczne warsztaty dla dzieci i młodzieży na temat segregacji odpadów. Przewidujemy drobne smakołyki dla dzieci zainteresowanych prawidłowym posegregowaniem odpadów (Katedra Żywności Funkcjonalnej i Ekologicznej)
Mały gest, wielki wpływ (piątek sobota) – Jak dać drugie życie niepotrzebnym rzeczom – warsztaty kreatywne – Z materiałów zapewnionych przez organizatora warsztatów, uczestnicy spróbują stworzyć m.in. pojemnik na kredki, czy planszę do gry; Czytam i rozumiem – co oznaczają wybrane informacje na opakowaniach produktów żywnościowych? Rozpoznawanie różnych znaków, które można znaleźć na produktach żywnościowych oraz ocena wiedzy uczestników nt. ich znaczenia – konkurs. Zasady zero waste w praktyce – dopasowanie przykładów zachowań konsumentów na rynku/w domu/w szkole do 5 zasad zero waste – konkurs (Katedra Badań Rynku Żywności i Konsumpcji)
Sztuka projektowania żywności (piątek, sobota) – Pokazy instrumentalnej analizy właściwości reologicznych produktów spożywczych. Wykorzystanie naturalnych barwników jako wskaźników pH. Mikroskopowa analizy emulsji; proste eksperymenty np. wykorzystanie chromatografii cienkowarstwowej w identyfikacji barwników (Katedra Techniki i Projektowania Żywności)
Poznaj kuchnię białoruską (piątek 9-13)
Poznaj kuchnię narodową naszych wschodnich sąsiadów. Studenci z Białorusi opowiedzą o potrawach oraz napojach przyrządzanych według przepisów ludowych i wiekowych tradycji kulinarnych. Zaskoczmy swoich bliskich urozmaicając dietę o nowe i ciekawe potrawy!
- Proponujemy również:
Wykłady
Ryby – jeść czy nie jeść? mgr Zofia Utri-Khodadady, piątek godz. 13.00; budynek nr 8 sala 112
Mleko – pić czy nie? dr inż. Danuta Gajewska, dr Paulina Kęszycka, piątek godz. 14.30; budynek nr 8 sala 112
Pokazy kulinarne kuchni krajów UNIgreen – Chef Sebastian Wilczek
sobota 12.00-12.45 – potrawy z Belgii (gofry belgijskie), Bułgarii (chłodnik tarator), Islandii (skyr z owocami) oraz kuchni polskiej (fasolka szparagowa „po polsku”)
sobota 14-14.45 – potrawy z Francji (naleśniki Suzette), Włoch (makaron aglio olio e peperoncino), Portugalii (caldo verde) oraz Hiszpanii (gazpacho)
Gry, konkursy i quizy żywieniowe (piątek, sobota)
Manufaktura znaczków – zaprojektuj i wykonaj własną przypinkę (piątek, sobota)